Ταξίδι στον μαγικό υπόγειο κόσμο των ομορφότερων ελληνικών σπηλαίων.
Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 10.000 καταγεγραμμένα σπήλαια, εκ των οποίων μόνο τα 28 είναι επισκέψιμα. Πολλά από αυτά μάλιστα, είναι παγκοσμίως γνωστά για την ομορφιά τους. Σταλακτίτες, σταλαγμίτες, μυστηριώδεις θάλαμοι και υπόγειες λίμνες δημιουργούν ανεπανάληπτα τοπία που ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε έναν κόσμο όπου βασιλεύει η σιωπή και η μαγεία. Ξεχωρίσαμε τα πιο εντυπωσιακά ελληνικά σπήλαια και σας τα παρουσιάζουμε.
Σπήλαιο Περάματος, Ιωάννινα
Το Σπήλαιο Περάματος βρίσκεται μόλις 5 χλμ. από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, στο προάστιο Πέραμα, επάνω στο λόφο Γορίτσα. Είναι το πρώτο στην Ελλάδα που αξιοποιήθηκε τουριστικά, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα των Βαλκανίων. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940 από τον Ιωάννη Κοντογιάννη, αν και η παράδοση θέλει τους κατοίκους της περιοχής να γνωρίζουν την ύπαρξη του αρκετές δεκαετίες πριν. Η συστηματική εξερεύνηση και χαρτογράφησή του ξεκίνησε από τον Ιωάννη και την Άννα Πετροχείλου (ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας). Αποτελείται από πολλές διαδοχικές αίθουσες και διαδρόμους στολισμένους με σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε φανταστικές παραστάσεις. Ο Σταυρός, η Λίμνη με τα Νούφαρα, ο Μανδύας της Περσεφόνης και το Σινικό Τείχος είναι μόνο μερικές από τις εντυπωσιακές παραστάσεις που θα συναντήσει κανείς στα 1.100 μ. που θα διανύσει μέχρι την έξοδο του σπηλαίου.
Σπήλαιο των Λιμνών, Αχαΐα
Σε απόσταση 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα και σε υψόμετρο 827 μ., κοντά στο χωριό Καστριά, θα συναντήσετε ένα από τα πιο θαυμαστά δημιουργήματα της φύσης, το φημισμένο Σπήλαιο των Λιμνών. Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές και τους παράξενους σταλακτικούς σχηματισμούς του, έχει κάτι αποκλειστικά δικό του: τις αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες (εκτείνονται σε τρεις ορόφους), που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο. Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου ανέρχεται σε 500 μ., ενώ το συνολικό μήκος του είναι 1.980 μ. Ο επισκέπτης μπαίνει στο σπήλαιο από τεχνητή σήραγγα, που καταλήγει κατευθείαν στο δεύτερο όροφο. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες. Στον κάτω όροφο του σπηλαίου βρέθηκαν μάλιστα απολιθωμένα οστά ανθρώπου και διάφορων ζώων.
Σπήλαιο Αλιστράτης, Σέρρες
Το Σπήλαιο Αλιστράτης, σε απόσταση 50 χλμ. από τις Σέρρες και 6 χλμ. από το ομώνυμο χωριό, θεωρείται ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα της Ελλάδας. Έχει μήκος περίπου 3 χλμ., από τα οποία το ένα είναι επισκέψιμο. Ο διάκοσμός του περιλαμβάνει, εκτός από μεγάλους σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε διάφορους χρωματισμούς και τους σπάνιους εκκεντρίτες. Οι εκκεντρίτες είναι σπάνιοι σχηματισμοί που δημιουργούνται «αψηφώντας» τους νόμους της βαρύτητας και ακολουθώντας ακανόνιστες πορείες. Χαρακτηρίζεται επίσης από τους μοναδικούς μικροσκοπικούς οργανισμούς που απαντώνται εντός του, όπως η Alistratia Beroni, ένα μοναδικό είδος ισοπόδου. Το σπήλαιο ανήκει στο δίκτυο σπηλαίων του φαραγγιού του ποταμού Αγγίτη.
Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη, Δράμα
Το Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη, σε απόσταση 23 χλμ. βορειοδυτικά της Δράμας και 500 μ. από τον οικισμό Αγγίτης. Η ιδιαιτερότητα του έγκειται στο γεγονός ότι στο δάπεδό του κυλάει ο ποταμός Αγγίτης. O επισκέπτης, όσο κινείται σε ένα διάδρομο πάνω από το ποτάμι και ενάντια της ροής του νερού, παρακολουθεί τον πλούσιος διάκοσμο του σπηλαίου που περιλαμβάνει τεράστιους λευκούς και κόκκινους σταλακτίτες διαφόρων μορφών. Η «Αίθουσα του Τροχού», που συνδέεται σήμερα με τον κύριο χώρο του σπηλαίου με διάδρομο, οφείλει το όνομά της στην ύπαρξη μεγάλου υδραυλικού τροχού διαμέτρου 8 μ., ο οποίος κάλυπτε τις ανάγκες ύδρευσης κι άρδευσης της περιοχής από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο σε μήκος 500 μέτρων ενώ συνολικά εκτείνεται σε μήκος άνω των 10 χιλιομέτρων.
Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης, Κεφαλονιά
Ανεπανάληπτη εμπειρία είναι η βαρκάδα στο Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, που βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. βορειοδυτικά της Σάμης, στον Καραβόμυλο. Το λιμνοσπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1951 από τον σπηλαιολόγο Γιάννη Πετρόχειλο και αποτελεί ένα μοναδικής ομορφιάς γεωλογικό φαινόμενο. Η φυσική είσοδος του σπηλαίου είναι κατακόρυφη (διαστάσεων 40×50 μ.) και δημιουργήθηκε από την πτώση ενός τμήματος της οροφής. Το φως του ήλιου που μπαίνει από το φυσικό άνοιγμα της οροφής δημιουργεί μοναδικούς χρωματισμούς στα νερά του σπηλαίου. Η λίμνη βρίσκεται 20 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, έχει μήκος 160 μ. περίπου και βάθος από 10 μ. έως 40 μ. Σταλακτίτες ηλικίας 16.000 έως 20.000 χρόνων στολίζουν το μεγαλύτερο τμήμα του σπηλαίου.
Σπήλαιο Βλυχάδα Διρού, Λακωνία
Ένα από τα ωραιότερα σπήλαια είναι το Σπήλαιο Βλυχάδα Διρού που βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον όρμο του Διρού. Κάτω από το λιτό τοπίο της Μάνης η φύση με ασύγκριτη τέχνη και υπομονή σμίλεψε ένα θαύμα πέρα από κάθε φαντασία. Η ύπαρξη του σπηλαίου Βλυχάδας ήταν γνωστή στους ντόπιους από το 1900 περίπου. Κανείς όμως δεν υποψιαζόταν το θαύμα που έκρυβε στο εσωτερικό του μέχρι το 1949, όταν οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας, Γιάννης και Άννα Πετροχείλου, άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά. Οι πόρτες του σπηλαίου άνοιξαν για πρώτη φορά για τους επισκέπτες το 1967. Κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές κουρτίνες και αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνιά του, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο θέαμα που κόβει την ανάσα. Η τουριστική διαδρομή έχει συνολικό μήκος 1.500 μέτρα από τα οποία τα πρώτα 1.200 είναι λιμναία και η περιήγησή τους διαρκεί περίπου 25 λεπτά.