Travelgo
sun-solid Αθήνα
Fri 19.8°C
Clouds

Πάργα: Το «νησί» της Ηπείρου από ψηλά

BEST OF
Κείμενο: Travelgo Team
Πάργα: Το «νησί» της Ηπείρου από ψηλά

Απολαύστε μια πτήση με drone πάνω από την Πάργα, τη γοητευτική παραθαλάσσια κωμόπολη της Ηπείρου που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα ένα νησί

Χτισμένη αμφιθεατρικά στο μυχό γραφικού όρμου, όπου κουρνιάζει το κατάφυτο νησάκι της Παναγιάς, προστατευμένη κάτω από τη σκιά του ενετικού της κάστρου, η Πάργα είναι ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για όσους αναζητούν διακοπές δίπλα στη θάλασσα χωρίς να χρειαστεί να μπουν ούτε για ένα λεπτό σε καράβι.

Με εκπληκτικές παραλίες στα λαμπερά γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου και έναν αμφιθεατρικά χτισμένο οικισμό με όμορφα σπίτια και στενά σοκάκια, η γραφική παραθαλάσσια κωμόπολη της Ηπείρου, σε απόσταση 60 χλμ. από την Πρέβεζα, δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα ένα νησί.

Το Travel Inspiration πέταξε πάνω από την Πάργα, χαρίζοντάς μας πανέμορφες εικόνες.

Το νησάκι της Παναγίας

Ακόμα και κολυμπώντας μπορείτε να πάτε σε αυτό το καταπράσινο νησάκι, απέναντι από το λιμάνι της Πάργας, το οποίο οφείλει το όνομά του στην εκκλησία της Παναγίας με το γραφικό καμπαναριό που βρίσκεται εκεί. Στο ψηλότερο σημείο του νησιού υπάρχει ένα μικρό κάστρο, που χτίστηκε από τους Γάλλους κατακτητές το 1808. Σκοπός του κάστρου ήταν να ελέγχει ένα μέρος του όρμου που δεν ήταν εύκολο να ελεγχθεί από το ενετικό κάστρο της Πάργας.

Το κάστρο της Πάργας

Το επιβλητικό ενετικό κάστρο που στεφανώνει την Πάργα είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής. Όπως διαβάζουμε στο κείμενο του Travel Inspiration, το κάστρο της Πάργας «χτίστηκε για πρώτη φορά από τους Νορμανδούς στα τέλη του 14ου αιώνα, ενώ κάθε φορά που κάποιος κατακτητής το καταλάμβανε, το κατέστρεφε και το ξανάχτιζε εκ νέου. Αυτό που σώζεται στις μέρες μας, είναι το φρούριο που έχτισαν το 1572 οι Ενετοί, με πολλές όμως προσθήκες του Αλή Πασά, ο οποίος το 1819 αγόρασε με συνθήκη ολόκληρη την Πάργα για 150.000 λίρες από τους Άγγλους κατακτητές. Οι χώροι του κάστρου αναμορφώθηκαν ριζικά, ενώ στην τοξωτή πύλη της εισόδου, διακρίνονται στο τείχος ο φτερωτός λέων του Αγίου Μάρκου, εμβλήματα του Αλή Πασά, δικέφαλοι αετοί και σχετικές επιγραφές.

Την ίδια χρονιά που η Πάργα πέρασε στα χέρια των Τούρκων, οι Παργινοί, στην προσπάθειά τους να μην υποδουλωθούν, κατέφυγαν μαζικά στην Κέρκυρα. Περίπου 4.000 Παργινοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, αφού προηγουμένως, ημέρα Μεγάλη Παρασκευή, ανάσκαψαν τους πατρώους τάφους και συναθροίζοντας τα οστά των προγόνων τους τα έκαψαν στη πλατεία της αγοράς για να μη βεβηλωθούν από τους Αλβανούς που εγκαταστάθηκαν στη συνέχεια στη περιοχή, παίρνοντας την τέφρα μαζί τους. Επίσης, μαζί τους πήραν σε σάκους χώμα της πατρώας γης».

gazzetta
gazzetta insider reader insider