Κάποια μικρά νησιά του Αιγαίου που κάποτε έσφυζαν από ζωή, τώρα στέκουν ξεχασμένα.
Το Αιγαίο Πέλαγος εντάσσεται σε εκείνες τις λίγες περιοχές του κόσμου που παρουσιάζουν μια τόσο πλούσια και μακραίωνη ιστορία που εκτείνεται χιλιάδες χρόνια πίσω. Οι εποχές όμως αλλάζουν και κάποια νησιά που κάποτε έσφυζαν από ζωή, παρουσιάζοντας πλούσια ανθρώπινη δραστηριότητα, τώρα στέκουν ξεχασμένα.
Η μνήμη των κατοίκων τους που πλέον έχουν μετοικήσει, τα ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία, τα ερείπια που μπορεί να συναντήσει ο επισκέπτης ή ακόμα και κάποια εκκλησία που μετατράπηκε πλέον σε ξωκλήσι συνθέτουν την ιστορία των έρημων αυτών τόπων, «εξιστορώντας» μια άλλη εποχή.
Το Reader παρουσιάζει ορισμένα από αυτά τα νησιά, μικρά και εν πολλοίς «άγνωστα» στο ευρύ κοινό.
Σύρνα
Ίσως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Σύρνα, ένα νησί των Δωδεκανήσων, ανοιχτά της Αστυπάλαιας, της οποίας κάποτε υπήρξε οικισμός και η πορεία του στο χρόνο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη μαζί της. Είναι ένας τόπος που σπάνια «βλέπει» πλέον επισκέπτες και ελάχιστοι τη γνωρίζουν. Το νησί διέθετε μόνιμους κατοίκους μέχρι και τη δεκαετία του '80, οι οποίοι όμως μετοίκισαν σταδιακά στην Αστυπάλαια. Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν εκεί, στο νησί κυριαρχούσε η κτηνοτροφική παραγωγή.
Στην απογραφή του 1951 αναφέρονται 8 μόνιμοι κάτοικοι, σε εκείνη του 1961 19, στην απογραφή του 1971 7 και στα αντίστοιχα στοιχεία του 1981 4. Ακόμα και σήμερα ο Δήμος Αστυπάλαιας αναφέρει ότι δεξαμενές με συλλέκτες ομβρίων υδάτων και ποτίστρα έχει εγκατασταθεί μεταξύ άλλων στο νησί, κάτι που υποδεικνύει περιστασιακή κτηνοτροφική δραστηριότητα.
Ελάχιστες πλέον εγκαταστάσεις στέκουν στο ερημονήσι, θυμίζοντας ότι κάποτε κάποιοι έζησαν εκεί. Εκεί διασώθηκε ένας Βρετανός πιλότος που το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε, με τους κατοίκους της περιοχής να τόν κρύβουν. Η Σύρνα κατοικήθηκε από την προϊστορική εποχή, όμως θα μείνει στην ιστορία για τα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν εκεί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και λίγο μετά.
Διαβάστε περισσότερα στο Reader.gr