Travelgo
sun-solid Αθήνα
Thu 19.6°C
Clouds

Κορινθία: 4 εστιατόρια που κάνουν τη διαφορά

ΓΕΥΣΗ
Κείμενο: Χρυσούλα Κυριακοπούλου
Κορινθία: 4 εστιατόρια που κάνουν τη διαφορά

Εβίβα, Αλμυρίκι, Κάβος και Osteria Greca δημιουργούν γαστρονομική φωλιά επιπέδου μόλις εκατό χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Δεν συναντάμε συχνά σε κοντινή επαρχιακή ακτίνα συγκεντρωμένα εστιατόρια που γράφουν γευστική ιστορία και μιλάνε με τις συνταγές τους απευθείας στην καρδιά μας. Αυτό που συμβαίνει στον νομό Κορινθίας είναι μια γαστρονομική επιτυχία, που αξίζει κάθε χιλιόμετρο και κάθε επανάληψη. Βάζουμε μπρος και φύγαμε.

Εβίβα, για σοβαρή κρεατοφαγία

eviva korinthia
eviva korinthia

Στο Βοχαϊκό, δύο αδέλφια, ο Γιώργος και ο Δημήτρης Μαυρονάσιος, μπλέκουν ένα πολύ δυνατό πρωτεϊνικό success story. Οι δυο τους πήραν τις κατάλληλες βάσεις από την οικογένεια τους και όταν ήρθε η σειρά τους μετέτρεψαν την αξιόλογη οικογενειακή ταβέρνα σε σύγχρονο ναό του κρέατος. Οι πρώτες ύλες έρχονται επιλεκτικά από τις καλύτερες εγχώριες και μη φάρμες και αξιοποιούνται από τους ίδιους. Η βασική διαφορά είναι ότι τα κρέατα καταφτάνουν συνήθως ολόκληρα, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν όπως πρέπει το κάθε κομμάτι και να το απογειώσουν στις ανοιχτές φωτιές με αριστοτεχνικά ψησίματα.

Στο μενού τους βρίσκουμε τα πάντα, από εκλεκτές ράτσες, ελληνικές και ξένες, διάσημες κοπές μέχρι λιχουδιές σαν τα φριγαδέλια, τα γαρδουμπάκια και το κοντοσούβλι κοτόπουλο. Ωστόσο το δικό τους κρεατικό αποτύπωμα εστιάζει στο πρόβατο, το οποίο ωριμάζει στα κατάλληλα ψυγεία τουλάχιστον για σαράντα μέρες. Ένα από τα αποτελέσματα είναι το ασύγκριτο παϊδάκι. Σε αυτή την περίπτωση το πρόβατο είναι υποδειγματικά ψημένο, ζουμερό και νόστιμο. Πρέπει να δοκιμάσετε επίσης τον χειροποίητο πρόβειο καβουρμά που έρχεται σερβιρισμένος με τηγανητό αυγό και το χειροποίητο λουκάνικο από black angus dry aged. Επαρχιακή οδός Βραχατίου-Νεμέας

Αλμυρίκι, για πρωτότυπη ψαροφαγία

travelgo.gr

Με πανοραμική θέα στον Σαρωνικό, το Αλμυρίκι εδώ και δώδεκα χρόνια είναι προορισμός για όσους έχουν υψηλές απαιτήσεις στην ψαροφαγία. Ο σεφ και ιδιοκτήτης Κώστας Μπαμπαλίκης μιξάρει ένα ρεπερτόριο με μη αναμενόμενα θαλασσινά πιάτα. Ένα από τα στοιχεία έκπληξης που χρησιμοποιεί είναι οι ευρηματικοί συνδυασμοί κορυφαίων υλικών από στεριά και νερό.

Χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα είναι τα al dente μακαρόνια με καλομαγειρεμένο κιμά από καλαμάρι, το περιποιημένο λαβράκι με το δροσερό φρικασέ, ο αρωματικός τραχανάς με το ψητό καλαμάρι, τα νόστιμα φασόλια με τον τσίρο, οι σαρδέλες με τη μελιτσάνα, το λουκάνικο με τις γαρίδες και τόσα ακόμα δημιουργικά και ξεχωριστά πιάτα. Οι ελληνόστροφες γεύσεις έχουν φαντασία, τεχνική, αποθεώνουν τα προϊόντα των μικρών παραγωγών και ανεβάζουν τα καλούδια της θάλασσας παρέα με μια εντυπωσιακή λίστα κρασιών σημείο αναφοράς για την παραλία της Αλμυρής. Κάτω Αλμυρή, Κιάτο

Κάβος 1964, για κλασική ψαριά

travelgo.gr

Το ιστορικό πλέον εστιατόριο στον Ισθμό της Κορίνθου μετρά πάνω από μισό αιώνα. Κάνοντας ένα γρήγορο flash back ο Τάκης Βλάσσης με την σύζυγο του Παγώνα μεταμόρφωσαν την παλιά αποθήκη σιτηρών σε ατμοσφαιρική, φιλική και αψεγάδιαστη παραλιακή ταβέρνα. Σήμερα ο γιος τους Τάσος συνεχίζει την παράδοση έχοντας πάντα στο πλάι του και στην κουζίνα την ακούραστη μητέρα του. Τα πιάτα τους ακολουθούν τα καπρίτσια των ψαράδων και φέρνουν το άρωμα της θάλασσας νηφάλιο χωρίς φανταιζί προσθήκες.

Οι συνταγές τους είναι απλές αλλά κρύβουν βαθιά και εθιστική νοστιμιά. Σαν τη συγκλονιστική μακαρονάδα με τα οστρακοειδή η οποία έχει γίνει viral και έχει πιστούς foodies που έρχονται από παντού για να την απολαύσουν ή όπως ο φρεσκομαριναρισμένος γαύρος που είναι μπουκιά και ευχαρίστηση. Αλλά και πέρα από αυτά, ό,τι ψάρια διαλέξετε έρχονται ψημένα στα κάβουρνα ή στο τηγάνι μαστόρικα και εμπλουτίζονται γευστικά με φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες, τραγανά χόρτα και χωριάτικη σαλάτα που μοσχοβολάει. Ίσθμια, Κόρινθος

Osteria Greca, για συμμαχία Κεφαλονιάς – Κορίνθου

Osteria Greca
Osteria Greca

Στο Λαλιώτη Κορινθίας συμβαίνει μια πρότυπη γαστρονομική ανάταση με σημείο αναφοράς το κρασί και δύο σπουδαίες κουζίνες. Συγκεκριμένα το οινοποιείο του κτήματος Παπαργυρίου φιλοξενεί εκτός από τις δεξαμενές και τα βαρέλια ένα σικάτο εστιατόριο με σεφ τον Κεφαλλονίτη Γιώργο Αντωνέλλο. Ο Γιώργος με μαεστρία, γνώση, αυτοπεποίθηση και μπόλικη αγάπη αναμιγνύει τις παραδοσιακές συνταγές του νησιού του, με υλικά και αυθεντικά πιάτα της Πελοποννήσου και το αποτέλεσμα είναι για βράβευση.

Για να καταλάβετε αρκεί να δοκιμάσετε τα κεφτεδάκια με αγριογούρουνο της περιοχής αγκαλιασμένα με επτανησιακή σάλτσα παστιτσάδο ή τον κόκορα με τα ντόπια ζυμαρικά τουτουμάκια. Ειδική μνεία αξίζει στην κρεατόπιτα με σάλτσα κρασιού - αν τη βρείτε να τη γευτείτε οπωσδήποτε. Λαλιώτη Κορινθίας

Πηγή: Reader.gr

Διαβάστε Επίσης

gazzetta
gazzetta insider reader insider