Λιγότερο γνωστά χωριά, διαδρομές και μοναδικά τοπία που θα σου μείνουν αξέχαστα.
Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσες φορές κι αν πάμε, πάντα στο Πήλιο θα επιστρέφουμε για αποδράσεις που συνδυάζουν άφθονη παράδοση και μοναδικές διαδρομές μες στη φύση. Είναι από τα βουνά εκείνα που μπορείς να τα χαρείς όλες τις εποχές του χρόνου.
Το Πήλιο κρύβει πολλούς θησαυρούς, καλώντας τους ανήσυχους ταξιδιώτες να τους ανακαλύψουν, μέσα από βόλτες σε πανέμορφα χωριά, πέτρινα καλντερίμια και δασωμένα μονοπάτια. Πέρα από τους πρωταγωνιστές της περιοχής, την Πορταριά, τη Μακρινίτσα και την Τσαγκαράδα, αξίζει να εξερευνήσεις μερικά από τα όχι και τόσο γνωστά χωριά του βουνού και να ανακαλύψεις τα υπέροχα μυστικά τους.
Το παραδοσιακό χωριό με το παλαιότερο καφενείο της Ελλάδας
Ο Λαύκος είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά του νοτίου Πηλίου. Καλοδιατηρημένα πέτρινα αρχοντικά, πλακόστρωτα καλντερίμια, ανθισμένες αυλές, βρύσες, καθώς και μια υπέροχη πλατεία, δίνουν ξεχωριστό χρώμα στο χωριό, ενώ τα 310 μέτρα υψόμετρο χαρίζουν υπέροχη θέα προς τον Παγασητικό. Αξίζει να το περπατήσεις απ’ άκρη σ’ άκρη. Το καφενείο του Μανώλη Φορλίδα στην πλατεία του Λαύκου θεωρείται το παλαιότερο της Ελλάδας (λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1785). Επίσης, στο χωριό μπορείς να δεις τρία μουσεία: το λαογραφικό, το Φάμπειο αλλά και το ιδιαίτερο Μουσείο Ραδιοφώνου- ένα από τα δύο που υπάρχουν στην Ελλάδα.
Ένα ψαροχώρι με αιγαιοπελαγίτικο ύφος
Αν αγαπάς τις διαδρομές με το αυτοκίνητο, αξίζει να ξεκινήσεις νωρίς ένα πρωί με προορισμό το νοτιότερο σημείο του Πηλίου (75 χλμ. από το Βόλο) όπου βρίσκεται η Αγία Κυριακή, το επίνειο του ναυτικού χωριού Τρίκερι και ένα από τα ομορφότερα ψαροχώρια της περιοχής. Δεν μπαίνεις σε καράβι και όμως νιώθεις σαν να είσαι σε νησί. Εδώ ο χρόνος κυλάει πιο αργά, τα στενά του χωριού σε ταξιδεύουν στην Ελλάδα άλλων εποχών και το φαγητό στα ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα είναι πραγματικά απολαυστικό. Μια ωραία ιδέα για εκδρομή είναι να πάρεις το καραβάκι από τον Αλογόπορο για να πας στο νησάκι Παλαιό Τρίκερι. Το μοναδικό κατοικημένο νησί του Παγασητικού είναι ένα μέρος που μοιάζει να έχει ξεχάσει για τα καλά ο χρόνος.
Περπατώντας στο δάσος
Τα πανέμορφα μονοπάτια του Πηλίου είναι ο παράδεισος του φυσιολάτρη. Υπάρχουν δεκάδες χαραγμένα μονοπάτια που συνδέουν τα χωριά μεταξύ τους και με τις παραλίες. Ακόμα κι αν βρεθείς στο Πήλιο το χειμώνα, αξίζει να περπατήσεις τα μονοπάτια που κατεβαίνουν προς τη θάλασσα. Η εικόνα των παραλιών χωρίς κόσμο είναι μαγευτική. Στα must η κλασική διαδρομή από την Τσαγκαράδα στην παραλία της Νταμούχαρης. Αξέχαστη θα σου μείνει και η πεζοπορία από τα Καλά Νερά μέχρι τις Μηλιές. Πιο απαιτητική διαδρομή και μία από τις ομορφότερες στο Βόρειο Πήλιο είναι αυτή από το χωριό Βενέτο για την Άνω Κερασιά, που γίνεται μέσα από δάσος με οργιώδη βλάστηση, τρεχούμενα νερά και άγριες ρεματιές. Εκτός από τα αξιοθέατα της φύσης εντυπωσιάζει η ιστορική Μονή Φλαμουρίου σε ένα ξέφωτο στο δάσος.
Παλιές εκκλησίες που κρύβουν... θαύματα
Οι εκκλησίες που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την περιοχή του Πηλίου αποτελούν αληθινό στολίδι της περιοχής. Στο μικρό χωριουδάκι του Κισσού, θα βρείτε την Αγία Μαρίνα, τρίκλιτη βασιλική, χτισμένη τον 17ο αιώνα, με εκπληκτικές τοιχογραφίες του λαϊκού ζωγράφου Κωνσταντή Παγώνη του Χιοναδίτη, εμπνευσμένες από την Αποκάλυψη, την Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Από τις πιο ξεχωριστές εκκλησίες του Πηλίου είναι και ο Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Μηλιές. Είναι χτισμένος με τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό του να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτηρίου, ενώ φημίζεται για την καταπληκτική ακουστική του, η οποία οφείλεται σε 48 αναποδογυρισμένα πιθάρια που κρύβονται στην οροφή και σε ένα πηγάδι στο κέντρο του ναού!
Για καφέ και τσίπουρο στο ορεινότερο χωριό
Περίπου 20 χλμ. ανατολικά από τον Βόλο, κοντά στη Βυζίτσα και τις Μηλιές, ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας είναι ένα λιγότερο γνωστό αλλά πανέμορφο χωριό του Πηλίου. Απλωμένο αμφιθεατρικά ανάμεσα σε δύο ράχες, σε υψόμετρο 700 μ. περίπου, αποτελεί το ορεινότερο χωριό του Πηλίου και φημίζεται για την υπέροχη θέα του στον Παγασητικό κόλπο. Η καρδιά του χωριού χτυπάει στη γαλήνια πλατεία του, μία από τις ομορφότερες του Πηλίου. Εδώ, τα παλιά πέτρινα σπίτια στέκουν δίπλα σε νεοκλασικά αρχοντικά του 19ου αιώνα. Τα τελευταία ανήκουν σε εμπόρους που μετανάστευσαν στην Αίγυπτο και έκαναν περιουσίες πριν επιστρέψουν στο χωριό για να χτίσουν εντυπωσιακές εξοχικές κατοικίες. Πέτρινες βρύσες και τρεχούμενα νερά συμπληρώνουν την εικόνα του χωριού. Η φύση τριγύρω σε καλεί για εξορμήσεις στο δάσος, περιπάτους και πεζοπορία.
Το χωριό-ησυχαστήριο
Σε απόσταση μόλις 20 λεπτών από τον Βόλο, θα συναντήσετε την απόμακρη και ήσυχη Δράκεια, κρυμμένη πίσω από καταπράσινες και απότομες πλαγιές. Η Δράκεια αποτελεί ένα από τα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας, όπου γράφτηκε μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες των Ναζί. Ολόκληρο το χωριό έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Κάντε μια βόλτα στις δύο πλατείες με τα πλατάνια και τις παραδοσιακές ταβέρνες και επισκεφθείτε το αρχοντικό Τριανταφύλλου που διαθέτει θαυμάσιο εσωτερικό, το ναό του Αγίου Αθανασίου και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου με τις αγιογραφίες του Παγώνη. Απολαύστε τη φύση πεζοπορώντας στα μονοπάτια που συνδέουν το χωριό με τα Χάνια και τον Άγιο Λαυρέντιο.