Travelgo
sun-solid Πιερία
Tue 11.1°C
Clouds

5 φθινοπωρινές αποδράσεις με ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη

BEST OF
Κείμενο: Travelgo Team
5 φθινοπωρινές αποδράσεις με ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη

Πέντε προορισμοί κοντά στη Θεσσαλονίκη για φθινοπωρινές αποδράσεις που συνδυάζουν φύση και παράδοση.

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με χίλια πρόσωπα που όσες φορές κι αν την επισκεφθείς, δεν χορταίνεται. Αν όμως έχετε στη διάθεσή σας μερικές μέρες παραπάνω, αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμά σας και μια σύντομη εκδρομή σε κοντινούς της προορισμούς. Παραδοσιακοί οικισμοί, εντυπωσιακοί καταρράκτες, γαλήνιες λίμνες και μαγευτικά τοπία σάς περιμένουν μια ανάσα μακριά από τη Θεσσαλονίκη για απολαυστικές αποδράσεις. Εμείς σας προτείνουμε πέντε προορισμούς και εσείς επιλέγετε.

Λίμνη Κερκίνη: Υδάτινος παράδεισος

travelgo.gr
Πηγή: Shutterstock

Σε απόσταση 40 χλμ. από την πόλη των Σερρών και περίπου 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, συναντάμε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας. Η υπέροχη Λίμνη Κερκίνη γεννήθηκε από ένα φράγμα που δημιουργήθηκε το 1932 και σήμερα αποτελεί ιδιαίτερα προστατευμένο υδροβιότοπο και τοπίο σπάνιας ομορφιάς με θέα το βουνό Μπέλες και την κοιλάδα Σερρών. Η φύση κάνει το ταξίδι εδώ αξέχαστο. Η παρόχθια βλάστηση με παραποτάμια δάση από άγριες ιτιές, τα τεράστια νούφαρα που επιπλέουν, η μεγάλη ποικιλία ψαριών, τα κοπάδια βουβαλιών που πλατσουρίζουν στις όχθες αλλά και ο υπέροχος ορίζοντας από τα ορεινά συγκροτήματα του όρους Μπέλες και των Κρουσίων, χαρίζουν στον τόπο μια μοναδική γοητεία.

travelgo.gr
Πηγή: Shutterstock

Παρατηρήστε την πλούσια ορνιθοπανίδα και κάντε βαρκάδα με τις παραδοσιακές «πλάβες» για να δείτε τις ομορφιές της λίμνης από κοντά. Μπορείτε επίσης να κάνετε ιππασία, ποδηλασία με mountain bikes, πεζοπορία και διαδρομές με τζιπ. Σε κοντινή απόσταση σας περιμένουν τα Άνω Πορόια, ένα τα πιο ζωντανά χωριά της περιοχής, με μοναδική θέα στη λίμνη Κερκίνη, ωραίους ξενώνες και καλό φαγητό.

Νάουσα: Η «Πόλη του Οίνου»

travelgo.gr
Πηγή: Shutterstock

Χτισμένη στους πρόποδες του Ανατολικού Βερμίου, σε απόσταση 90 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, η Νάουσα είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Μακεδονίας. Με μεγάλη παράδοση στην οινοποιία, παραδοσιακές γειτονιές με ιδιαίτερο χρώμα, θαυμάσιες εξοχές γύρω από την πόλη, ιστορικά αξιοθέατα και δύο χιονοδρομικά σε απόσταση αναπνοής, προσφέρει μοναδικές εμπειρίες σε όσους αγαπούν τις αποδράσεις με έμφαση στη φύση και τις γεύσεις. Το ποτάμι της Αραπίτσας που διασχίζει την πόλη, δημιουργεί υπέροχα καταπράσινα τοπία, μικρούς καταρράκτες και ιδανικά σκηνικά για ατελείωτους περιπάτους.

travelgo.gr
Πηγή: Shutterstock

Μια βόλτα στις γειτονιές Αλώνια, Πουλιάνα και Μπατάνια θα σας ταξιδέψει στο παρελθόν της πόλης, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε και το Δημοτικό Πάρκο, κοντά στην πλατεία Καρατάσου, με την άπλετη θέα στον εύφορο κάμπο της Ημαθίας. Σε απόσταση 3 χλμ. από την πόλη, απλώνεται το Άλσος του Αγίου Νικολάου, που έχει ανακηρυχτεί ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Πρόκειται για μια καταπράσινη έκταση που προσφέρει ένα μοναδικό σκηνικό απόδρασης για όλη την οικογένεια. Σε κοντινή απόσταση από την πόλη, βρίσκονται όμορφα χωριά που αξίζουν μια επίσκεψη: το Αρκοχώρι, το Γιαννακοχώρι και το Ροδοχώρι. Βάλτε στο πρόγραμμά σας και μια επίσκεψη σε κάποιο από το ονομαστά οινοποιεία της Νάουσας για να μάθετε την ιστορία πίσω από τα περίφημα κρασιά της περιοχής.

Έδεσσα: Στην πόλη των νερών

travelgo.gr
Πηγή: Shutterstock

Από τη Θεσσαλονίκη η Έδεσσα, η «υδάτινη πόλη» της Βόρειας Ελλάδας, απέχει μόλις 95 χιλιόμετρα (περίπου 1½ ώρα). Η πρωτεύουσα της Πέλλας έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά της με τους καταρράκτες της, οι οποίοι βρίσκονται σε ένα μοναδικό γεωπάρκο με λιθόστρωτα δρομάκια, πέτρινα γεφύρια και υπέροχη θέα, στα βορειοανατολικά της πόλης. Φυσικός δημιουργός ο ποταμός Εδεσσαίος, του οποίου τα νερά διασχίζουν την πόλη προτού χυθούν ορμητικά στους καταρράκτες. Ο μεγαλύτερος και πιο εντυπωσιακός καταρράκτης, ο Κάρανος, ρίχνει τα νερά του από ύψος 70 μέτρων, με δύναμη και ορμή, δημιουργώντας ένα πυκνό σύννεφο από σταγονίδια που δροσίζουν την ατμόσφαιρα.

travelgo.gr
Πηγή: Shutterstock

Το άλλο στολίδι της Έδεσσας είναι ο παραδοσιακός οικισμός Βαρόσι με τα παλιά αρχοντικά. Την ξεχωριστή ατμόσφαιρα της γειτονιάς ενισχύουν οι παλιές βυζαντινές εκκλησίες της Κοίμησης της Θεοτόκου και των Αγίων Πέτρου και Παύλου, χτισμένες τον 14ο αιώνα και με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.

Λουτρά Πόζαρ: Το spa της φύσης

travelgo.gr
Πηγή: Shutterstock

Τα Λουτρά Πόζαρ βρίσκονται στο νομό Πέλλας, 13 χλμ. από την Αριδαία και 109 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Τα ιαματικά θερμά νερά, με σταθερή θερμοκρασία 37 βαθμούς Κελσίου, αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τα βουνό, όπου δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο βουνού και δάσους. Οι πηγές αναβλύζουν σε υψόμετρο 360-390 μέτρων και δημιουργούνται από το νερό της βροχής που εισχωρεί στο έδαφος, φτάνει σε μεγάλο βάθος, κι αφού θερμανθεί ανεβαίνει ψηλότερα εμπλουτισμένο με μέταλλα και άλλα ευεργετικά συστατικά.

travelgo.gr
Πηγή: Shutterstock

Η περιοχή είναι οργανωμένη με ξενοδοχεία, εστιατόρια και αποδυτήρια, έτσι ώστε να έχετε όλες τις ανέσεις γύρω σας. Στην ευρύτερη περιοχή αξίζει να επισκεφτείτε το φαράγγι των Λουτρών (ιδανική επιλογή για περιπάτους ή ορειβασία) και το σπηλαιολογικό πάρκο.

Όλυμπος: Στα χωριά του βουνού των θεών

travelgo.gr
Λιτόχωρο (πηγή: Shutterstock)

Το εντυπωσιακό υψόμετρο (2.918 μ.), τα μοναδικά φυσικά τοπία και η μυθική γοητεία του καθιστούν τον Όλυμπο πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου. Στο βουνό των θεών θα βρείτε μοναδικής ομορφιάς χωριά μέσα στην πανέμορφη φύση, τα οποία αποτελούν ιδανική βάση για να απολαύσετε την περιπλάνηση στις πλαγιές του βουνού και να ανακαλύψετε τις ομορφιές του. Κλασική βάση για εξερεύνηση του Ολύμπου αποτελεί το Λιτόχωρο, στους πρόποδες της ανατολικής πλευράς του, σε απόσταση 25 χλμ. από την Κατερίνη. Οι φυσιολάτρες μπορούν να επισκεφθούν το φαράγγι του ποταμού Ενιπέα μέσα από μία εντυπωσιακή διαδρομή με αφετηρία τους Μύλους, σε υψόμετρο 400 μ.

travelgo.gr
Παλαιός Παντελεήμονας (πηγή: Shutterstock)

Χωριό-διαμάντι της περιοχής είναι ο Παλαιός Παντελεήμονας. Φωλιασμένο στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων και σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα, αυτό το χωριό-«μπαλκόνι» είναι χαρακτηρισμένο παραδοσιακός οικισμός καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στη Βόρεια Ελλάδα. Μια πλατεία με αιωνόβια πλατάνια, το αναπαλαιωμένο παλιό σχολείο, πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, λιθόκτιστα καλντερίμια και το πανέμορφο φυσικό τοπίο δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό σαν από ταινία.

Διαβάστε Επίσης

gazzetta
gazzetta insider reader insider