Ιστορία, παράδοση και φυσική ομορφιά συνδυάζονται μοναδικά σε αυτά τα μέρη που γιορτάζουν τα Θεοφάνια με ιδιαίτερα τοπικά έθιμα.
Τα Θεοφάνια, εκτός από την καθιερωμένη τελετή του αγιασμού των υδάτων και τη ρίψη του σταυρού στη θάλασσα, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αναβιώνουν τοπικά έθιμα και λαϊκά δρώμενα που διατηρούνται αναλλοίωτα στον χρόνο, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες επισκέπτες που θέλουν να τα παρακολουθήσουν από κοντά. Επιλέξαμε τρεις όμορφους προορισμούς για το πρώτο Σαββατοκύριακο του νέου χρόνου, που συνδυάζουν φυσική ομορφιά, παράδοση και ιδιαίτερα έθιμα.
Ερμιόνη
Σε διάστημα δύο περίπου ωρών από την Αθήνα μπορείτε να βρεθείτε σε ένα «νησί» στη στεριά που θα σας μεταφέρει σε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό για να αλλάξετε τον αέρα σας. Χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε μια μακρόστενη πευκόφυτη χερσόνησο, 85 χλμ. νοτιοανατολικά του Ναυπλίου, η Ερμιόνη Αργολίδας αποτελεί ιδανικό προορισμό για μια σύντομη εκδρομή με θαλασσινό αέρα για να μπει καλά η χρονιά. Η γραφική παραθαλάσσια κωμόπολη γιορτάζει τα Θεοφάνια με ένα ιδιαίτερο τοπικό έθιμο που ονομάζεται «Γιάλα-Γιάλα».
Σύμφωνα με αυτό, από το πρωί της παραμονής των Φώτων, οι νέοι της περιοχής μαζεύονται στο λιμάνι και με φύλλα μυρτιάς και φοίνικα στολίζουν τα καΐκια από όπου θα βουτήξουν την επόμενη μέρα. Το βράδυ της παραμονής, ντυμένοι με παραδοσιακές ναυτικές στολές, τραγουδούν στα σοκάκια και δέχονται κεράσματα από κατοίκους και περαστικούς. Ανήμερα τα Θεοφάνια, επιβιβάζονται στις στολισμένες βάρκες, τραγουδούν και κουνούν τις βάρκες με δύναμη, μέχρι να βουτήξουν και να πιάσουν τον σταυρό. Το έθιμο αυτό ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, όταν έπεφταν στη θάλασσα για το σταυρό όσοι δούλευαν στα εμπορικά πλοία, οι σφουγγαράδες και οι ψαράδες.
Καστοριά
Τα ξακουστά Ραγκουτσάρια, ένα καρναβάλι με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, είναι η καλύτερη αφορμή για μια απόδραση στη μαγευτική Καστοριά αυτές τις μέρες. Πρόκειται για ένα τριήμερο εκδηλώσεων παραδοσιακού καρναβαλιού στο διάστημα του οποίου η πόλη αποκτά ξεχωριστό χρώμα και πανηγυρική ατμόσφαιρα. Το όνομα και η καταγωγή αυτού του εθίμου εντοπίζονται στην κλασική αρχαιότητα, από την οποία μέσω Ρώμης και Βυζαντίου μεταφέρθηκε στις μέρες μας. Στα Ραγκουτσάρια παίρνουν μέρος σε «μπουλούκια» - το καθένα με την δική του παραδοσιακή ορχήστρα χάλκινων - όλοι οι Καστοριανοί, άντρες και γυναίκες, μικροί και μεγάλοι, μαζί με χιλιάδες επισκέπτες, που διασκεδάζουν επί τρία μερόνυχτα στους δρόμους της πόλης.
Στις 6 και 7 Ιανουαρίου, τα μπουλούκια εκατοντάδων καρναβαλιστών θα κατακλύσουν τους δρόμους της Καστοριάς, γιορτάζοντας με χορούς, τραγούδια και πειράγματα. Το έθιμο κορυφώνεται την τρίτη μέρα (Δευτέρα 8 Ιανουαρίου), με την επίσημη παρέλαση των Ραγκουτσαριών, την «Πατερίτσα». Η παρέλαση των αρμάτων και των μεταμφιεσμένων ξεκινά από το Δημαρχείο, φτάνει στην πλατεία Ομονοίας, αφού περάσει από την οδό Μητροπόλεως και καταλήγει στην πλατεία Αφοί Εμμανουήλ, στη συνοικία Ντολτσό.
Δράμα
Εσείς γνωρίζετε για τα διονυσιακά έθιμα της Δράμας; Οι μεταμφιέσεις στα χωριά της Δράμας κατά τις ημέρες των Θεοφανίων συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και αποτελούν μία από τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις του νομού. Τα έθιμα αυτά ενσωματώνουν στοιχεία της διονυσιακής λατρείας, υλικά πατροπαράδοτα και συνυφασμένα με τον βουκολικό τρόπο ζωής, αλλά και τα παραδοσιακά όργανα της μουσικής παράδοσης του τόπου, τη γκάιντα, το νταχαρέ και τη λύρα.
Στις 6, 7 και 8 Ιανουαρίου, σε διάφορα χωριά του νομού (Μοναστηράκι, Βώλακας, Πετρούσα, Ξηροπόταμος, Πύργοι, Καλή Βρύση, Παγονέρι) αναβιώνουν δρώμενα όπου κυριαρχούν οι μεταμφιέσεις, τα κουδούνια, οι χοροί και το γλέντι. Οι Αράπηδες, τα Μπαμπούγερα, το Μπάμπιντεν και η Νταβανίσκα, είναι μερικά μόνο από τα έθιμα που αξίζει να δείτε από κοντά αν βρεθείτε αυτή την περίοδο στη Δράμα.