Στη Μαντίνεια της Αρκαδίας βρίσκεται μια εκκλησία που όμοιά της δεν συναντάς πουθενά στην Ελλάδα.
Μέσα στον κάμπο της Μαντίνειας στην Αρκαδία, περίπου 15 χλμ. από την Τρίπολη, ξεπροβάλλει ένα περίεργο και συνάμα γοητευτικό οικοδόμημα. Η Αγία Φωτεινή Μαντίνειας είναι ένας ναός που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο της Μαντίνειας.
Χτίστηκε τη δεκαετία του 1970 και συνδυάζει αρχαιότροπους ρυθμούς με στοιχεία βυζαντινών επιρροών. Είναι ένα έργο ζωής του αρχιτέκτονα, ζωγράφου και αγιογράφου Κώστα Παπαθεοδώρου, που υπήρξε μαθητής του Δημήτρη Πικιώνη.
Η εκκλησία είναι χτισμένη με ντόπια, φυσικά υλικά, πέτρα, κεραμίδια και μάρμαρο, χωρίς καθόλου τσιμέντο.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που επισκέπτονται την περιοχή αρχικά γιατί έχουν ακούσει να γίνεται λόγος για αυτήν την εκκλησία που έχει χαρακτηριστεί ως «η πιο ανορθόδοξη της Ελλάδας».
Όπως διαβάζουμε στο traveltripolis.gr, η αφιέρωση του ναού στην Αγία Φωτεινή «απηχεί τη σχέση της Αρκαδίας με το φως. Είναι γνωστό πως Λύκαιο όρος σημαίνει φωτεινό, το ίδιο σημαίνει και το όνομα Λυκάων, που είναι οικιστής της Αρκαδίας. Η αγιογράφηση του ναού συνέχεται από το ίδιο πνεύμα συγκρητισμού. Τα αγιογραφούμενα πρόσωπα αποδίδονται ως να πρόκειται για αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους. Υπάρχουν επίσης κάποιες πολιτιστικές αναφορές στα ιερά της Ίσιδος, που αφθονούσαν στην Αρκαδία».