Χτισμένη στο χείλος του επιβλητικού φαραγγιού, η Αράδαινα Σφακίων είναι γνωστή ως το χωριό – φάντασμα της Κρήτης που ερήμωσε λόγω μιας βεντέτας. Στην είσοδο του χωριού, η ύψους 138 μέτρων μεταλλική γέφυρα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του bungee jumping.
Σε όλη την Ελλάδα συναντάμε εγκαταλελειμμένα χωριά «φαντάσματα» που μοιάζουν να σταμάτησαν στο χρόνο. Κάποια εγκαταλείφθηκαν εξαιτίας φυσικών καταστροφών κι άλλα αφέθηκαν στην παρακμή και ερήμωσαν όταν έφυγαν οι κάτοικοί τους. Καθένα από αυτά τα έρημα χωριά έχει να διηγηθεί τη δική του ιστορία στον επισκέπτη.
Το χωριό Αράδαινα στο νομό Χανίων, 3 χλμ. δυτικά από την Ανώπολη Σφακιών, είναι μια τέτοια περίπτωση. Όπως είναι γνωστό, μέσα από διηγήσεις, το μικρό αυτό χωριό, που είναι χτισμένο στο χείλος του ομώνυμου φαραγγιού, ερήμωσε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 εξαιτίας μιας βεντέτας. Σήμερα το «χωριό-φάντασμα» προσφέρεται για μια ατμοσφαιρική βόλτα ανάμεσα στα μονοπάτια και τα σπίτια που είναι χτισμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή σφακιανή αρχιτεκτονική. Αρκετοί τουρίστες επισκέπτονται το μέρος για να διασχίσουν το φαράγγι, αλλά και για να κάνουν bungee jumping στα 138 μέτρα από τη μεταλλική γέφυρα στην είσοδο του χωριού.
Αράδαινα Σφακίων: Το χωριό που ερήμωσε λόγω μιας βεντέτας
Συνεχίζοντας στο δρόμο βόρεια της Ανώπολης Σφακίων και σε απόσταση 3,5 χλμ. βρίσκεται το ερειπωμένο χωριό της Αράδαινας. Φτάνοντας εκεί θα αντικρίσετε μια πανύψηλη σιδερένια γέφυρα, η οποία συνδέει τις δύο πλευρές του Αραδαινιώτικου φαραγγιού. Η Αράδαινα βρίσκεται στη δυτική πλευρά και στο χείλος του φαραγγιού, σε υψόμετρο 520 μ. και είναι χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας πόλης Αραδήν.
Τη δεκαετία του ’50, το χωριό ερήμωσε, με τους κατοίκους να φεύγουν για άλλα μέρη της Κρήτης, ειδικά για τα Σφακιά. Όσο για το λόγο ερήμωσής του, η πιο γνωστή γνωστή ιστορία έχει να κάνει με το κουδούνι μιας κατσίκας και μια... βεντέτα. Σύμφωνα με αυτή την ιστορία, ένα μικρό αγόρι που έμενε στο χωριό βρήκε το κουδούνι μίας κατσίκας και αρνήθηκε να το δώσει στον ιδιοκτήτη του. Εκείνος τότε πήγε στο σπίτι του μικρού να το ζητήσει και κουβέντα την κουβέντα το κακό έγινε. Λέγεται πως αυτή η βεντέτα άφησε πίσω της επτά νεκρούς και μετά από αυτό οι κάτοικοι έφυγαν από το χωριό για να μη συνεχιστεί το κακό.
Το τοπίο είναι απόκοσμο και άγριο, με την πέτρα να κυριαρχεί παντού. Το εγκαταλελειμμένο σήμερα χωριό προσφέρεται για βόλτες μέσα στα στενά μονοπάτια και στα σπίτια που αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της σφακιανής αρχιτεκτονικής. Εδώ θα δείτε και τη βυζαντινή εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ του 14ου αιώνα που ακόμα διασώζεται.
Η ψηλότερη γέφυρα για bungee jumping στην Ελλάδα
Η μεταλλική γέφυρα στην είσοδο του χωριού, που ενώνει τις δύο πλευρές του φαραγγιού και επιτρέπει την πρόσβαση στο χωριό με αυτοκίνητο, είναι προσφορά των αδελφών Βαρδινογιάννη, των οποίων η οικογένεια κατάγεται από τον Άη Γιάννη, ένα χωριό 5 χλμ. δυτικά της Αράδαινας. Η γέφυρα ολοκληρώθηκε το 1986, έχει ύψος 138 μέτρα και είναι η υψηλότερη για άλματα με ελαστικό σχοινί bungee jumping στην Ελλάδα και η δεύτερη στην Ευρώπη. Αν βρεθείτε στην Αράδαινα τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού, θα δείτε τους λάτρεις του bungee jumping να πηδούν από τη γέφυρα της Αράδαινας στο φαράγγι!
Διασχίζοντας το Φαράγγι της Αράδαινας
Πίσω από την καντίνα της γέφυρας ξεκινά το μονοπάτι καθόδου για το φημισμένο και μοναδικής ομορφιάς Φαράγγι της Αράδαινας, μήκους 7 χλμ.. Η πορεία είναι μέτριας δυσκολίας και στα δύσκολα περάσματα έχουν τοποθετηθεί σκάλες. Μετά από περίπου 3,5 με 4 ώρες πεζοπορίας, το φαράγγι καταλήγει στην υπέροχη παραλία Μάρμαρα, όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας σε κρυστάλλινα νερά - η καλύτερη αποζημίωση για την πολύωρη πεζοπορία. Στη συνέχεια μπορείτε να μεταβείτε με μικρό σκάφος ή με τα πόδια (περίπου 2 ώρες πεζοπορία) στο Λουτρό και κατόπιν στη Χώρα Σφακίων.