Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Σέριφος
    Sat 24°C
    Clouds

    12 γραφικές Χώρες του Αιγαίου που θα σας μείνουν αξέχαστες

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    12 γραφικές Χώρες του Αιγαίου που θα σας μείνουν αξέχαστες

    Πανέμορφες Χώρες στα νησιά του Αιγαίου για ατελείωτες καλοκαιρινές βόλτες.

    Δαιδαλώδη σοκάκια που οδηγούν σε πλατείες, εκκλησάκια και κρυφές αυλές με γεράνια και μπουκαμβίλιες. Ανεμόμυλοι και κάστρα που ατενίζουν το βαθύ μπλε του Αιγαίου. Γραφικοί οικισμοί που κρατούν μέσα τους την καρδιά του ελληνικού καλοκαιριού. Από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες μέχρι τις Σποράδες, ξεχωρίσαμε μερικές από τις πιο όμορφες και ατμοσφαιρικές Χώρες του Αιγαίου, οι οποίες αποτελούν από μόνες τους λόγο για να ταξιδέψουμε στα συγκεκριμένα νησιά.

    Αστυπάλαια

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Χτισμένη πάνω σε βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα, δημιουργώντας δύο κόλπους, του Πέρα Γιαλού και του Λιβαδιού, η Χώρα της Αστυπάλαιας είναι μία από τις ομορφότερες πρωτεύουσες νησιών στο Αιγαίο. Με τα κατάλευκα σπίτια της, τα στενά δρομάκια και τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους, μοιάζει με Χώρα των Κυκλάδων και ας ανήκει στα Δωδεκάνησα. Στην κορυφή της στέκεται το βενετσιάνικο κάστρο, χτισμένο από την οικογένεια Querini τον 13ο αιώνα. Ξεχωρίζει καθώς φτάνεις στο νησί και σε καθηλώνει ακόμα περισσότερο καθώς ανεβαίνεις μέσα από τα στενά σοκάκια και τα σκαλοπάτια- η θέα που απλώνεται μπροστά σου είναι μοναδική.

    Πάτμος

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το ταξίδι στην Πάτμο ίσως να σας φαίνεται αρκετά χρονοβόρο, όμως αξίζει τον κόπο. Η Χώρα της Πάτμου είναι μία από τις πιο ατμοσφαιρικές του Αιγαίου. Μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια, με τις πέτρινες καμάρες και τις ανθισμένες αυλές θα σας το επιβεβαιώσει. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ένα μοναστήρι με σπουδαία ιστορία και αρχιτεκτονική, το οποίο σε εντυπωσιάζει με το που το δεις από μακριά. Ο χώρος αποπνέει μια ηρεμία, ενώ η θέα στο Αιγαίο κόβει την ανάσα. Μοναδική εμπειρία είναι η επίσκεψη στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης, που βρίσκεται στη διαδρομή από το λιμάνι της Σκάλας προς τη Χώρα. Νιώθεις μοναδική γαλήνη μέσα σε αυτή τη σπηλιά όπου, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη.

    Φολέγανδρος

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Χώρα της Φολεγάνδρου μοιάζει με σκηνικό θεάτρου. Χτισμένη στα 200 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, απλώνεται μέσα και γύρω από το μεσαιωνικό κάστρο που δεσπόζει στο χείλος του γκρεμού. Τα σπίτια με τις μικρές ασπρισμένες αυλές, τα γραφικά δρομάκια, η εντυπωσιακή θεά προς το Αιγαίο και οι πολλές πλατείες με τα μαγαζιά όπου συγκεντρώνονται όλοι οι ντόπιοι και οι επισκέπτες, θα σας κάνουν να μην θέλετε να φύγετε από το νησί. Ακολουθήστε το μονοπάτι που ξεκινάει από την πλατεία της Πούντας για να ανεβείτε στην κορυφή του λόφου, όπου βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας - ιδανικά αργά το απόγευμα για να απολαύσετε το μαγικό ηλιοβασίλεμα.

    Αμοργός

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Χτισμένη στο κέντρο του νησιού, ώστε να μην είναι ορατή από τη θάλασσα, η λαβυρινθώδης Χώρα της Αμοργού είναι χωρίς αμφιβολία μία από τις ωραιότερες των Κυκλάδων. Ο οικισμός έχει αναπτυχθεί γύρω από έναν ψηλό βράχο πάνω στον οποίο βρίσκεται το ενετικό κάστρο. Η βόλτα στα κατάλευκα σοκάκια της θα σας αποκαλύψει παραδοσιακής κυκλαδικής αρχιτεκτονικής σπίτια με πολύχρωμες πόρτες, αυλές που μοσχομυρίζουν αγιόκλημα και γιασεμί, σκεπασμένα περάσματα, ανεμόμυλους, αμέτρητες εκκλησίες και παραδοσιακά καφενεία που είναι ιδανικά για παρεΐστικα ξενύχτια με ψημένη ρακή.

    Ανάφη

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μικρή, γραφική και κατάλευκη, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω από το λιμάνι, σε υψόμετρο 260 μέτρων, σαν ένα μπαλκόνι που αιωρείται πάνω από το Αιγαίο, η Χώρα της Ανάφης έχει φανατικούς θαυμαστές κι όχι άδικα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι τα πολυάριθμα θολωτά μονόχωρα σπίτια με τα μπλε παράθυρα, ενώ τα στενά σοκάκια της οδηγούν στο παλιό ενετικό κάστρο που βρίσκεται στην καρδιά του οικισμού. Στα αξιοθέατα της Χώρας της Ανάφης ανήκουν και οι γραφικοί ανεμόμυλοι που βρίσκονται στην πλαγιά του λόφου.

    Σέριφος

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Χτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου, η Χώρα της Σερίφου, με τα ολόλευκα σπίτια, τα δαιδαλώδη δρομάκια και τους ανεμόμυλους, είναι το στολίδι του νησιού. Οι βόλτες συνήθως ξεκινούν από το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου στο ενετικό κάστρο με τη μαγευτική θέα, για να καταλήξουν στην πολυσύχναστη Πάνω Πιάτσα. Η γραφική κεντρική πλατεία με το νεοκλασικό κτήριο του Δημαρχείου και τον επιβλητικό ναό του Αγίου Αθανασίου θυμίζει σκηνικό από ταινία. Όλοι θα περάσουν από εδώ για καφέ, μεζέδες και βραδινό ποτό.

    Ερμούπολη, Σύρος

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η πρωτεύουσα του Σύρου, η Ερμούπολη, είναι μια νησιωτική πόλη που έχει ζωή ανεξαρτήτως εποχής. Τα πάντα εδώ αποπνέουν πολιτισμό, αρχοντιά και μεγαλοπρέπεια. Ακολουθώντας τα γραφικά σοκάκια, θα νιώσετε σαν να μπαίνετε στη χρονομηχανή. Τα πανέμορφα νεοκλασικά και τα εντυπωσιακά κτήρια, το επιβλητικό Δημαρχείο στην πλατεία Μιαούλη, έργο του Ερνέστου Τσίλλερ, το ιστορικό Δημοτικό Θέατρο Απόλλων που δημιουργήθηκε το 1864 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό και αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου, τα αρχοντικά πάνω στο κύμα στην αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια, ο ναός του πολιούχου Αγίου Νικολάου με τον χαρακτηριστικό γαλάζιο τρούλο και οι υπόλοιπες πανέμορφες ορθόδοξες και καθολικές εκκλησίες, κάνουν την Ερμούπολη να μοιάζει με υπαίθριο μουσείο.

    Απολλωνία, Σίφνος

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η πρωτεύουσα της Σίφνου, η κοσμοπολίτικη Απολλωνία (το όνομα προέρχεται από τη λατρεία του θεού Απόλλωνα στο νησί κατά την αρχαιότητα), είναι χτισμένη πάνω σε τρεις λόφους στο κέντρο του νησιού. Όσες βόλτες και να κάνετε, δεν θα τη χορτάσετε. Σε κάθε βήμα σας, θα ανακαλύπτετε κι από ένα γραφικό σπίτι, ένα λευκό εκκλησάκι, μια ξεχωριστή γωνιά - όλα δεμένα σε ένα σύνολο μοναδικής αισθητικής. Στη βόλτα σας θα περάσετε από το περίφημο «στενό» της Απολλωνίας - ένα δρόμο γεμάτο εστιατόρια, μπαρ και μαγαζάκια - όπου χτυπάει η καρδιά της νυχτερινής ζωής της Σίφνου.

    Άνδρος

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Άνδρος διαφέρει αρκετά από τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια. Η αριστοκρατική Χώρα της, με υπέροχα αρχοντικά καπετανόσπιτα, μοναδικά διατηρητέα κτίσματα, ωραίες εκκλησίες και ενδιαφέροντα μουσεία, θα σας μείνει αξέχαστη. Γνωστή ως πατρίδα φημισμένων εφοπλιστών και καπεταναίων, είναι χτισμένη σε μια μικρή χερσόνησο που μοιάζει να κόβει τη θάλασσα στα δύο. Στην είσοδο του λιμανιού δεσπόζει ο φάρος Τουρλίτης, ο μοναδικός φάρος στην Ευρώπη χτισμένος πάνω σε βράχο. Στο βορειοανατολικό άκρο της χερσονήσου της Χώρας, πάνω σε μια νησίδα, θα δείτε τα λείψανα από το ενετικό κάστρο. Απέναντι από το κάστρο βρίσκεται η πλατεία όπου δεσπόζει το άγαλμα του Αφανή Ναύτη, προς τιμή των ναυτικών που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα.

    Ιουλίδα, Τζια

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αμφιθεατρικά χτισμένη στις πλαγιές δύο λόφων με εξαιρετική θέα στο Αιγαίο, η Χώρα της Κέας είναι μία από τις ομορφότερες των Κυκλάδων. Ετοιμαστείτε για βόλτες σε έναν γραφικό οικισμό με παραδοσιακά λευκά σπίτια με κοκκινωπές κεραμοσκεπές, στενά λιθόστρωτα σοκάκια, πολυάριθμα εκκλησάκια και διάσπαρτα μαγαζάκια. Στην πλατεία της Ιουλίδας δεσπόζει το ιστορικό δημαρχείο, αμφιθεατρικά χτισμένο γύρω από έναν επιβλητικό­ βράχο πάνω στα χαλάσματα του μεσαιωνικού κάστρου. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτήριο του 1902, έργο του Τσίλλερ, το οποίο κοσμούν ευρήματα από τους διάφορους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού.

    Σκύρος

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σκαρφαλωμένη σε έναν απόκρημνο λόφο, η Χώρα της Σκύρου, με τα στενά ελικοειδή δρομάκια και τα κατάλευκα σπίτια στην πλαγιά, θυμίζει έντονα Κυκλάδες. Ο οικισμός «αγκαλιάζει» έναν πανύψηλο βράχο, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει το βυζαντινό κάστρο, με το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Η διαδρομή έως εκεί είναι κουραστική, αλλά ανταμείβει τον επισκέπτη. Η θέα κόβει την ανάσα. Κάντε μια βόλτα στο κεντρικό καλντερίμι, τη Μεγάλη Στράτα, που διασχίζει όλη τη Χώρα και είναι γεμάτο με όμορφα μαγαζάκια, αλλά και καφενεία και ουζερί που σερβίρουν τοπικές νοστιμιές. Στην πλατεία της Αιώνιας Ποίησης (ή Πλατεία Μπρουκ) θα δείτε το άγαλμα του Ρούπερτ Μπρουκ (Άγγλου ρομαντικού ποιητή που πέθανε σε ένα γαλλικό νοσοκομειακό πλοίο στα ανοιχτά του νησιού στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τάφηκε στη Σκύρο) και θα απολαύσετε τη φανταστική θέα στο Αιγαίο.

    Αλόννησος

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Παλιό Χωριό, η παλιά πρωτεύουσα της Αλοννήσου, βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου και απολαμβάνει ανεμπόδιστη θέα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα. Μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του ‘65, οι κάτοικοι κατέβηκαν στο Πατητήρι, το λιμάνι του νησιού και η Χώρα εγκαταλείφθηκε σχεδόν εντελώς μέχρι και τη δεκαετία του '80. Τότε ήταν που κάποιοι ξένοι, λάτρεις της παράδοσης, αγόρασαν τα ερειπωμένα πέτρινα διώροφα με τα ξύλινα μπαλκόνια και τα αναπαλαίωσαν. Έτσι, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική διατηρήθηκε ακέραιη και σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να περπατά στα καλντερίμια ενός καλοδιατηρημένου οικισμού. Αφήστε το όχημά σας και χωθείτε στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια με τα προσεγμένα μαγαζάκια, τις ταβερνούλες και την εντυπωσιακή θέα προς τα ερημονήσια του Πάρκου και την Εύβοια.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider