Ένας μαγικός τόπος, με δεκάδες ομορφιές
Είναι ο τόπος που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επανάσταση του 1821, καθώς στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας κηρύχτηκε η επανάσταση από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, αλλά και το μέρος που έχει χαρακτηριστεί ως μαρτυρικός οικισμός καθώς κατά τη διάρκεια της κατοχής από τους Γερμανούς κάηκαν εκατοντάδες άνδρες.
Τα Καλάβρυτα, κουβαλώντας γερά και επιβλητικά τη μεγάλη τους ιστορία, σήμερα έχουν μεταμορφωθεί σε έναν από τους δημοφιλέστερους πόλους έλξης τουριστών, κυρίως κατά την χειμερινή περίοδο, λόγω του ξακουστού χιονοδρομικού κέντρου που βρίσκεται εκεί. Απέχει 14 χλμ. από την πόλη και βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Χελμού, σε υψόμετρο 1.700-2.340 μέτρα. Είναι ένα από τα πιο οργανωμένα χιονοδρομικά της χώρας, με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, ενώ διαθέτει 7 αναβατήρες (2 εναέριους και 5 συρόμενους) και 12 πίστες συνολικού μήκους 20 χλμ., αλλά και σαλέ με εστιατόριο και καφετέρια και μερικές σχολές σκι.
Στα Καλάβρυτα, όμως, βρίσκονται και δύο από τις ιστορικότερες μονές της Ελλάδας. Η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου είναι χτισμένη σε ένα εντυπωσιακό τοπίο στην είσοδο μιας φυσικής σπηλιάς και διαθέτει μεγάλο πλούτο κειμηλίων, μεταξύ των οποίων η εικόνα της Παναγίας που φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς, περισσότερους από 3.000 τόμους βιβλίων, ένα σπάνιο λάβαρο με τις μορφές τριών βυζαντινών αυτοκρατόρων. Η Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, ακόμη, βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης και το 1821 αποτέλεσε το κέντρο της Εθνεγερσίας κατά των Τούρκων. Στη Μονή φυλάσσεται, σήμερα, το Λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821.
Στο σπήλαιο λιμνών
Κοντά στο χωριό Καστριά, απέχει μόλις 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα, το σπήλαιο είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης. Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές και τους παράξενους σταλακτικούς σχηματισμούς του, έχει κάτι αποκλειστικά δικό του: τις αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες (εκτείνονται σε τρεις ορόφους), που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο!
Ο επισκέπτης μπαίνει στο σπήλαιο από τεχνητή σήραγγα, που καταλήγει κατευθείαν στο δεύτερο όροφο. Οι διαστάσεις του τμήματος αυτού προκαλούν δέος, έκσταση και θαυμασμό. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες. Στον κάτω όροφο του σπηλαίου βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ανθρώπου και διαφόρων ζώων, μεταξύ των οποίων και ιπποπόταμου.
Η βόλτα με τον Οδοντωτό & το φαράγγι του Βουραϊκού
Ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος εγκαινιάστηκε το 1896 και κατασκευάστηκε για να συνδέσει σιδηροδρομικώς το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα. Αποτέλεσε ένα από τα δυσκολότερα έργα για την εποχή του, λόγω του ιδιαίτερα δύσβατου εδάφους αλλά και του μεγάλου υψομέτρου στο οποίο κατέληγε. Για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες ο σιδηρόδρομος κατασκευάστηκε με την τεχνική της οδόντωσης, κατά την οποία το τρένο γαντζώνεται, χρησιμοποιώντας κατάλληλα γρανάζια, σε οδοντωτές σιδηροτροχιές στις διαδρομές όπου η κλίση του εδάφους υπερβαίνει το 10%.
Ο σιδηρόδρομος διασχίζει το Φαράγγι του Βουραϊκού περνώντας σε μεγάλο μήκος του από σήραγγες και γέφυρες, καλύπτοντας συνολικά απόσταση 22 περίπου χιλιομέτρων. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για τουριστική περιήγηση, σε μία από τις ομορφότερες και εντυπωσιακότερες διαδρομές της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενώ επίσης κάθε χρόνο κατά την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, διοργανώνεται από το «Σύλλογο Ορειβασίας και Χιονοδρομίας Καλαβρύτων», το «Πανελλήνιο Πέρασμα» του φαραγγιού.
Φωτογραφίες: Flickr