Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Θάσου
    Sat 20.8°C
    Clouds

    Βόλτα στα γραφικά ορεινά χωριά της Θάσου

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Βόλτα στα γραφικά ορεινά χωριά της Θάσου

    Ορεινές εξερευνήσεις στο βορειότερο νησί του Αιγαίου.

    Εκτός από θαυμάσιες γαλαζοπράσινες παραλίες και παραθαλάσσια χωριά που σφύζουν από ζωή, η Θάσος, το βορειότερο νησί του Αιγαίου, διαθέτει και υπέροχα ορεινά χωριά, πνιγμένα στο πράσινο, που θα σας κάνουν να ξεχάσετε πως βρίσκεστε σε νησί. Πέτρινα αρχοντικά σε μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, πλακόστρωτα δρομάκια, πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό για τους λάτρεις της φύσης και της παράδοσης. Ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε τρία χωριά της Θάσου που δεν πρέπει να χάσετε.

    Παναγία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στα 8 περίπου χλμ. από τον Λιμένα βρίσκεται ένα από τα ορεινά στολίδια της Θάσου, το χωριό Παναγιά, που κάποτε ήταν και πρωτεύουσα του νησιού. Εδώ θα συναντήσετε ένα σκηνικό με μεγάλα πλατάνια, πολλά τρεχούμενα νερά και γραφικά σπίτια. Χαρακτηριστική είναι η αρχιτεκτονική των σπιτιών με σχιστόλιθους στη στέγη, μικρά ξύλινα μπαλκόνια, σκεπαστούς εξώστες και ξύλινη επένδυση. Σημαντική είναι η εκκλησία της Παναγίας, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη ζωή του χωριού. Η εκκλησία γιορτάζει στις 15 Αυγούστου και μαζί της όλο το χωριό.

    Καζαβίτι

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ακολουθώντας τον ανηφορικό δρόμο που ξεκινά από τον Πρίνο, θα φτάσετε στο Καζαβίτι, το παλαιότερο χωριό του νησιού. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο χωριά, το Μικρό και το Μεγάλο Καζαβίτι, τα οποία απέχουν μεταξύ τους 500 μ. Αυτά τα χωριά πήραν το όνομά τους από τις λατινικές λέξεις casa (σπίτι) και vitus (κρασί), ενώ είναι επίσης γνωστά ως Μικρός και Μεγάλος Πρίνος. Πέτρινα αρχοντικά με ξύλινους εξώστες, σκαρφαλωμένα κλιμακωτά πάνω στο λόφο, ξεπροβάλλουν μέσα από την πλούσια βλάστηση. Κάτω από τα πλατάνια της πλατείας υπάρχουν καφενεδάκια και ταβέρνες που σερβίρουν τοπικές νοστιμιές.

    Θεολόγος

    thasos_theologos
    thasos_theologos
    Πηγή: Shutterstock

    Σε υψόμετρο 220 μ. στο κέντρο του νησιού, 50 χλμ. από τον Λιμένα και 10 χλμ. από τον Ποτό, βρίσκεται ο Θεολόγος, ένα γραφικό ορεινό χωριό που αξίζει μπει στη λίστα σας. Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και ξεχωρίζει για τα παραδοσιακά σπίτια του. Χαρακτηριστικό τους η πελεκητή πέτρα στην σκεπή. Άφθονα καθαρά νερά και πυκνή βλάστηση συμπληρώνουν την όμορφη εικόνα του οικισμού. Στον Θεολόγο αξίζει να επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό του Χατζηγιώργη, να δείτε τις παλιές εκκλησίες και να δοκιμάσετε κατσικάκι στις ταβέρνες. Οι λάτρεις της φύσης μπορούν επίσης να απολαύσουν το μπάνιο τους στον καταρράκτη Κεφαλογούρνα που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider