Travelgo
sun-solid Αθήνα
Mon 13.7°C
Clouds

Τα μυστικά του ράφτινγκ για αρχάριους

BEST OF
Κείμενο: Travelgo Team
Τα μυστικά του ράφτινγκ για αρχάριους

Για ασφαλείς και διασκεδαστικές καταβάσεις ποταμών με την παρέα σας.

Tις τελευταίες δεκαετίες το ράφτινγκ έχει γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα -και όχι άδικα- αθλήματα των φίλων του εναλλακτικού τουρισμού στη χώρα μας.

Για τους λιγότερους μυημένους, όταν λέμε ράφτινγκ εννοούμε την κατάβαση ποταμού με φουσκωτή βάρκα (το λεγόμενο raft από όπου προέρχεται το όνομα του αθλήματος) και κουπιά. Πρόκειται για παρεϊστικη υδάτινη δραστηριότητα που μας φέρνει σε επαφή με τη φύση και την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να θαυμάσουμε μέρη που δεν θα είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε με άλλο τρόπο, όπως μέσα σε βαθιά φαράγγια και βουνοπλαγιές που η φύση οργιάζει. 

Λόγω των δεκάδων ποταμών και της μοναδικής φύσης που διαθέτει, η Ελλάδα θεωρείται ένας από τους must προορισμούς για ράτινγκ και κάθε είδους υδάτινου σπορ. Μάλιστα, οι πρώτες καταβάσεις ράφτινγκ στη χώρα μας έγιναν στους ποταμούς Βοϊδομάτη, Αώο, Τρικεριώτη, Ταυρωπό και Εύηνο και ακολούθησαν οι καταβάσεις στους: Αλιάκμονα, Βενέτικο, Ασπροπόταμο, Μυλεοπόταμο, Άραχθο, Καλαρύτικο, Αχελώο, Αλφειό, Λούσιο, Λάδωνα, Αγγίτη, Πηνειό.  

Αν δεν έχετε τολμήσει ακόμα να μπείτε μέσα σε ένα raft και να ακολουθήσετε το ρεύμα του ποταμού, αξίζει να γνωρίζετε ότι το ράφτινγκ αφορά κάθε ηλικία, φυσική κατάσταση και εμπειρία καθώς τα δεκάδες ποτάμια στη χώρα μας προσφέρονται για αρχάριους και προχωρημένους ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας που τα χαρακτηρίζει.

travelgo image

Η ιδανική εποχή για να κάνει κανείς ράφτινγκ είναι τους μήνες Οκτώβριο έως Μάιο -και πάντα υπό συνθήκες καλοκαιρίας- την εποχή δηλαδή που τα ποτάμια έχουν αρκετό νερό. 

Ανάλογα με το μέγεθος της φουσκωτής βάρκας το πλήρωμα αποτελείται από 6 έως 12 άτομα και από έναν επαγγελματία και έμπειρο οδηγό ο οποίος καθοδηγεί τους κωπηλάτες και δίνει τις ανάλογες εντολές ανάλογα με την ορμή, την ιδιομορφία του ποταμού και τα φυσικά εμπόδια που θα συναντήσουν κατά την κατάβαση. Ο οδηγός κάθεται πάντα στο πίσω μέρος της βάρκας και μοιράζει τους κωπηλάτες στη δεξιά και αριστερή πλευρά της βάρκας με τέτοιο τρόπο ώστε να διαμοιραστεί κατάλληλα το βάρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυο πλευρές εκτελούν διαφορετικά παραγγέλματα για αυτό είναι απαραίτητη η σωστή συνεργασία αλλά και η πειθαρχία όσως βρίσκονται μέσα στο raft.

Όπως γίνεται κατανοητό λοιπόν, το δημοφιλές αυτό σπορ αποτελεί μια μοναδική και διασκεδαστική εμπειρία, αρκεί να ακολουθούμε με ευλάβεια τις οδηγίες του -επαγγελματία- οδηγού μέσα και έξω από το νερό  να τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας, να μην υπερεκτιμούμε τις δυνατότητές μας και να μην υποτιμάμε τη φύση.

Τα ποτάμια (ή τα τμήματά τους) στα οποία μπορεί κάποιος να κάνει ράφτινγκ κατατάσσονται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας τους από 1 έως 6. Η κλίμακα αυτή έχει επικρατήσει διεθνώς ως κοινό σύστημα αξιολόγησης και κατάταξης ποταμών. Επίσης, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζει απαραιτήτως κάποιος που θέλει να πραγματοποιήσει μια κατάβαση ποταμού με ραφτ, εκτός από κολύμβηση, είναι ότι πρέπει να ξεκινήσει από ποτάμια *1ου και 2ου βαθμού δυσκολίας, δηλαδή εύκολους και ήρεμους ποταμούς, όπως είναι οι: Εύηνος (βαθμός δυσκολίας 2), Βοϊδομάτης (βαθμός δυσκολίας 1-2), Αχελώος (βαθμός δυσκολίας 1), Ίωνας, τμήμα του Πηνειού (βαθμός δυσκολίας 1-2), Αγγίτης (βαθμός δυσκολίας 2), Καλαμάς (βαθμός δυσκολίας 1-2), Ταυρωπός (βαθμός δυσκολίας 2),

Όσον αφορά τον εξοπλισμό που χρειάζεστε για να πραγματοποιήσετε μια κατάβαση ποταμού, αυτός καλύπτεται από την εκάστοτε διοργανώτρια εταιρία με την οποία έχετε κανονίσει την κατάβαση. Εκτός από τη βάρκα, η εταιρία σας παρέχει ειδική ολόσωμη στολή, κουπί, σωσίβιο, κράνος και ενίοτε καλτσάκια από νεοπρέν. Παράλληλα, καθώς είναι σίγουρο ότι θα βραχείτε, εσείς καλό είναι να έχετε μαζί σας δυο ζευγάρια αθλητικά παπούτσια, μαγιό και κάλτσες, πετσέτα, δυο μπλουζάκια, αντιανεμικό και εσώρουχα.

travelgo image

Αφού έχετε φορέσει τις στολές, τα κράνη και τα σωσίβιά σας και έχετε πάρει το κουπί σας ανά χείρας, ο οδηγός θα σας κάνει μια σύντομη εκπαίδευση στη στεριά, λίγο προτού μπείτε στο raft, στην οποία οφείλετε απαραιτήτως να δώσετε τη δέουσα σημασία. Ο οδηγός θα σας μιλήσει για τα παραγγέλματα που θα σας δώσει, τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των κωπηλατών και όλες τις οδηγίες που πρέπει να θυμάστε και να ακολουθήσετε τόσο μέσα στη βάρκα κατά τη διάρκεια της κατάβασης, όσο και σε περίπτωση ανατροπής του raft ή κάποιου άλλου λόγου που θα οδηγήσει κάποιον μέσα στο νερό.

Αυτό που πρέπει να θυμούνται όλοι όσοι επιθυμούν να ασχοληθούν με το ράφτινγκ είναι ο πολύτιμος ρόλος που έχει το κουπί τους! Εκτός από το βασικό μέρος της κωπηλασίας, το κουπί αποτελεί βασικό μέσο στην αποφυγή εμποδίων και σωτήριο σε περίπτωση που ο κωπηλάτης βρεθεί μέσα στο νερό, καθώς θα λειτουργήσει ως μοχλός για να αποφύγετε βράχους, κλαδιά, κορμούς, κλπ. αλλά και ως μέσο για να γραπωθείτε από κάπου και να βγείτε στη στεριά. 

Αυτό που επίσης οφείλει να σας εξηγήσει ένας έμπειρος οδηγός ράφτινγκ είναι ό,τι αν βρεθούμε μέσα στο ποτάμι -αντίθετα με ότι γνωρίζουμε για τη θάλασσα- δεν πρέπει να πανικοβληθούμε και σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε να κολυμπήσουμε ή να σταθούμε όρθιοι. Αντίθετα φροντίζουμε να βρεθούμε σε ύπτια θέση -πάντα κρατώντας το κουπί- με ελαφρώς ανασηκωμένο το κεφάλι μας για να το κρατάμε έξω από το νερό ή να μη χτυπήσουμε και με τα πόδια ελαφρώς λυγισμένα που επίσης λειτουργούν ως πηδάλιο, να αφεθούμε στο ρεύμα του ποταμού, προσπαθώντας να ανακόψουμε την πορεία μας και να βγούμε στη στεριά. 

Eδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τους κανόνες ασφαλών επαγγελματικών καταβάσεων ποταμού με φουσκωτά σκάφη από τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ).

*Επεξήγηση βαθμών δυσκολίας 1-2
Βαθμός δυσκολίας 1, Εύκολο: Το νερό κινείται γρήγορα με μικρές αναταράξεις και κύματα. Λίγα εμφανή εμπόδια που αποφεύγονται εύκολα με λίγη εκπαίδευση. Ελάχιστος κίνδυνος για τους κολυμβητές. Μπορεί να τα καταφέρει κανείς και μόνος του.
Βαθμός δυσκολίας 2, Για αρχάριους: Απλές δίνες με φανερά περάσματα. Μπορεί να χρειαστεί να γίνουν κάποιες μανούβρες, αλλά τα βράχια και τα κύματα αποφεύγονται εύκολα. Σπάνια παρατηρείται τραυματισμός σε κολυμβητές και σπάνια θα χρειαστεί να καταφύγει κανείς σε βοήθεια από άλλους.

Τα μυστικά του ράφτινγκ για αρχάριους
Τα μυστικά του ράφτινγκ για αρχάριους
Τα μυστικά του ράφτινγκ για αρχάριους
Τα μυστικά του ράφτινγκ για αρχάριους
Τα μυστικά του ράφτινγκ για αρχάριους
gazzetta
gazzetta insider reader insider