Από τη Γροιλανδία μέχρι την Αυστραλία, αυτά είναι τα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη όπου ζουν άνθρωποι.
Πόλεις και χωριά στη μέση του πουθενά, «μοναχικά» νησιά ξεχασμένα από τον πολιτισμό, ανέγγιχτα μέρη στην άκρη της Γης. Προορισμοί για περιπετειώδεις ταξιδιώτες και απόλυτη φαντασίωση για όσους θέλουν να απομονωθούν και να φύγουν μακριά από όλους και όλα. Ας γνωρίσουμε δέκα από τα πιο απομονωμένα μέρη του κόσμου που κατοικούνται, όπως τα παρουσιάζει το Insider.com.
Νησί του Πάσχα, Ειρηνικός Ωκεανός
Κάπου 3.500 χιλιόμετρα στα ανοιχτά των ακτών της Χιλής, στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, βρίσκεται το μυστηριώδες Νησί του Πάσχα (Ράπα Νούι στην τοπική γλώσσα) με τα εντυπωσιακά πέτρινα αγάλματα- γνωστά ως Moai- τα οποία αναπαριστούν ανθρώπινες μορφές και φτάνουν σε ύψος έως και τα 10 μέτρα. Πρόκειται για ένα από τα πιο απομονωμένα κατοικημένα νησιά του κόσμου. Το 1995 η UNESCO χαρακτήρισε την περιοχή (Εθνικό Πάρκο Ράπα Νούι) ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Longyearbyen, Νορβηγία
Το Longyearbyen είναι μια γραφική πόλη της Νορβηγίας με περίπου 2.000 κατοίκους στον κόλπο του αρχιπελάγους Svalbard, σε κοντινή σχετικά απόσταση από τον Βόρειο Πόλο. Το χειμώνα, το σκοτάδι είναι απόλυτο επί τέσσερις μήνες και οι θερμοκρασίες εξαιρετικά χαμηλές. Θεωρείται ένα από τα ιδανικότερα μέρη για να θαυμάσει κανείς το Βόρειο Σέλας. Ένα από τα «περίεργα» αυτής της πόλης είναι ότι εκεί απαγορεύεται να… ταφεί κανείς, καθώς οι σοροί δεν φτάνουν σε αποσύνθεση, λόγω της ακραίας παγωνιάς!
Barrow, Αλάσκα
Δεν υπάρχουν δρόμοι που να οδηγούν στο Μπάροου (γνωστό και ως Utqiaġvik) της μακρινής, παγωμένης Αλάσκας- η πόλη που απέχει μόλις 514 χιλιόμετρα από τον Αρκτικό κύκλο, είναι προσβάσιμη μόνο με αεροπλάνο. Τον χειμώνα, οι 4.000 περίπου κάτοικοι ζουν 65 συνεχόμενες ημέρες κάτω από το σκοτάδι, ενώ οι θερμοκρασίες φτάνουν έως και τους -40 βαθμούς Κελσίου!
Σοκότρα, Ινδικός Ωκεανός
Το νησί Σοκότρα που βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό και ανήκει στη Δημοκρατία της Υεμένης έχει χαρακτηριστεί ως το πιο…εξωγήινο τοπίο της γης. Είναι αρκετά απομονωμένο και φημίζεται για τη μοναδική χλωρίδα του, καθώς το ένα τρίτο των φυτών που βρίσκονται στο νησί δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον πλανήτη. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά της Σοκότρα είναι το δέντρο «αίμα του δράκου» (Dracaena cinnabari)- από μακριά μοιάζει με ιπτάμενο δίσκο, αλλά από κάτω μοιάζει με τεράστιο μανιτάρι.
Χερσόνησος Cape York, Αυστραλία
Το βορειότερο σημείο της Αυστραλίας, το Cape York είναι μια τεράστια έκταση επίγειου παραδείσου, που αποτελεί δημοφιλή προορισμό για περιπετειώδεις ταξιδιώτες. Η περιοχή έχει πληθυσμό μόλις 18.000 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στις αυτόχθονες φυλές της χώρας και θεωρείται από τις πιο απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές στον κόσμο.
Pitcairn, Νότιος Ειρηνικός
Το νησί Πίτκαιρν αποτελεί βρετανικό έδαφος στον νότιο Ειρηνικό, στο μέσο της απόστασης μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και του Περού. Έχει πληθυσμό 50 περίπου κατοίκων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι απόγονοι του πληρώματος του γνωστού πλοίου HMS Bounty, οι ναυτικοί του οποίου είχαν στασιάσει και εγκαταστάθηκαν στο μικρό αυτό παράδεισο. Κανένα αεροπλάνο ή ελικόπτερο δεν έχει προσγειωθεί ποτέ εκεί, ενώ για να φτάσει κανείς στο νησί χρειάζεται να κάνει μία διαδρομή 32 ωρών με καράβι.
Palmerston, Νησιά Κουκ
Το μικροσκοπικό Palmerston, στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι ένα από τα πιο απομονωμένα νησιά στον κόσμο. Μόνη επαφή με τον έξω κόσμο είναι το πλοίο του ανεφοδιασμού που πιάνει λιμάνι μερικές φορές τον χρόνο. Μέρος των Νήσων Κουκ, το Palmerston ανήκει σε μια χούφτα από νησιά που συνδέονται με έναν κοραλλιογενή ύφαλο και αποτελεί έναν μικρό παράδεισο στην άκρη της Γης. Οι ήρεμοι ρυθμοί ζωής και η φιλοξενία των κατοίκων ανταμείβουν όσους φτάνουν εδώ.
Ittoqqortoormiit, Γροιλανδία
Αυτή η πόλη με το όνομα-γλωσσοδέτη είναι η πιο απομονωμένη στη Γροιλανδία. Από το αεροδρόμιο Nerlerit Inaat, χρειάζεται άλλη μια πτήση με ελικόπτερο για να φτάσεις εκεί. Το Ittoqqortoormiit ιδρύθηκε το 1925 και σήμερα έχει περίπου 450 κατοίκους. Οι τουρίστες το επισκέπτονται για να δουν το Βόρειο Σέλας και άλλα θαύματα της φύσης.
Oymyakon, Ρωσία
Αυτή η απομακρυσμένη ρωσική πόλη είναι γνωστή ως η πιο ψυχρή κατοικημένη περιοχή στη Γη (με μέση θερμοκρασία -50 βαθμούς Κελσίου). Οι 500 κάτοικοι του Oymyakon ζουν στο σκοτάδι για 21 ώρες την ημέρα, ενώ τρώνε μόνο κρέας ταράνδου και ψάρια, αφού κανένα φυτό δεν φυτρώνει στην περιοχή. Το Oymyakon απέχει δύο ημέρες οδήγησης από την πόλη Γιακούτσκ, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας των Σαχά (ή Γιακουτίας), στην ανατολική Σιβηρία.
Tristan da Cunha, Νότιος Ατλαντικός Ωκεανός
Το Τριστάν ντα Κούνια είναι μια συστάδα από απομονωμένα νησιά στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, 2.816 χλμ. από τη Νότια Αφρική και 3.360 χλμ. από τη Νότια Αμερική. Αποτελεί εξαρτημένο έδαφος του Βρετανικού υπερπόντιου εδάφους της Αγίας Ελένης, που βρίσκεται 2.173 χλμ. βόρεια και θεωρείται το πιο απομονωμένο αρχιπέλαγος στον κόσμο. Λιγότερα από 300 άτομα ζουν σήμερα στο ηφαιστειακό νησί Τριστάν ντα Κούνια, το οποίο δεν διαθέτει ξενοδοχεία, εστιατόρια ή αεροδρόμιο. Εκεί μπορείς να φτάσεις μόνο μετά από επταήμερο ταξίδι με πλοίο από το Κέιπ Τάουν.