Από τη Γαλλία μέχρι το Θιβέτ, αυτές είναι πέντε από τις πιο ριψοκίνδυνες ταξιδιωτικές περιπέτειες που μπορεί να ζήσει κανείς.
Πολλοί άνθρωποι ταξιδεύουν για να χαλαρώσουν σε εξωτικές παραλίες, να επισκεφθούν δημοφιλή αξιοθέατα και να δουν πόλεις με εκπληκτική αρχιτεκτονική. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που πηγαίνουν διακοπές για να νιώσουν την αδρεναλίνη τους να ανεβαίνει στα ύψη. Οι προορισμοί που ακολουθούν θα ενθουσιάσουν όσους ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία.
Απότομοι και ψηλοί βράχοι, δρόμοι που κόβουν την ανάσα και επικίνδυνα μονοπάτια αποτελούν δημοφιλείς τουριστικές ατραξιόν για όσους αναζητούν... άλλου τύπου συγκινήσεις. Από τη Γαλλία μέχρι το Θιβέτ, αυτές είναι 5 από τις πιο ριψοκίνδυνες ταξιδιωτικές περιπέτειες που μπορεί να ζήσει κανείς.
«Δρόμος του Θανάτου», Βολιβία
Ο στενός και χωμάτινος δρόμος Yungas συνδέει την πρωτεύουσα της Βολιβίας La Paz με το χωριό Coroico και έχει μήκος σχεδόν 70 χλμ. Χτίστηκε από κρατούμενους της Παραγουάης το 1930. Αν αναλογιστεί κανείς το ύψος στο οποίο βρίσκεται, την έλλειψη προστατευτικών κιγκλιδωμάτων και την περιορισμένη ορατότητα λόγω βροχής και ομίχλης, είναι εύκολο να καταλάβει γιατί αποκαλείται «δρόμος του θανάτου». Μάλιστα, το 1995 ανακοινώθηκε επίσημα ως ο πιο επικίνδυνος δρόμος του κόσμου. Εκατοντάδες άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους εδώ. Ωστόσο, ο δρόμος βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία και αποτελεί προορισμό για περιπετειώδεις mountain bikers.
Όρος Χούα Σαν, Κίνα
Στο βουνό Χούα της Κίνας βρίσκεται ένα μονοπάτι που θεωρείται (όχι άδικα) το πιο επικίνδυνο στον κόσμο. Πρόκειται για ένα δίκτυο δρόμων από σανίδες που κρέμονται σε ύψος εκατοντάδων μέτρων πάνω από τον γκρεμό! Πριν από εκατοντάδες χρόνια, ταοϊστές μοναχοί έκαναν αυτή την τρομακτική διαδρομή προσπαθώντας να φτάσουν στην κορυφή. Σήμερα, το συγκεκριμένο μονοπάτι προσελκύει ατρόμητους τουρίστες, οι οποίοι είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα για μια καλή φωτογραφία.
Half Dome, Εθνικό Πάρκο Yosemite, Καλιφόρνια
Το Half Dome είναι ένας απότομος και ψηλός βράχος στο ανατολικό άκρο της κοιλάδας Yosemite στο Εθνικό Πάρκο Yosemite της Καλιφόρνια. Για να φτάσει κανείς στην κορυφή του, πρέπει να ανέβει κάθετα στο βράχο χρησιμοποιώντας μεταλλικά καλώδια. Μεταξύ 10 και 20 ατόμων έχουν πεθάνει από τότε που εγκαταστάθηκαν τα καλώδια πριν από περίπου 100 χρόνια, ενώ ακόμη περισσότεροι έχουν χάσει τη ζωή τους στο μονοπάτι που οδηγεί σε αυτό. Από το 2011, χρειάζεται άδεια για να ανέβεις τη διαδρομή με τα καλώδια.
Mont Blanc, Σαμονί, Γαλλία
Το περιοδικό Atlantic χαρακτήρισε το 2012 το Mont Blanc ως «ένα από τα πιο θανατηφόρα βουνά του κόσμου» και ανέφερε ότι 100 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στο βουνό κάθε χρόνο. Σύμφωνα με το Atlantic, ένας από τους λόγους για τον υψηλό αριθμό θανάτων είναι η πληθώρα των ξεναγήσεων που πραγματοποιούνται, με τους ξεναγούς να παραβλέπουν πολλές φορές τους κανόνες ασφαλείας για την άνοδο και την κάθοδο από το βουνό.
Έβερεστ, Θιβέτ/Νεπάλ
Πίσω από την προσπάθεια κατάκτησης της πιο θρυλικής βουνοκορφής του κόσμου, υπάρχει μια εφιαλτική πραγματικότητα. Περίπου 300 άνθρωποι δεν γύρισαν ποτέ από εκεί. Η «ζώνη θανάτου» στο Έβερεστ, πάνω από τα 8.000 μέτρα, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων οξυγόνου, αλλά οι πιο κοινές αιτίες θανάτου είναι οι χιονοστιβάδες και οι πτώσεις.