Μόλις δύο ώρες μακριά από το λιμάνι του Λαυρίου, η Κύθνος είναι το ιδανικό κοντινό νησί για όσους αναζητούν χαλαρές διακοπές σε κυκλαδίτικο τοπίο. Από τη Χώρα μέχρι τις αμέτρητες παραλίες της, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να τη λατρέψετε και να θέλετε να επιστρέψετε
Προσιτή και αυθεντική, κοντά στην Αθήνα κι όμως τόσο μακριά από όλα, η Κύθνος είναι ένας προορισμός ιδανικός για τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού αλλά και για μεγαλύτερες διακοπές απόλυτης χαλάρωσης. Χρειάζεστε μόλις δύο ώρες από το Λαύριο και τρεις ώρες από το λιμάνι του Πειραιά για να βρεθείτε σε αυτό το νησί των Κυκλάδων που θα σας γοητεύσει με την απλότητα και τη μοναδική ομορφιά του.
Η Κύθνος έχει αμέτρητες παραλίες που στην πλειοψηφία τους είναι ανοργάνωτες, γραφικά χωριά, ολόλευκα ξωκλήσια, μια Χώρα που συγκεντρώνει όλες τις ομορφιές του κυκλαδίτικου τοπίου και πολλά ακόμα μέρη που θα σας ενθουσιάσουν. Είναι ένα νησί με το οποίο θα ανανεώνετε συχνά το ραντεβού σας.
Διαβάστε ακόμη:
Η Χώρα της Κύθνου
Η Χώρα ή Μεσσαριά, χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου, απέχει 8 χλμ. από τον Μέριχα, το λιμάνι του νησιού. Μικρές πλατείες και γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια με παραδοσιακά εστιατόρια, καφέ, μπαρ και εμπορικά καταστήματα, κάτασπρα σπίτια με χρωματιστές πόρτες και παράθυρα, σκαλιά, καμάρες και στεγάδια, εκκλησίες και ανεμόμυλοι συνθέτουν ένα γοητευτικό σκηνικό με έντονο κυκλαδίτικο χρώμα. Αξίζει να επισκεφθείτε τις αξιόλογες εκκλησίες με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο. Ξεχωρίζουν ο ναός του Αγίου Σάββα, που χρονολογείται από το 1613, εκείνος του Σωτήρα με το τέμπλο του 17ου αιώνα και η εκκλησία της Αγίας Τριάδας που είναι η παλαιότερη του νησιού. Στη βορειοανατολική πλευρά της Χώρας, θα δείτε το Αιολικό Πάρκο, στο οποίο παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από τη δύναμη του ανέμου.
Η γραφική Δρυοπίδα
Σε απόσταση 7 χλμ. από τη Xώρα, θα συναντήσετε τη Δρυοπίδα, ένα γραφικό χωριό με παραδοσιακά κεραμοσκεπή σπίτια, παλιές εκκλησίες, όμορφες μικρές πλατείες και γραφικά σοκάκια. Ο οικισμός οφείλει την ονομασία του στους Δρύοπες, τους πρώτους σύμφωνα με την παράδοση κατοίκους του νησιού. Εκεί, μπορείτε να δείτε το Βυζαντινό Μουσείο με ευαγγέλια, εικόνες και σταυρούς 18ου και 19ου αιώνα, το Λαογραφικό Μουσείο, το Μνημείο πεσόντων, το Σπήλαιο Καταφύκι με τον πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες, την Εκκλησία του Ταξιάρχη, την Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου που δεσπόζει σε ύψωμα με πανοραμική θέα, την Εκκλησία του Αγίου Νεκτάριου, με υπέροχη θέα στο πέλαγος και το ηλιοβασίλεμα, και το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου.
Η εξωτική παραλία Κολώνα
Η Κολώνα είναι η πιο διάσημη παραλία της Κύθνου και μία από τις ωραιότερες των Κυκλάδων. Η λωρίδα αμμουδιάς που συνδέει την ακτή της Κύθνου με τη βραχονησίδα του Αγίου Λουκά δημιουργεί δύο πανέμορφες και απάνεμες παραλίες δεξιά και αριστερά. Η Κολώνα βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού και η πρόσβαση μετά την Απόκρουση γίνεται μέσω ενός σχετικά δύσβατου χωματόδρομου. Δεν είναι οργανωμένη, οπότε καλό είναι να φτάσετε με τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Κι άλλες υπέροχες παραλίες
Η Κύθνος έχει αμέτρητες παραλίες για όλα τα γούστα- ερημικές κοσμοπολίτικες, παραλίες με άμμο ή βότσαλο. Αφήνοντας το λιμάνι του Μέριχα με κατεύθυνση προς τη Χώρα, συναντάτε πρώτα τη μικρή αμμουδιά Μαρτινάκια και στη συνέχεια την Επισκοπή και την Απόκρουση, τις μόνες οργανωμένες παραλίες που διαθέτουν ψιλή άμμο και είναι πολυσύχναστες. Περνώντας από τον οικισμό της Χώρας φτάνετε στον κόλπο των Λουτρών. Κοντά στα Λουτρά, θα συναντήσετε την παραλία της Αγίας Ειρήνης με τον γραφικό οικισμό, το Αρκούδι, το Σχοινάρι, ενώ προχωρώντας βορειοανατολικά, βρίσκετε τις παραλίες Καβουροχέρι, Ποτάμια και Άγιο Σώστη, που συνθέτουν μοναδικό τοπίο. Ζογκάκι, Νάουσα, Κουρί, Άγιος Στέφανος, Αη Γιάννης, Βασιλικά, Καλό Λιβάδι Μεγάλη Άμμος, Αμμουδάκι και Γαϊδουρόμαντρα ολοκληρώνουν τη λίστα με τις επιλογές που έχετε για ατελείωτες βουτιές.
Η Παναγία Κανάλα
Η περιοχή της Κανάλας φημίζεται ως το πιο «πράσινο» σημείο του νησιού. Εκεί, σκαρφαλωμένο σε βράχο είναι χτισμένο το μοναστήρι της Παναγιάς Κανάλας, της προστάτιδας του νησιού και ενός από τους σημαντικότερους χώρους προσκυνήματος των Κυκλάδων. Ο ναός χτίστηκε το 1869 στη θέση του αρχικού ναού μετά από την εύρεση της εικόνας από ντόπιους ψαράδες. Η παράδοση λέει ότι η εικόνα ανασύρθηκε από τα δίχτυα ψαράδων στο στενό (κανάλι) ανάμεσα στην Κύθνο και τη Σέριφο.
Οι μοναδικές ιαματικές πηγές των Κυκλάδων
Το δεύτερο όνομα της Κύθνου είναι Θερμιά και οφείλεται στις ιαματικές πηγές, οι οποίες βρίσκονται στον γραφικό όρμο Λουτρά, στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Τα Λουτρά, που τα τελευταία χρόνια έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά, φιλοξενούν τις μοναδικές ιαματικές πηγές των Κυκλάδων. Πρόκειται για δύο θερμές πηγές. Η μία, των Αγίων Αναργύρων, είναι αλατούχα και βρίσκεται μέσα στο υδροθεραπευτήριο που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια προσελκύοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Η δεύτερη, η επονομαζόμενη πηγή του Κάκαβου, βρίσκεται σε απόσταση 50 μ. από την πρώτη, και η θερμοκρασία της φτάνει τους 52 βαθμούς Κελσίου. Το υδροθεραπευτήριο των λουτρών είχαν επισκεφθεί στο παρελθόν ο βασιλιάς Όθωνας και η σύζυγός του Αμαλία.
Διαβάστε ακόμη: