Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sun 25.1°C
    Clouds

    Ποδηλατικός τουρισμός: Η τάση που ήρθε για να μείνει

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ποδηλατικός τουρισμός: Η τάση που ήρθε για να μείνει

    Ο ποδηλατικός τουρισμός θεωρείται μία από τις πιο δυναμικά ανερχόμενες ταξιδιωτικές τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους με όχημα το ποδήλατό τους (είτε αποκλειστικά είτε συνδυαστικά) ή να συμμετάσχουν σε οργανωμένες ποδηλατικές εκδρομές για να εξερευνήσουν τις μοναδικές ομορφιές του τόπου που επισκέπτονται, προστατεύοντας το περιβάλλον.

    travelgo image

    Ο ποδηλατικός τουρισμός είναι φιλικός προς το περιβάλλον, εκτείνεται σε όλες τις εποχές του χρόνου και ενθαρρύνει την επαφή με τη φύση, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των κατοίκων κάθε περιοχής.

    Σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Ευρώπη πραγματοποιούνται ετησίως 2,2 δισεκατομμύρια ποδηλατικές εξορμήσεις για τουριστικούς λόγους, ενώ τα ετήσια έσοδα από τον ποδηλατικό τουρισμό υπερβαίνουν τα 44 δις ευρώ.

     

    Το προφίλ των ποδηλατοτουριστών

    Οι ποδηλατοτουρίστες είναι άτομα με περιβαλλοντική συνείδηση που αγαπούν τις διακοπές δράσης, επιδιώκουν την επαφή με τη φύση και επιθυμούν να βιώσουν αυθεντικές τοπικές εμπειρίες σε κάθε περιοχή. Ταξιδεύουν κυρίως άνοιξη και φθινόπωρο, αφού προτιμούν ήπιες θερμοκρασίες. Το ταξίδι με το ποδήλατο είναι ένας διαφορετικός τρόπος να απολαμβάνεις το τοπίο, να μυρίζεις τη φύση, να βλέπεις αξιοθέατα με άλλο μάτι, να ανακαλύπτεις λεπτομέρειες που άλλοι προσπερνούν.

    travelgo image

     

    Η επέκταση της τουριστικής περιόδου

    Στη χώρα μας ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει κλειδί για την πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου προσελκύοντας ταξιδιώτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου που δεν ενδιαφέρονται μόνο για τον ήλιο και τη θάλασσα. Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά μνημεία και τοπία εξαιρετικού κάλλους σε λιγότερο γνωστούς προορισμούς που προσφέρονται για διακοπές όλες τις εποχές.

    travelgo image

    Τα τελευταία χρόνια, πάντως, πληθαίνουν οι επιχειρήσεις γύρω από τον ποδηλατικό τουρισμό. Αρκετές εταιρείες διοργανώνουν θεματικές εκδρομές με ποδήλατα για όλα τα επίπεδα, ενώ όλο και περισσότερα ελληνικά ξενοδοχεία προσφέρουν ποδήλατα στους φιλοξενούμενους τους. Σημαντική είναι και η δράση ποδηλατικών σωματείων που διοργανώνουν αθλητικά events σε διάφορα μέρη της χώρας, προσελκύοντας επισκέπτες off season.

     

    Το EuroVelo

    Το EuroVelo της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών που διασχίζουν ολόκληρη την Ευρώπη. Περιλαμβάνει περισσότερα από 45.000 χλμ. ποδηλατικών διαδρομών, ενώ όταν ολοκληρωθεί υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 70.000 χλμ. Επίσημα σηματοδοτημένο δίκτυο EuroVelo βρίσκει κανείς σήμερα σε χώρες όπως η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Σερβία, η Σλοβακία, η Ελβετία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία κ.ά.

    travelgo image

    Τρεις από τις διαδρομές του EuroVelo αφορούν και την Ελλάδα, αλλά δεν έχουν μέχρι στιγμής υλοποιηθεί:

    Η Μεσογειακή διαδρομή EV8, (5.900 χλμ.) ξεκινά από το Καντίθ της Ανδαλουσίας στην Ισπανία και καταλήγει μέσω Ηγουμενίτσας στην Αθήνα, διερχόμενη σε ελληνικό έδαφος, τις Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Αττικής.

    Η διαδρομή EV11 (6.000 χλμ.) ξεκινά από το Βόρειο Ακρωτήριο της Νορβηγίας και καταλήγει μέσω Θεσσαλονίκης στην Αθήνα, διερχόμενη σε ελληνικό έδαφος, τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής.

    Η διαδρομή EV13 (10.400 χλμ.) ξεκινά από τον Αρκτικό Ωκεανό και τη θάλασσα του Μπάρεντς στα σύνορα Νορβηγίας και Ρωσίας και καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα διασχίζοντας την Ελλάδα σε δύο τμήματα, από τον Προμαχώνα Σερρών έως την Εξοχή Δράμας και από τον Κυπρίνο έως τις Καστανιές Έβρου, κατά μήκος του Άρδα ποταμού, διερχόμενη σε ελληνικό έδαφος, τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

    Η Ελλάδα έχει εθνικό συντονιστή για το EuroVelo τον οργανισμό «Πόλεις για Ποδήλατο» και οι ελληνικές διαδρομές βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας και της σήμανσης.

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider