Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αίγινα
    Mon 23.4°C
    Clear

    Αίγινα: Μια φθινοπωρινή απόδραση με θαλασσινό αέρα

    ΑΙΓΙΝΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Αίγινα: Μια φθινοπωρινή απόδραση με θαλασσινό αέρα

    Το αγαπημένο νησί του Αργοσαρωνικού κρύβει ομορφιές που αξίζει να ανακαλύψετε όλες τις εποχές.

    Είναι η πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας, η αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού, η πατρίδα του πασίγνωστου φιστικιού και ο αγαπημένος τόπος πολλών καλλιτεχνών. Μόλις μια ώρα μακριά από την Αθήνα, η Αίγινα κρύβει ομορφιές που αξίζει να ανακαλύψετε ακόμα και μετά το καλοκαίρι - από αρχαίους ναούς μέχρι γραφικά ψαροχώρια και μια πευκόφυτη ενδοχώρα ιδανική για πεζοπορία. Είναι ένα νησί για όλους και για κάθε εποχή.

    Βόλτα στην πόλη της Αίγινας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στην είσοδο του λιμανιού το κάτασπρο εκκλησάκι του Αϊ-Νικόλα καλωσορίζει τον επισκέπτη. Τα πολύχρωμα νεοκλασικά του λιμανιού, οι άμαξες, οι αυλές που μυρίζουν γιασεμί, τα μαγαζιά που πωλούν φρεσκότατα φιστίκια, τα παραδοσιακά καΐκια και τα μοναδικά«πλωτά» μανάβικα δημιουργούν ένα νοσταλγικό σκηνικό που έχει κάτι από παλιά ελληνική ταινία. Μια βόλτα στα σοκάκια αποκαλύπτει υπέροχα νεοκλασικά και επιβλητικά δημόσια κτήρια της εποχής του Καποδίστρια. Το βλέμμα σας θα τραβήξει ο ενετικός Πύργος του Μαρκέλλου, που χτίστηκε το 1802 και σήμερα φιλοξενεί περιστασιακά εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μην παραλείψετε να περάσετε και από την ψαραγορά για να γευτείτε ολόφρεσκους θαλασσινούς μεζέδες με ούζο. Σε μικρή απόσταση από το λιμάνι, θα συναντήσετε τον Αρχαιολογικό Χώρο της Κολώνας. Από το άλλοτε θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο του νησιού, σήμερα μεταξύ άλλων διασώζεται μία κολώνα, απομεινάρι του δωρικού ναού του Απόλλωνα που δέσποζε στο λόφο. Εκεί βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας, το οποίο ιδρύθηκε το 1829 από τον Ιωάννη Καποδίστρια.

    Τα must αξιοθέατα

    Ναός της Αφαίας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στέκει επιβλητικός σε μια μοναδική τοποθεσία, στην κορυφή ενός λόφου, μέσα στα πεύκα, στον δρόμο που οδηγεί προς την Αγία Μαρίνα, μαγνητίζοντας με τη μοναδική ενέργεια του χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Ο ναός της Αφαίας χρονολογείται στο 500 π.Χ., σώζεται σε καλή κατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος του και θεωρείται ως κορυφαία δημιουργία της αρχαϊκής αρχιτεκτονικής. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης στηρίχθηκαν σε αυτό το πρότυπο ναού, προκειμένου να σχεδιάσουν αργότερα τον Παρθενώνα. Ακόμα κι αν δεν σας ενδιαφέρουν τα αρχαία, αξίζει οπωσδήποτε να βρεθείτε εδώ για να απολαύσετε τη μαγική θέα στη θάλασσα. Αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, μπορείτε να διακρίνετε την Ακρόπολη και τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Λένε ότι οι τρεις ναοί σχηματίζουν ένα νοητό ισοσκελές τρίγωνο (το ιερό τρίγωνο της αρχαιότητας).

    Παλιαχώρα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σκαρφαλωμένη σε έναν πευκόφυτο λόφο απέναντι από το ναό του Αγίου Νεκταρίου, βρίσκεται η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, ο «νησιώτικος Μυστράς», όπως την αποκαλούν. Χτίστηκε περίπου το 896 μ.Χ. και αποτέλεσε το καταφύγιο των κατοίκων από τους πειρατές. Λέγεται πως κάποτε υπήρχαν 365 εκκλησάκια, όσες και οι ημέρες του χρόνου. Η Παλιαχώρα είναι μια μοναδική ευκαιρία για ανάβαση και πεζοπορία. Περπατήστε ανάμεσα στα πέτρινα εκκλησάκια για να φτάσετε στην κορυφή και να απολαύσετε την εντυπωσιακή θέα.

    Μοναστήρι Αγίου Νεκταρίου

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Είναι ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της ορθοδοξίας, με πλήθος πιστών να το επισκέπτεται κάθε χρόνο. Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, πολιούχου του νησιού, βρίσκεται κοντά στο χωριό Κοντός, 6 χλμ. μακριά από την πόλη της Αίγινας. Πρόκειται για γυναικεία μονή, στην οποία ζουν 14 μοναχές. Το μοναστήρι γιορτάζει 9 Νοεμβρίου (Κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου) και 3 Σεπτεμβρίου (ανακομιδή λειψάνων).

    Εκδρομή στην Πέρδικα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σε απόσταση 10 χλμ. από το λιμάνι της Αίγινας, βρίσκεται το γραφικότερο ψαροχώρι του νησιού, η Πέρδικα. Τα στενά γραφικά δρομάκια και τα κατάλευκα σπίτια με τις λουλουδιασμένες αυλές δημιουργούν ένα γοητευτικό σκηνικό, ενώ οι ψαροταβέρνες και τα ουζερί προσφέρονται για γευστικές απολαύσεις πάνω στο κύμα. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε την Πέρδικα για καφέ ή ποτό την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Σας προτείνουμε να κάνετε μια βόλτα μέχρι την άκρη της χερσονήσου, προς την εκκλησία του Άγιου Σώστη, για να χαζέψετε τη θέα στο γαλάζιο.

    Λίγο καλοκαίρι ακόμα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η παραλία Κλήμα (ή Κλειδί) είναι κατά πολλούς η πιο ξεχωριστή της Αίγινας. Για να φτάσετε εκεί θα πάρετε τον δρόμο προς το ψαροχώρι της Πέρδικας και στη διασταύρωση πριν την Πέρδικα θα κάνετε αριστερά προς Σφεντούρι. Στη συνέχεια θα στρίψετε δεξιά και μετά από λίγα χιλιόμετρα θα βρεθείτε μπροστά σε έναν πανέμορφο κόλπο με άμμο, βότσαλα και διάφανα νερά. Η παραλία είναι οργανωμένη, με ξαπλώστρες, ομπρέλες και καντίνα. Οργανωμένες πλαζ θα βρείτε στην Αγία Μαρίνα, τον Μαραθώνα και την Αιγινήτισσα. Για μια ακόμα πιο ξεχωριστή εμπειρία, μπορείτε να επισκεφτείτε το νησάκι Μονή, απέναντι από την Πέρδικα. Πρόκειται για έναν μικρό παράδεισο με καταγάλανες, τιρκουάζ σχεδόν, παραλίες, με πεύκα που κατρακυλούν μέχρι την ακρογιαλιά. Οι μοναδικοί... μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι τα παγώνια, τα ελάφια και τα αγριοκάτσικα που ζουν εκεί ελεύθερα. Είναι εξοικειωμένα με τους ανθρώπους κι έτσι μπορείτε να φωτογραφηθείτε μαζί τους.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider