Ένα μοναδικό θέαμα περιμένει τους κολυμβητές και τους δύτες στα ανοικτά των ακτών του μικρού γαλλικού νησιού Île Sainte Marguerite.
Η Γαλλία μόλις απέκτησε το πρώτο της μουσείο υποβρύχιας τέχνης, το οποίο δημιουργήθηκε με στόχο να χρησιμεύσει ως καταφύγιο για τη θαλάσσια ζωή. Βρίσκεται έξω από το νησί Île Sainte Marguerite κοντά στην πόλη των Καννών και αποτελείται από έξι τρισδιάστατα γλυπτά πορτρέτα, κατασκευασμένα από τσιμέντο από ουδέτερο pH.
Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για τον Βρετανό καλλιτέχνη Jason deCaires Taylor για να δημιουργήσει τα υποβρύχια γλυπτά, τα οποία αποτελούν την πρώτη του εγκατάσταση στη Μεσόγειο.
Τα γλυπτά βρίσκονται σε βάθος έως 3 μ. και ζυγίζουν περίπου 12 τόνους το καθένα. Σύμφωνα με τον Taylor βασίζονται σε πορτρέτα μελών της τοπικής κοινότητας, από έναν ογδοντάχρονο ψαρά μέχρι μαθητές δημοτικού. Το θέμα της μάσκας συνδέεται ευθέως με την ιστορία της νήσου Sainte-Margueritte, γνωστής ως τόπου φυλάκισης του «Ανθρώπου με το Σιδηρούν Προσωπείο».
Η εγκατάσταση χρηματοδοτήθηκε από το Δημαρχείο των Καννών. Το σημείο στο οποίο τοποθετήθηκαν τα γλυπτά ήταν προηγουμένως χωματερή καταλοίπων ανθρώπινης δραστηριότητας στη θάλασσα και ένα μέρος του έργου ήταν ο καθαρισμός του χώρου από σκουπίδια, όπως παλιές μηχανές και σωληνώσεις.
Εκτός από τη δημιουργία ενός συναρπαστικού νέου καταδυτικού σημείου στην περιοχή για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού, η εγκατάσταση αυτή ελπίζεται ότι θα βοηθήσει στην προσέλκυση θαλάσσιας χλωρίδας και της πανίδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει εισιτήριο. Φιλότεχνοι κολυμβητές με αναπνευστήρα και δύτες μπορούν να κολυμπήσουν ανάμεσα στα γλυπτά δωρεάν. Στην περιοχή δεν υπάρχουν πλέον σκάφη, γεγονός που την καθιστά ιδανική για ασφαλή κολύμβηση και κατάδυση.
Αυτό δεν είναι το πρώτο υποβρύχιο project του Jason deCaires Taylor, αλλά ούτε και το τελευταίο. Ο Βρετανός καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει υποβρύχιες εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο και τα έργα του είναι ουσιαστικά τεχνητοί ύφαλοι, που έχουν σχεδιαστεί για να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τοπικού οικοσυστήματος. Δείτε περισσότερα έργα του εδώ.
Με πληροφορίες από Lonely Planet