Καθαρά Δευτέρα στο Γαλαξίδι σημαίνει Αλευρομουτζουρώματα. Ένα έθιμο μοναδικό, πολύχρωμο και ιδιαίτερα διασκεδαστικό, που έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων
Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας είναι το αρχοντικό και ρομαντικό Γαλαξίδι. Σε απόσταση τριών ωρών από την Αθήνα, ύστερα από μια υπέροχη διαδρομή ανάμεσα από τους ορεινούς όγκους της Φωκίδας, η ξακουστή ναυτοπολιτεία σε υποδέχεται με εικόνες αρχοντικής ομορφιάς, ατμόσφαιρα νησιού και άρωμα μιας άλλης εποχής.
Αυτές τις μέρες, το Γαλαξίδι έχει και την τιμητική του, καθώς γεμίζει με κόσμο που έρχεται για να παρακολουθήσει από κοντά το διάσημο έθιμο του Αλευρομουτζουρώματος. Η πόλη αποκτά άλλο χρώμα την Καθαρά Δευτέρα, προσφέροντας ένα θέαμα μοναδικό σε όλη την Ελλάδα.
Γαλαξίδι: Τα αλευρομουτζουρώματα της Καθαράς Δευτέρας
Καθαρά Δευτέρα στο Γαλαξίδι σημαίνει αλευρομουτζουρώματα. Ένα έθιμο μοναδικό και ιδιαίτερα διασκεδαστικό, που κρατάει αιώνες. Γαλαξιδιώτες και επισκέπτες κατεβαίνουν στην αγορά, όπου γίνεται το «μουντζούρωμα» και το «αλεύρωμα» με φούμο και αλεύρι αντίστοιχα. Τόνοι από αλεύρι και φούμο εκτοξεύονται προς κάθε κατεύθυνση και όλοι βάφονται στα χρώματα του παιχνιδιού. Η πόλη μετατρέπεται στην πιο πολύχρωμη «εμπόλεμη» ζώνη.
Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα alevromoutzouroma.gr, το συγκεκριμένο έθιμο έχει πιθανότατα τις ρίζες του στη Βυζαντινή εποχή, περίοδο κατά την οποία οι παλιάτσοι των ιπποδρόμων έβαφαν τα πρόσωπά τους. Την εποχή της ιστιοφόρου ναυτιλίας, από το 1840 και μετά, η γιορτή αυτή πήρε μεγάλες διαστάσεις. Από την αρχή του Τριωδίου, σχεδόν καθημερινά, άναβε και μια φωτιά στις γειτονιές. Το αποκορύφωμα του αποκριάτικου γλεντιού ήταν τα γαλαξιδιώτικα κούλουμα της Καθαράς Δευτέρας. Ο κόσμος συγκεντρώνονταν στην «αγορά», στο λιμάνι του Γαλαξιδίου και ξεκινούσε ο αλευροπόλεμος ή αλλιώς το αλευρομουτζούρωμα.
Μέχρι και σήμερα, το ιδιαίτερο αυτό έθιμο παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, μικρούς και μεγάλους,που κάθε χρόνο συμμετέχουν με κέφι και χαρά.