Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Wed 27°C
    Clouds

    Διακοπές στην άκρη της Ελλάδας: 5 νησιά για απόλυτη χαλάρωση

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Διακοπές στην άκρη της Ελλάδας: 5 νησιά για απόλυτη χαλάρωση

    Μικροί καλοκαιρινοί παράδεισοι στις άκρες της Ελλάδας για διακοπές στην πιο απλή τους εκδοχή.

    Πολλές φορές η μαγεία των καλοκαιρινών διακοπών κρύβεται στους μικρούς παραδείσους. Σε ανεξερεύνητους προορισμούς που υπόσχονται μία άλλου είδους απόδραση μακριά από όλους και από όλα.

    Αν στο πλάνο των διακοπών σας γράφει μοναχικές βουτιές σε παρθένες παραλίες, ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα, ήσυχα βράδια και απόλυτη χαλάρωση μακριά από την πολυκοσμία, τότε αξίζει να γνωρίσετε αυτά τα μικρά, ακριτικά νησιά της Ελλάδας, τα οποία υπόσχονται αξέχαστες εμπειρίες σε όσους αναζητούν το αυθεντικό και το ξεχωριστό.

    Γαύδος

    travelgo.gr
    Η Γαύδος είναι από εκείνα τα μέρη που μένουν στη μνήμη (πηγή: Shutterstock)

    Ανάμεσα σε Κρήτη και Αφρική, στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης και καταμεσής σχεδόν του Λιβυκού πελάγους, η Γαύδος είναι ένας παράδεισος για κατασκηνωτές κι ένα γαλήνιο καταφύγιο για όσους θέλουν να κάνουν διακοπές μακριά από όλους και όλα. Το ταξίδι είναι πολύωρο, αλλά η Γαύδος αποζημιώνει τους επισκέπτες της με εμπειρίες ζωής. Από τα Χανιά, µε αυτοκίνητο ή µε το ΚΤΕΛ, θα ταξιδέψετε µέχρι την Παλαιόχωρα ή τα Σφακιά κι από εκεί θα πάρετε τα καραβάκια για Γαύδο. Το λιμάνι που δέχεται τα πλοία είναι ο Καραβές, ενώ η πρωτεύουσα του νησιού και το χωριό με τις μεγαλύτερες υποδομές είναι το Καστρί. Με αφετηρία το Καστρί μπορείτε να επισκεφθείτε σχεδόν όλο το νησί, είτε με αυτοκίνητο είτε από τα ωραία και βατά μονοπάτια - η Γαύδος είναι ιδανικός προορισμός για πεζοπόρους. Οι εξωτικές παραλίες του νησιού είναι από μόνες τους λόγος για να φτάσετε στο νοτιότερο σημείο της Ελλάδας. Η χαλάρωση και οι βουτιές στο Σαρακήνικο, τον Άϊ-Γιάννη, τον Λαυρακά, τον Ποταμό και την Τρυπητή θα σας μείνουν αξέχαστες.

    Ψέριμος

    travelgo.gr
    Οι παρθένες παραλίες στην Ψέριμο υπόσχονται πραγματική χαλάρωση (πηγή: Shutterstock)

    Ανάμεσα στην Κάλυμνο και την Κω, η μικροσκοπική Ψέριμος των 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι ιδανικός προορισμός για μια μονοήμερη εκδρομή από τα γύρω νησιά ή για ήρεμες διακοπές. Οι καλοκαιρινοί επισκέπτες έρχονται για να χαρούν τις παρθένες παραλίες του νησιού και ένα τοπίο που πραγματικά σε γαληνεύει. Τα Αυλάκια είναι το μοναδικό χωριό και το λιμάνι του νησιού. Εκεί θα απολαύσετε το μπάνιο σας σε με μια πολύ ωραία, πεντακάθαρη παραλία με ρηχά νερά. Στην Ψέριμο δεν υπάρχουν δρόμοι και δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Αν ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί έξω από τον κεντρικό οικισμό, θα βρείτε τις υπόλοιπες παραλίες του νησιού, μετά από 10 λεπτά έως και μία ώρα περπάτημα.

    Αρκιοί

    Διακοπές στην άκρη της Ελλάδας: 5 νησιά για απόλυτη χαλάρωση
    Στους Αρκιούς θα χρειαστείτε μόνο το μαγιό και τα αθλητικά σας παπούτσια (πηγή: Shutterstock)

    Οι Αρκιοί είναι ένα μικρό στολίδι των Δωδεκανήσων, το μεγαλύτερο από μια συστάδα νησιών, με υπέροχα τοπία και ήρεμη ατμόσφαιρα. Το νησί έχει ακτοπλοϊκή συγκοινωνία με την Πάτμο, τη Λέρο και τους Λειψούς. Σε αυτή τη μικρή γωνιά του Αιγαίου με τους 40 μόνιμους κατοίκους, βασική δραστηριότητα είναι το ατελείωτο κολύμπι και η ηλιοθεραπεία σε ανέγγιχτες παραλίες. Φημισμένη αμμουδιά είναι τα Τηγανάκια, με τα διάφανα νερά που μοιάζουν σαν πισίνα. Στο νησί υπάρχουν δύο μόλις οικισμοί, εκ των οποιών ο ένας είναι το γραφικό λιμάνι. Εκεί θα βρείτε ταβερνάκια και μαγαζιά για να χαλαρώσετε με θέα το ατελείωτο γαλάζιο. Ο άλλος οικισμός είναι το Πάνω Χωριό. Ανεβείτε στο λόφο με το γραφικό εκκλησάκι της Παναγιάς της Παντάνασσας για απολαύσετε τη θέα στο Αιγαίο.

    Καστελόριζο

    travelgo.gr
    Το Καστελόριζο είναι το ανατολικότερο σημείο της Ελλάδας (πηγή: Shutterstock)

    Το ανατολικότερο σημείο της Ελλάδας, σε απόσταση αναπνοής από τις τουρκικές ακτές, είναι ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν διακοπές με αυθεντικό χαρακτήρα και ηρεμία. Ο μοναδικός οικισμός του νησιού βρίσκεται γύρω από το φυσικό λιμάνι και αποτελείται από τις συνοικίες Πηγάδια, Χωράφια και Μανδράκι. Τα αρχοντόσπιτα, εντυπωσιακά βαμμένα και αμφιθεατρικά χτισμένα γύρω από τη θάλασσα, αποτελούν αυθεντικά δείγματα παραδοσιακής δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής. Απλωτές παραλίες και αμμουδιές δεν έχει το Καστελόριζο, μόνο υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά για βουτιές από τα βράχια. Το Γαλάζιο Σπήλαιο, που μπορείτε να επισκεφτείτε μόνο με βάρκα, αλλά και το ερειπωμένο πια μεσαιωνικό κάστρο, είναι δύο από τα πιο γοητευτικά σημεία του νησιού. Μπορείτε επίσης να πάρετε το καραβάκι για το νησάκι Ρω με τη μικρή αμμώδη παραλία.

    Οθωνοί

    travelgo.gr
    Οι Οθωνοί είναι το μεγαλύτερο από τα Διαπόντια Nησιά και το δυτικότερο άκρο της Ελλάδας (πηγή: Shutterstock)

    Τα Διαπόντια Νησιά (Οθωνοί, Ερείκουσα, Μαθράκι), στα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, συγκεντρώνουν όλη την ομορφιά του Ιονίου στα λίγα τετραγωνικά τους. Αυτό το άγνωστο στους περισσότερους νησιωτικό σύμπλεγμα είναι ένας μικρός παράδεισος, όπου η ζωή κυλάει με αργούς ρυθμούς. Οι Οθωνοί είναι το μεγαλύτερο από τα Διαπόντια Nησιά και το δυτικότερο άκρο της Ελλάδας. Ερείπια βενετσιάνικων κάστρων, μικροί οικισμοί με όμορφα παλιά σπίτια, αρχαία ελαιόδεντρα, μονοπάτια και ονειρικές ακτές με γαλαζοπράσινα νερά προσφέρουν το ιδανικό σκηνικό για διακοπή από τα πάντα. Το καραβάκι από την Κέρκυρα θα σας αφήσει στον Άμμο, ένα μικρό όρμο με ωραία παραλία και λίγα μαγαζιά. Στους Οθωνούς θα κολυμπήσετε οπωσδήποτε στην Άσπρη Άμμο - μία από τις ωραιότερες παραλίες του Ιονίου - και θα επισκεφτείτε με βαρκάκι την εντυπωσιακή σπηλιά της Καλυψούς. Για κολύμπι προσφέρεται επίσης ο μοναδικής ομορφιάς όρμος Φύκι, στη βόρεια ακτογραμμή. Αν πάρετε το δρόμο προς την ανατολική ακτή, μπορείτε να επισκεφτείτε το ακρωτήριο Καστρί και τον φάρο του νησιού, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1872.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider