Χτισμένη στις πλαγιές του Ταϋγέτου, πολύ κοντά στη Σπάρτη, η ερημωμένη καστροπολιτεία του Μυστρά είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, σε ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο
Η περιήγηση στις καστροπολιτείες της Ελλάδας είναι μια μοναδική εμπειρία όλες τις εποχές του χρόνου. Περνώντας τις πύλες τους, νιώθεις σαν να μπαίνεις μέσα σε μια χρονομηχανή και να χάνεσαι στην ιστορία του τόπου. Κάστρα και τείχη, λαβύρινθοι από λιθόστρωτα καλντερίμια, παλάτια, αρχοντικά και εκκλησίες σε παρασύρουν σε ένα ταξίδι στη δική τους εποχή.
Ο Μυστράς, που βρίσκεται μια ανάσα από την Σπάρτη, είναι μία από τις σπουδαιότερες καστροπολιτείες της Ελλάδας. Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco από το 1989, η έρημη και ατμοσφαιρική πολιτεία καθηλώνει τον επισκέπτη με τις βυζαντινές εκκλησίες της, τα τείχη της και την εκπληκτική θέα της.
Διαβάστε ακόμη:
- Μονεμβασιά: Το «πέτρινο καράβι» που ταξιδεύει στο χρόνο
- Βάθεια: Η πυργοπολιτεία της Μάνης που αντιστέκεται στο χρόνο
Περιήγηση στην καστροπολιτεία του Μυστρά
Στους πρόποδες του Ταϋγέτου, στη Λακωνία, υψώνεται ο λόφος του Μυστρά, γεμάτος ερείπια και ιστορία. Πρόκειται για έναν από τους πιο συναρπαστικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, σε ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο. Η θέα στην εύφορη κοιλάδα είναι πολύ όμορφη από κάθε σημείο της καστροπολιτείας.
Η έρημη στις μέρες μας καστροπολιτεία ήταν μια λαμπρή και ισχυρή βυζαντινή πολιτεία. Η ιστορία του Μυστρά αρχίζει από τα μέσα του 13ου αιώνα, όταν ολοκληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους και ο Γουλιέλμος Β΄ Βιλλεαρδουίνος έχτισε ισχυρό τείχος και κάστρο στην κορυφή ενός υψώματος που λεγόταν Μυστράς ή Μυζηθράς.
Στο πέρασμα των χρόνων, αναπτύχθηκε μια ολόκληρη καστροπολιτεία που πέρασε στα χέρια των Βυζαντινών, των Οθωμανών και των Ενετών. Ο αρχαιολογικός χώρος αποτελείται από το μεσαιωνικό κάστρο και τον οχυρωμένο οικισμό, που κλείνει μέσα από τα τείχη του μονές, εκκλησίες, παρεκκλήσια, οικίες και παλάτια.
Τα πιο γνωστά σωζόμενα μνημεία είναι η επιβλητική Αγία Σοφία, το Παλάτι των Δεσποτών, η Μονή της Παντάνασσας, η Μητρόπολη (ή Άγιος Δημήτριος), οι Άγιοι Θεόδωροι και η Παναγία η Οδηγήτρια, ενώ στη νότια πλευρά της Κάτω Χώρας υπάρχουν τα ερείπια από τα αρχοντικά των Λάσκαρη και Φραγκόπουλου. Το μουσείο ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την περιήγηση σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.
Δείτε ένα εντυπωσιακό βίντεο από τον Μυστρά
Διαβάστε ακόμη: