Χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 600 μέτρων, στους πρόποδες του βουνού Χολομώντα, βρίσκεται η Αρναία, γεμάτη με όμορφα σπίτια που αποτελούν εξαιρετικά δείγματα μακεδονικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής - Ένα ορεινό στολίδι που θα σας αποκαλύψει το άλλο πρόσωπο της Χαλκιδικής.
Η Χαλκιδική φημίζεται, ως γνωστόν, για τις εντυπωσιακές παραλίες με τα τιρκουάζ νερά που μαγεύουν τους πάντες. Όμως, μακριά από τις πολυσύχναστες ακτές και τα beach bars, υπάρχει μια άλλη, γοητευτική και παραδοσιακή πλευρά, που περιμένει τον επισκέπτη να την ανακαλύψει. Ο ορεινός όγκος της Χαλκιδικής κρύβει πολλές ομορφιές και εκπλήξεις.
Η επίσκεψη στην Αρναία, έναν από τους πιο όμορφους ορεινούς οικισμούς της Χαλκιδικής, περίπου 70 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 38 χλμ. από τον Πολύγυρο, είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε, εάν θέλετε να γνωρίσετε το άλλο πρόσωπο αυτού του τόπου. Χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 600 μ., στους βόρειους πρόποδες του βουνού Χολομώντα, η Αρναία είναι γεμάτη με όμορφα σπίτια και κτίσματα που αποτελούν εξαιρετικά δείγματα μακεδονικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Δεν είναι τυχαίο που το CNN τη συμπεριέλαβε στη λίστα του με τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας.
Διαβάστε ακόμη:
Αρναία: Η ορεινή γοητεία της Χαλκιδικής
Αναπαλαιωμένα αρχοντικά με χαγιάτια και παραδοσιακά σπίτια βαμμένα με έντονα λουλακί χρώματα ή ώχρες στολίζουν την Αρναία, η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως «Ιστορικός τόπος» και «Παραδοσιακός Οικισμός» από το 1987 από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο οικισμός είναι χτισμένος αμφιθεατρικά μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με πλούσια δάση και άφθονα τρεχούμενα νερά. Ο πυρήνας του οικισμού είναι η κεντρική πλατεία, το «παζάρι», όπου υπάρχει ένας μεγάλος πλάτανος μέσα από τον οποίο κυλά πόσιμο νερό.
Στα σοκάκια που ξεκινάνε ακτινωτά από την κεντρική πλατεία δημιουργώντας στο διάβα τους μικρότερες πλατείες και γειτονιές, μπορεί κανείς να θαυμάσει το πλούσιο παραδοσιακό απόθεμα που διαθέτει ο μοναδικός αυτός οικισμός. Μάλιστα, ο Δήμος έχει σχεδιάσει έξι διακριτές περιπατητικές διαδρομές με στόχο την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και την ευκολότερη γνωριμία με τον οικισμό. Το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό Γιατράδικο, το Μουσείο Υφαντικής, το περίφημο σχολείο του 1871 - η λεγόμενη «αστική σχολή Λιαριγκόβης» - που από το 1990 στεγάζει το Δημαρχείο, ο σταυροειδής με τρούλο ναός των Αγίων Αναργύρων (1919) και ο ναός του Αγίου Στεφάνου (1812), είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Αρναίας.
Ο ναός του Αγίου Στεφάνου είναι ο μοναδικός αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα που ενώ λειτουργεί κανονικά, ταυτόχρονα είναι χτισμένος επάνω σε σημαντικές αρχαιότητες ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, οι οποίες είναι στο μεγαλύτερό τους μέρος ορατές. Στο ανακαινισμένο δάπεδο του ναού, τα διαφανή «πάνελ» επιτρέπουν στους επισκέπτες να δουν τον ειδικά διαμορφωμένο αρχαιολογικό χώρο και τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κάτω από το ναό.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα φημισμένα τοπικά προϊόντα της Αρναίας, όπως το μέλι, το κρασί και τη μοναδική Μουντοβίνα, ένα ξεχωριστό τσίπουρο από μέλι (προϊόν ΠΟΠ). Κοντά στο χωριό υπάρχει το πανέμορφο άλσος της Αγίας Παρασκευής, καθώς και το ξωκλήσι του προφήτη Ηλία για περπάτημα μέσα στη φύση. Η Αρναία αποτελεί ένα εξαιρετικό ορμητήριο για εξερεύνηση της γύρω περιοχής. Από εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε το Πάρκο του Αριστοτέλη στα Στάγειρα, τους καταρράκτες της Βαρβάρας, τον Πολύγυρο, διασχίζοντας τον ορεινό όγκο του Χολομώντα και περνώντας μέσα από τα χωριά Ταξιάρχης και Βράσταμα, τις κοντινές παραλίες (Ολυμπιάδα, Ιερισσό, Πυργαδίκια κ.ά.) το καλοκαίρι αλλά και το Άγιο Όρος.
Διαβάστε ακόμη:
- Παλαιός Παντελεήμονας: Ένα χωριό - όνειρο στον Όλυμπο
- Φωτογραφικό ταξίδι σε 10 εντυπωσιακά τοπία της Μακεδονίας