Βουτιές σε πισίνες της φύσης, πεζοπορία σε φαράγγια, ράφτινγκ, βόλτες σε πέτρινα χωριά και δροσερές στιγμές κάτω από τα πλατάνια. Αυτοί είναι οι λόγοι που κάνουν τα Ζαγοροχώρια έναν υπέροχο προορισμό για εναλλακτικές καλοκαιρινές διακοπές
Σαράντα έξι καλοδιατηρημένα πετρόχτιστα χωριά, επιβλητικές οροσειρές και εντυπωσιακές χαράδρες, ορμητικά και παγωμένα ποτάμια, αυθεντικές γεύσεις, γεφύρια κομψοτέχνηματα. Μπορεί να αποτελούν φημισμένο χειμερινό προορισμό, ωστόσο τα Ζαγοροχώρια είναι υπέροχα και το καλοκαίρι.
Εδώ μπορεί κανείς να χαρεί τη δροσιά του βουνού, να απολαύσει μαγευτικές διαδρομές στη φύση, να χαλαρώσει σε πέτρινες πλατείες, να βουτήξει σε φυσικές πισίνες και ποτάμια. Αυτές είναι μερικές από τις πιο δυνατές εμπειρίες για να ανακαλύψετε και να αγαπήσετε την καλοκαιρινή γοητεία του φημισμένου ορεινού προορισμού.
Διαβάστε ακόμη:
- Γλυκή Θεσπρωτίας: Χαλάρωση και περιπέτεια στις όχθες του Αχέροντα
- Μονοδένδρι: Το πέτρινο στολίδι του Ζαγορίου
Ζαγοροχώρια: 5 καλοκαιρινές εμπειρίες στον «τόπο πίσω από το βουνό»
Μπάνιο σε φυσικές κολυμπήθρες
Μπορεί τα καλοκαίρια να αναζητάμε αμμουδιές και καταγάλανες θάλασσες, όμως οι φυσικές πισίνες κερδίζουν τις εντυπώσεις με την άγρια ομορφιά τους, προσελκύοντας όσους ψάχνουν μέρη έξω από τα συνηθισμένα για «εναλλακτικές» και δροσιστικές βουτιές. Στα Ζαγοροχώρια, στο δρόμο από το Μεγάλο προς το Μικρό Πάπιγκο επιβάλλεται να κάνετε μια στάση στο ρέμα του Ρογκοβού και στις μικρές φυσικές πισίνες που ονομάζονται Κολυμπήθρες (οι ντόπιοι τις λένε «οβίρες»). Πρόκειται για κοιλώματα που σχηματίστηκαν από τη φυσική ροή τού νερού του ρέματος και μοιάζουν με μικρές λιμνούλες. Είναι ένα από τα αξιοθέατα που αξίζει να δείτε στην περιοχή, αφού το τοπίο είναι υπέροχο όλες τις εποχές του χρόνου. Το καλοκαίρι προσφέρονται για δροσιστικές βουτιές και ηλιοθεραπεία στις λείες σχιστολιθικές πλάκες.
Στη δροσιά του Βοϊδομάτη
Για τους περιπετειώδεις υπάρχει και η επιλογή για δροσερές βουτιές ή δραστηριότητες όπως rafting. Ο Βοϊδομάτης με τα κρυστάλλινα νερά, που έχουν σταθερή θερμοκρασία 4 C°, θεωρείται ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης και είναι ιδανικός για αρχάριους που θέλουν να γνωρίσουν το rafting. Η διαδρομή από τη γέφυρα της Αρίστης μέχρι το πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς είναι μαγευτική. Η κατάβαση γίνεται σε καταπράσινο περιβάλλον ανάμεσα από αιωνόβια πλατάνια και πέτρινα τοξωτά γεφύρια.
Διασχίζοντας το φαράγγι του Βίκου
Το φαράγγι του Βίκου είναι η απόλυτη ατραξιόν στο Ζαγόρι. Πρόκειται για μια μαγευτική τοποθεσία με μεγάλη οικολογική αξία, ενώ κατέχει μία θέση στο βιβλίο Guinness ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα στον κόσμο. Καλύτερη εποχή για τη διάσχιση του Βίκου είναι το καλοκαίρι - πάντα, βέβαια, με τη συντροφιά έμπειρου συνοδού. Θα κοπιάσετε (η διάρκεια της διαδρομής είναι τουλάχιστον 5 ώρες), αλλά θα ανταμειφθείτε με εικόνες απίστευτης ομορφιάς. Η κλασική διαδρομή ξεκινά από το Μονοδένδρι και καταλήγει στο χωριό Βίκος (ή το αντίστροφο) και είναι ιδανική για εκείνους που αγαπούν τις δροσερές πεζοπορίες μέσ στην πυκνή βλάστηση και την παρατήρηση βοτάνων. Οι γενναίοι μπορούν να βουτήξουν κιόλας στα παγωμένα νερά του Βοϊδομάτη.
Μια μυθική Δρακόλιμνη
Το καλοκαίρι είναι η πιο ασφαλής εποχή για να οργανώσετε μία πεζοπορία μέχρι τη Δρακόλιμνη της Τύμφης, μία από τις γνωστότερες αλπικές λίμνες της χώρας μας, η οποία βρίσκεται σε ένα οροπέδιο του ορεινού όγκου της Τύμφης σε υψόμετρο 2.050 μ. Μπορείτε να πάτε μόνο με τα πόδια από το μονοπάτι που ξεκινάει από το Μικρό Πάπιγκο. Θα χρειαστείτε περίπου 2,5 με 3 ώρες μέχρι το καταφύγιο της Αστράκας (1950 µ.) και από εκεί περίπου άλλη 1,5 ώρα για να φτάσετε στη μυθική δρακόλιµνη. Τα νερά της είναι κρυστάλλινα και φτάνουν σε βάθος 5 μέτρων, ενώ η θέα στις γύρω βουνοκορφές κόβει την ανάσα.
Περπατώντας στα πέτρινα γεφύρια
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες στην Ήπειρο και τα Ζαγοροχώρια είναι χωρίς αμφιβολία τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια μέσα στην ομορφιά της φύσης. Δεν μιλάμε για απλά γεφύρια, αλλά για μνημεία άρρηκτα συνδεδεμένα με τις παραδόσεις και τους θρύλους της περιοχής. Έργα ξακουστών μαστόρων της πέτρας, δίνουν την αίσθηση ότι αποτελούν φυσική προέκταση των βράχων έτσι όπως εναρμονίζονται άψογα με το περιβάλλον. Το Καλογερικό, του Κόκκορου ή Νούτσου και του Κοντοδήμου γύρω από το χωριό Κήποι, του Μίσσιου κοντά στη Βίτσα και του Καμπέρ Αγά κοντά στους Μηλιωτάδες είναι μερικά από τα πιο γνωστά ιστορικά γεφύρια στα Ζαγοροχώρια που αξίζει να δείτε από κοντά.
Διαβάστε ακόμη: