Σε Ζάκυνθο και Αλόννησο
Στην κατηγορία των αγαπημένων σας προορισμών, σίγουρα, συγκαταλέγεται η Ζάκυνθος και η Αλόννησος. Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή να βρείτε έναν λόγο παραπάνω για να τα αγαπήσετε και να τα προτιμήσετε για τις φετινές σας διακοπές, ειδικά αν έχετε παιδιά και ψάχνετε μέρη που θα έχουν ενδιαφέροντα και εκείνα. Στα εν λόγω νησιά φιλοξενούνται τα μοναδικά θαλάσσια πάρκα στη χώρα μας, εντυπωσιάζοντας μικρούς και μεγάλους με τον «πλούτο» που κρύβουν.
Συγκεκριμένα, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, ιδρύθηκε το 1999 και περιλαμβάνει τον κόλπο του Λαγανά, στον πρώην δήμο Παντοκράτορα στις νότιες ακτές της Ζακύνθου, στο Ιόνιο Πέλαγος. Η περιοχή αποτελεί τμήμα του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, ενώ το συγκεκριμένο πάρκο είναι το πρώτο τέτοιου είδους που ιδρύθηκε στην Ελλάδα αλλά και στην Μεσόγειο, για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα Καρέττα.
Η προστατευόμενη περιοχή περιλαμβάνει την θαλάσσια έκταση και τις νησίδες του κόλπου του Λαγανά, τις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας και μία παράκτια ζώνη, που περιβάλει αυτές, τον υγροβιότοπο της Λίμνης Κεριού, το Μαραθωνήσι και τις Νήσους Στροφάδες, που βρίσκονται περίπου πενήντα χιλιόμετρα νοτίως της Ζακύνθου.
Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου-Βορείων Σποράδων, από την άλλη, είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Ένας μοναδικός συνδυασμός χερσαίων και θαλάσσιων μεσογειακών βιοτόπων με εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων, αλλά και σημαντικά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο επιστημονικό, εκπαιδευτικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον.
Σε περιοχές όπου η πρόσβαση στο ευρύ κοινό είναι ελεύθερη, οι επισκέπτες μπορούν να ενασχοληθούν με τη κολύμβηση, την ελεύθερη κατάδυση, την παρατήρηση της άγριας ζωής, την ερασιτεχνική φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση, την επίσκεψη σε πολιτιστικά μνημεία, το περπάτημα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί όσον αφορά την ερασιτεχνική αλιεία. Στη Στενή Βάλα Αλοννήσου, μάλιστα, λειτουργεί το μοναδικό κέντρο περίθαλψης μεσογειακής φώκιας στη Μεσόγειο.