Ανακαλύψτε το Δίλοφο, ένα από τα ομορφότερα και καλύτερα διατηρημένα χωριά του Ζαγορίου. Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής.
Κορυφαίος προορισμός της Ηπείρου για κάθε εποχή, τα Ζαγοροχώρια ασκούν μια άγρια γοητεία που καθηλώνει τον επισκέπτη. Σαράντα έξι πετρόχτιστα χωριά, στα βόρεια των Ιωαννίνων, υπόσχονται δυνατές συγκινήσεις στους λάτρεις της παράδοσης, αλλά και της φύσης. Καθένα από τα γραφικά χωριά του Ζαγορίου έχει τη δική του χάρη και αποτελεί αφετηρία για αξέχαστες περιηγήσεις.
Το Δίλοφο είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο όμορφα και καλύτερα διατηρημένα χωριά του Ζαγορίου. Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής. Είναι σίγουρο ότι αν επισκεφτείτε αυτό το χωριό μια φορά, θα επιστρέψετε πολλές ακόμα.
Δίλοφο: Ένα πέτρινο στολίδι στα Ζαγοροχώρια
Αν ονειρεύεστε μια απόδραση στη μαγευτική φύση της Ηπείρου, σε ένα πετρόχτιστο χωριό που κρατά ακόμη την παράδοση, τότε το Δίλοφο στα Ζαγοροχώρια αποτελεί ιδανική επιλογή. Χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 900 μ. στις πλαγιές της Τύμφης και σε απόσταση 32 χλμ. από τα Ιωάννινα, αυτό το γαλήνιο χωριό θα σας εντυπωσιάσει με την αρχιτεκτονική του.
Μέχρι το 1920, ο οικισμός ονομαζόταν Σωποτσέλι, ονομασία που στα σλάβικα και βλάχικα σημαίνει «τόπος με πολλά νερά». Η ονομασία Δίλοφο προέρχεται από την τοποθεσία του χωριού, που είναι χτισμένο πάνω σε δύο λόφους. Το 1969 το χωριό κηρύχθηκε τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και με προεδρικό διάταγμα του 1979 χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός. Όλα τα κτίσματα είναι φτιαγμένα από τον τοπικό σχιστόλιθο.
Αφήστε το αυτοκίνητο στην είσοδο του χωριού (δεν κυκλοφορούν μέσα στον οικισμό) και ξεκινήστε την περιπλάνηση στο ατμοσφαιρικό σκηνικό του χωριού που περιλαμβάνει στενά πλακόστρωτα καλντερίμια, υπέροχα αρχοντικά (όπως το ύψους 13,5 μέτρων αρχοντικό Μακρόπουλου- που λέγεται ότι είναι το ψηλότερο σπίτι στο Ζαγόρι), πέτρινες βρύσες και μια όμορφη κεντρική πλατεία με έναν τεράστιο πλάτανο.
Στα αξιοθέατα του χωριού συγκαταλέγονται η επιβλητική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (1850), η Αναγνωστοπούλειος Σχολή, που λειτούργησε ως Αρρεναγωγείο και έπειτα ως Δημοτικό σχολείο, καθώς και δύο πέτρινα γεφύρια (Αγίου Μηνά και Καπετάν Αρκούδα) που βρίσκονται κοντά στο χωριό. Αν μάλιστα συνεχίσετε προς τους Κήπους και το Κουκούλι, θα δείτε μερικά από τα ωραιότερα γεφύρια της περιοχής, όπως το γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό και αυτό του Κόκκορου ή Νούτσου.
Διαμονή & φαγητό στο Δίλοφο
- To Dilofo Hotel, χτισμένο σε αρμονία με την αρχιτεκτονική του γραφικού οικισμού, έχει προσεγμένους εσωτερικούς χώρους, πολυτελείς σουίτες και εστιατόριο που τιμά τη ζαγορίσια γαστρονομική παράδοση.
- Το Αρχοντικό Διλόφου είναι ένα παλιό παραδοσιακό αρχοντικό που αναπαλαιώθηκε με ζήλο και μεράκι για να μετατραπεί σε έναν υπέροχο ξενώνα με 7 δωμάτια και μία σουίτα.
- Στο παραδοσιακό καφενείο-εστιατόριο Λίθος ή «στου Τάκη» (όπως είναι γνωστό) θα γευτείτε υπέροχες χειροποίητες πίτες και φαγητά μαγειρεμένα με μεράκι.