Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Τήνος
    Fri 23.5°C
    Clear

    Έξι νησιά για θρησκευτικό τουρισμό

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Έξι νησιά για θρησκευτικό τουρισμό

    Προορισμοί που αποτελούν τόπο λατρείας για χιλιάδες επισκέπτες

    Η χώρα μας με τους αμέτρητους μικρούς θησαυρούς ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, και για τις εμβληματικές εκκλησίες και τα μοναστήρια της, που πολλές φορές γίνονται αιτία και αφορμή για ταξιδιώτες να βρεθούν σε αυτά τα μέρη. Μέρες που είναι, θυμίζουμε μερικά από τα νησιά στα οποία μπορείτε να συναντήσετε μνημεία ιδιαίτερου πολιτιστικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος. 

    Τήνος: Εκτός των υπέροχων μικρών χωριών, ο κάθε επισκέπτης αξίζει να δει σε αυτό το νησί –που θεωρείται από πολλούς η πρωτεύουσα του θρησκευτικού τουρισμού- τον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας, όπου έχει κτιστεί σε σημείο όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας, η οποία έχει συνδεθεί με συγκλονιστικές αναφορές για πολυάριθμα θαύματα που λάμβαναν χώρα. Η εκκλησία γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, με χιλιάδες κόσμου να καταφθάνουν από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο προκειμένου να συμμετάσχουν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις που διεξάγονται εκεί με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια. 

    travelgo image

    Πάτμος: Η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο πανέμορφο αυτό νησί ιδρύθηκε το 1088, στην Χώρα της Πάτμου, και το 1999 κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Κτίστηκε στο σημείο που πιστεύεται, τόσο από την Καθολική όσο και από την Ορθόδοξη Εκκλησία, ότι ο απόστολος Ιωάννης συνέγραψε το Ευαγγέλιο και την Αποκάλυψη, κοντά στο σπήλαιο όπου είχε τα οράματα της Αποκάλυψης. Η μονή θεμελιώθηκε πιθανώς πάνω σε ερείπια μεγάλου παλαιοχριστιανικού ναού, από τον οποίο δεν σώζεται παρά μόνο ένα μικρό εκκλησάκι, ενώ σήμερα γίνεται τόπος προσέλευσης χιλιάδων πιστών, από Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς επίσης και ανθρώπων που θέλουν να μελετήσουν την αρχιτεκτονική. 

    Πάρος: Το δημοφιλέστερο αξιοθέατο του νησιού, για τους ορθόδοξους Χριστιανούς, και ένα από τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της Ελλάδας είναι η Παναγία Εκατονταπυλιανή. Το όλο κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει τον κυρίως ναό της Παναγίας με τα εσωτερικά αυτού παρεκκλήσια των Αγίων Αναργύρων, του Αγίου Φιλίππου και της Οσίας Θεοκτίστης, και εκτός του ναού, τη Βασιλική του Αγίου Νικολάου, τον ναό της Αγίας Θεοδοσίας, το παρεκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου, το Βαπτιστήριο που αποτελεί ιδιαίτερο χώρο, καθώς και τα γύρω κελιά τα οποία ως οχυρωματικό έργο προστάτευαν τον όλο συγκρότημα. Όσον αφορά στην ονομασία; Η παράδοση που διασώζεται μέχρι σήμερα έχει ως εξής: «Ενενήντα εννέα φανερές πόρτες έχει η Καταπολιανή. Η εκατοστή είναι κλειστή και δεν φαίνεται. Θα φανεί η πόρτα αυτή και θα ανοίξει, όταν οι Έλληνες πάρουν την Πόλη»…

    travelgo image

    Αμοργός: Κτισμένη σε κάθετους βράχους του νησιού, η Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας αντικρίζει το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Έχει ύψος 40μ. και πλάτος μόλις 5μ., ενώ η ίδρυσή της συνδέεται με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, λόγος για τον οποίο το μοναστήρι γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου. Το κτίριο έχει οχτώ επίπεδα, μάλιστα, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους με κλιμακοστάσια κτισμένα ή λαξευμένα στο βράχο. Στο εσωτερικό του κτιρίου βρίσκονται αψίδες βυζαντινές ή οξυκόρυφες, κτισμένες από πωρόλιθο από τη Μήλο. Η είσοδος του μοναστηριού βρίσκεται 10 μέτρα από το έδαφος και η πρόσβαση γινόταν με κρεμαστή σκάλα. 

    Κεφαλονιά: Στο  ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κεφαλονιά, συγκεκριμένα στο χωριό Μαρκόπουλο, βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της «Φιδιώτισσας». Το όνομά της προήλθε από ένα θαύμα το οποίο επαναλαμβάνεται, σχεδόν κάθε χρόνο. Από τις 6 Αυγούστου και μέχρι και τις 15, μέσα και έξω από το μοναστήρι, εμφανίζονται πολλά μικρά φιδάκια τα οποία είναι πλέον γνωστά ως φιδάκια της Παναγιάς. Τα φιδάκια πληθαίνουν όλο και περισσότερο μέχρι την παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου οπότε και αυξάνονται υπερβολικά και εξαφανίζονται ακαριαία, αμέσως μετά το πέρας της εορτής. Το από πού βγαίνουν και που πάνε όταν φεύγουν, παραμένει ένα μυστήριο που δεν γνωρίζει κανείς. 

    Αίγινα: Μία ώρα μόλις από την Αθήνα, στο γραφικό νησάκι της Αίγινας, δεσπόζει επιβλητικός ο ναός της Αγίας Τριάδας-Αγίου Νεκταρίου. Εκεί βρίσκονται ο τάφος και τα λείψανα του Αγίου Νεκταρίου, όπου αποτελούν πανορθόδοξο θρησκευτικό προσκύνημα και πόλο έλξης χιλιάδων πιστών. Μάλιστα, δεκάδες άτομα υποστηρίζουν ότι έχουν «ακούσει» τον θαυματουργό Άγιο, να μετακινεί ή να χτυπάει από μέσα με τη ράβδο του. 

    Έξι νησιά για θρησκευτικό τουρισμό
    Έξι νησιά για θρησκευτικό τουρισμό
    Έξι νησιά για θρησκευτικό τουρισμό
    Έξι νησιά για θρησκευτικό τουρισμό
    Έξι νησιά για θρησκευτικό τουρισμό
    Έξι νησιά για θρησκευτικό τουρισμό

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider