Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 30.4°C
    Clear

    Αβέιρο: Γνωρίστε τη «Βενετία της Πορτογαλίας»

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Αβέιρο: Γνωρίστε τη «Βενετία της Πορτογαλίας»

    Το Αβέιρο, γνωστό και ως η «Βενετία της Πορτογαλίας», είναι μία από τις μικρές εκπλήξεις της χώρας.

    Μπορεί οι πιο μεγάλες και γνωστές πόλεις της Πορτογαλίας να τραβάνε το ενδιαφέρον των επισκεπτών, η ιβηρική χώρα όμως έχει πολλούς κρυμμένους θησαυρούς για απαιτητικούς ταξιδιώτες. Γνωρίζατε, για παράδειγμα, ότι η Πορτογαλία έχει τη δική της... Βενετία;

    Περίπου μία ώρα μακριά από το Πόρτο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλης της χώρας, το Αβέιρο είναι μια πόλη-έκπληξη, γνωστή για τα κανάλια της και τα πολύχρωμα σκάφη (barcos moliceiros) που θυμίζουν γόνδολες. Λόγω αυτών των ομοιοτήτων, αυτή η πορτογαλική πόλη-λιμάνι συγκρίνεται με τη Βενετία. Η πόλη χρονολογείται από τον 10ο αιώνα, ενώ η περιοχή ήταν ναυτιλιακό κέντρο και περιοχή παραγωγής άλατος από τους ρωμαικούς χρόνους, γνωστή με το λατινικό όνομα Aviarium.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Οι μεταμορφώσεις των τελευταίων ετών, έχουν κάνει την πόλη ιδανικό προορισμό για αποδράσεις μεγαλύτερης διάρκειας. Αν βρεθείτε λοιπόν στο Πόρτο και θέλετε να δείτε κάτι διαφορετικό, αξίζει να πάρετε το τρένο ή το λεωφορείο για να γνωρίσετε το Αβέιρο. Αν πάτε με αυτοκίνητο, θα φτάσετε σε περίπου 45 λεπτά από το Πόρτο ή σε 2,5 ώρες από τη Λισαβόνα.

    Τι να κάνετε στο Αβέιρο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Κρουαζιέρα στα κανάλια με moliceiro

    Η κρουαζιέρα στα κανάλια με ένα παραδοσιακό σκάφος moliceiro είναι ίσως το πρώτο πράγμα που θα θελήσετε να κάνετε στο Αβέιρο. Αυτά τα σκάφη, που κάποτε χρησιμοποιούνταν για τη συγκομιδή φυκιών, είναι σήμερα περίτεχνα διακοσμημένα και χρησιμοποιούνται για τουριστικούς σκοπούς. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης θα δείτε όμορφα κτίρια με Art Nouveau προσόψεις και θα περάσετε κάτω από πολλές γέφυρες.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Επίσκεψη στο Aveiro Museum

    Εξερευνήστε την ιστορία της περιοχής στο Aveiro Museum, που βρίσκεται μέσα σε ένα παλιό μοναστήρι (Convento de Jesus). Εδώ, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε μια εντυπωσιακή συλλογή θρησκευτικών αντικειμένων αλλά και πολύχρωμων πλακιδίων, των γνωστών azulejos. Στο μοναστήρι, που χτίστηκε τον 15ο αιώνα, βρίσκεται και ο τάφος της πριγκίπισσας Ιωάννας της Πορτογαλίας.

    Δοκιμάστε τα παραδοσιακά ovos moles de Aveiro

    Τα ovos moles («μαλακά αυγά») είναι μια ιδιαίτερη τοπική λιχουδιά. Αυτό το γλυκό, που φτιάχνεται μόνο στο Αβέιρο, αποτελείται από ένα μείγμα κρόκου αυγού και ζάχαρης σαν πάστα που τυλίγεται σε ένα αέρινο περίβλημα από ριζόχαρτο σε σχήμα ψαριού ή κοχυλιού. Το πιο φημισμένο κατάστημα για να τα δοκιμάσετε και να τα αγοράσετε είναι το Confeitaria Peixinho, ωστόσο θα τα βρείτε σχεδόν σε όλα τα ζαχαροπλαστεία της πόλης.

    Εκδρομή στην Costa Nova

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μπείτε στο αμάξι για μια μίνι εκδρομή 15 λεπτών μέχρι την Praia da Costa Nova, με τα πολύχρωμα ριγέ σπίτια που πλαισιώνουν την αμμώδη ακτή. Αυτά τα γοητευτικά σπίτια, που στο παρελθόν χρησίμευαν για την αποθήκευση διχτυών ψαράδων και άλλων υλικών, προσφέρουν σήμερα στους επισκέπτες ένα υπέροχο σκηνικό για φωτογραφίες. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε θαλασσινά σε ένα από τα παραλιακά εστιατόρια.

    Ανακαλύψτε τις Salinas de Aveiro

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μάθετε τα πάντα για τις αρχαίες μεθόδους παραγωγής αλατιού και τον ρόλο που έπαιξε στην ιστορία του Αβέιρο στις αλυκές Salinas de Aveiro. Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το υπαίθριο Οικολογικό Μουσείο Troncalhada για να δείτε τη συγκομιδή, αλλά και να αγοράσετε τοπικό αλάτι.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider