Καλοκαιρινός προορισμός που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα νησιά, το Πήλιο είναι παράδεισος για όσους αναζητούν ποιοτικές και ήρεμες διακοπές που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα
Ανάμεσα στον Παγασητικό και στο Αιγαίο, το Πήλιο έχει κάτι όμορφο να δώσει σε κάθε επισκέπτη του: βουνό και θάλασσα, ήσυχα ή κοσμοπολίτικα χωριά, εμπειρίες και διαδρομές στην οργιώδη φύση, άφθονη παράδοση και πληθωρικές τοπικές γεύσεις. Το Πήλιο είναι από τους προορισμούς εκείνους που μπορείς να τους χαρείς όλες τις εποχές του χρόνου. Ένας προορισμός ανεξάντλητος που δύσκολα θα αφήσει παραπονεμένο ταξιδιώτη.
Όσοι γοητεύτηκαν σε κάποια χειμερινή επίσκεψή τους, σίγουρα θα επιστρέψουν στο βουνό των Κενταύρων για να γνωρίσουν και τη θαλασσινή πλευρά του. Ιδού μερικές από τις πιο δυνατές εμπειρίες για να ανακαλύψετε και να αγαπήσετε την καλοκαιρινή γοητεία του Πηλίου.
Αγία Κυριακή & Τρίκερι: Διακοπές με γεύση παλιάς Ελλάδας
Στο νοτιότερο σημείο του Πηλίου, σε απόσταση 75 χλμ. από το Βόλο, η Αγία Κυριακή, το επίνειο του ναυτικού χωριού Τρίκερι, είναι ένα από τα ομορφότερα ψαροχώρια της περιοχής. Δεν μπαίνεις σε καράβι και όμως νιώθεις σαν να είσαι σε νησί. Τα στενά του χωριού και το γραφικό λιμανάκι σε ταξιδεύουν στην Ελλάδα άλλων εποχών, ενώ το φαγητό στα ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα είναι πραγματικά απολαυστικό. Από την Αγία Κυριακή ξεκινάει ένα λιθόστρωτο παραδοσιακό καλντερίμι για το χωριό Τρίκερι, που είναι χτισμένο στην κορυφή του λόφου. Μια ωραία ιδέα για εκδρομή είναι να πάρετε το καραβάκι από τον Αλογόπορο για να πάτε στο νησάκι Παλαιό Τρίκερι. Το μοναδικό κατοικημένο νησί του Παγασητικού είναι ένα μέρος που μοιάζει να έχει ξεχάσει για τα καλά ο χρόνος. Το νησάκι είναι κατάφυτο και διαθέτει θαυμάσιες παραλίες με πρασινογάλαζα νερά, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μοναστήρι της Παναγίας του 19ου αιώνα που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του.
Στα χωριά του Παγασητικού
Με αφετηρία τον Βόλο ακολουθήστε την οδική διαδρομή που βλέπει Παγασητικό κι έχει κατεύθυνση προς το νότιο Πήλιο. Απολαύστε τη θάλασσα στα Καλά Νερά, την Κάτω Γατζέα και στην Άφησσο και επισκεφθείτε το κεφαλοχώρι της Αργαλαστής με την πολύ όμορφη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια. Ξαναβρίσκοντας και πάλι τον Παγασητικό, θα προσεγγίσετε τα γραφικά παραθαλάσσια χωριά Χόρτο και Μηλίνα. Αξίζει να ανεβείτε και στον παραδοσιακό Λαύκο, ένα από τα πιο όμορφα χωριά του νοτίου Πηλίου, με την υπέροχη πλατεία και το καφενείο του Μανώλη Φορλίδα, που θεωρείται το παλαιότερο της Ελλάδας (λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1785). Στη συνέχεια της διαδρομής, στο δρόμο προς το χωριό Τρίκερι, ξεπροβάλλει μια γαλήνια και πολυφωτογραφημένη γωνιά, η Τζάστενη. Το παραδοσιακό χρώμα, η ηρεμία και η γραφικότητα αυτού του μικρού κόλπου συνθέτουν την απόλυτη καρτ ποστάλ του νοτίου Πηλίου.
Βόλτα με τον θρυλικό Μουτζούρη
Μία από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο (60 εκατοστά) φιλοξενεί τα 4 βαγόνια του «Μουτζούρη», όπως λεγόταν κάποτε το τρενάκι του Πηλίου, για να δηλώσει την ατμοκίνηση και τον καπνό που άφηνε στο πέρασμά του. Από τα Άνω Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές η διαδρομή (συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων και χρόνου περίπου 90 λεπτών) είναι ορεινή, διασχίζοντας τις κατάφυτες πλαγιές, με την πυκνή βλάστηση από πλατάνια και πουρνάρια και περνώντας από γέφυρες, όπως αυτή λίγο πριν από τις Μηλιές, έργο του Ντε Κίρικο, πατέρα του γνωστού ζωγράφου. Το τρενάκι λειτουργεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.
Κατάβαση φαραγγιών
Το canyoning, δηλαδή η διάσχιση φαραγγιού, είναι ένα συναρπαστικό σπορ που συνδυάζει την πεζοπορία μέσα σε ένα άγριο τοπίο, την κολύμβηση σε ποτάμι και την κατάβαση βράχου σε καταρράκτη με χρήση ειδικού εξοπλισμού. Οι φυσιολάτρες που αναζητούν έντονες εμπειρίες μπορούν να απολαύσουν αυτή τη μοναδική περιπέτεια και στο Πήλιο. Το βουνό των Κενταύρων διαθέτει πανέμορφα φαράγγια όπως του Μυλοποτάμου, της Φακίστρας, το Μέγα Γαλανορεμα κ.ά. Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Η χαρά του πεζοπόρου
Τα πανέμορφα μονοπάτια του Πηλίου είναι ο παράδεισος του φυσιολάτρη. Υπάρχουν δεκάδες χαραγμένα μονοπάτια που συνδέουν τα χωριά μεταξύ τους και με τις παραλίες. Στα must η υπέροχη διαδρομή που ξεκινάει από τη συνοικία της Αγίας Παρασκευής στην Τσαγκαράδα και, μετά από πορεία μέσα στο δάσος, καταλήγει στο χωριό της Νταμούχαρης με το όμορφο φυσικό λιμανάκι και στη συνέχεια στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Αγίου Ιωάννη. Άλλη μία πανέμορφη διαδρομή, ιδανική εισαγωγή στις ομορφιές του Πηλίου, είναι αυτή από τα Καλά Νερά μέχρι τις ιστορικές Μηλιές. Πρόκειται για μια εύκολη πορεία μιάμισης ώρας σε ένα θαυμάσιο καλντερίμι ανάμεσα σε ελαιώνες.
Στου Αιγαίου τα νερά
Χρυσές αμμουδιές, διάφανα νερά και το πράσινο του δάσους να βουτά ως το κύμα. Αυτές είναι οι εικόνες που αντικρίζει κανείς κατηφορίζοντας από τις πλαγιές του ανατολικού Πηλίου προς τις μικρές και μεγάλες παραλίες στην πλευρά του Αιγαίου. Ο εξωτικός και πανέμορφος Μυλοπόταμος, ο μικροσκοπικός κόλπος της Φακίστρας (έχει μπει σε ουκ ολίγες λίστες με τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας), η γραφική Νταμούχαρη (γνωστή από την ταινία Mamma Mia), η Πλάκα, ο Αϊ-Γιάννης, το Παπά Νερό, οι Άγιοι Σαράντα και το Χορευτό, αλλά και οι παραλίες Ποτιστικά και Μελανή στο νοτιοανατολικό τμήμα, είναι μερικές μόνο από τις must στάσεις που αποδεικνύουν ότι το Πήλιο είναι ο απόλυτος καλοκαιρινός παράδεισος.
Τσαγκαράδα: Χαλάρωση στο δάσος
Η Τσαγκαράδα, περίπου 50 χλμ. από το Βόλο, από την πλευρά του Αιγαίου, είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο πράσινα χωριά του βουνού των Κενταύρων. Χωρίζεται σε τέσσερις συνοικίες (Άγιοι Ταξιάρχες, Αγία Παρασκευή, Άγιος Στέφανος και Αγία Κυριακή) που όλες συνδέονται μεταξύ τους με μονοπάτια, έχει πανέμορφες πλατείες και εκκλησίες, παραδοσιακά αρχοντικά και πετρόχτιστα καλντερίμια, ενώ προσφέρει αρκετές ενδιαφέρουσες επιλογές για διαμονή και φαγητό. Είναι το χωριό που μπορεί να σε οδηγήσει στο δάσος για να ανακαλύψεις τη μαγεία της πηλιορείτικης φύσης την ίδια στιγμή που μπορεί να σε στείλει σε υπέροχες παραλίες για δροσιστικές βουτιές.