Εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες με τη φυσική τους ομορφιά και την παράδοση
Ολοκληρωτικά «καλυμμένος» από βουνά, γνωστός για τη φυσική του ομορφιά και τους μικρούς του θησαυρούς, ο Νομός Ευρυτανίας αποτελεί αγαπημένο προορισμό των Χειμερινών ταξιδιωτών όχι μόνο για το Καρπενήσι, αλλά και για τα χωριά του.
Δύο από τα, πλέον, δημοφιλή, το Μεγάλο και το Μικρό Χωριό. Το πρώτο, που επίσημα ονομάζεται Μέγα Χωρίον, είναι ορεινό, κτισμένο μέσα σε πυκνό ελατοδάσος σε υψόμετρο 720 μέτρων στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα και απέχει 17 χλμ από το Καρπενήσι. Ο πληθυσμός του, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ανέρχεται σε 219 κατοίκους και τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.
Η πλατεία με το πλατάνι, η θέα προς την κοιλάδα του ποταμού Καρπενησιώτη και προς τις κορυφές του όρους Χελιδώνα, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο με πλούσια εκθέματα λαϊκής τέχνης, εκκλησιαστικά κειμήλια, εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων, αλλά και η προτομή της 17χρονης ηρωίδας της αντίστασης Παναγιώτας Σταθοπούλου, είναι μερικά μόνο από τα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε.
Αντίστοιχα, το Μικρό Χωριό, επίσης ορεινό και μαγευτικό, είναι κτισμένο μέσα σε πυκνό ελατοδάσος σε υψόμετρο 950 μέτρων στις πλαγιές του όρους Χελιδώνα, στην πλαγιά απέναντι από το Μεγάλο Χωριό. Ο πληθυσμός του μπορεί να ανέρχεται σε 20 μόλις κατοίκους, όμως οι περισσότεροι από τους ταξιδιώτες κάνουν το πέρασμα τους από τον τόπο αυτό, καθώς ξεχωρίζει για την ιστορική του ταυτότητα.
Ο δρόμος προς την Ευρυτανία σας δίνει τη δυνατότητα να επισκεφθείτε το χωριό Προυσός με την ιστορική Μονή. Κτισμένη σε ένα τοπίο επιβλητικό, σε απόκρημνη, βραχώδη περιοχή μεταξύ των βουνών Χελιδόνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Παναιτωλικού, είναι ένα από τα λίγα μοναστήρια που σώζονται στην Ευρυτανία. Κατά την παράδοση το όνομα της Μονής οφείλεται στη θαυματουργή εικόνα της «Παναγίας Προυσιώτισσας», που κατάγεται από την Προύσα της Μικράς Ασίας και εικάζεται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.
Η εικόνα βρισκόταν σε ναό της Προύσας, αλλά υπό τον φόβο ότι θα καταστραφεί βάσει διατάγματος του αυτοκράτορα, φυγαδεύτηκε στη Στερεά Ελλάδα. Η παράδοση συνδέει το καταφύγιο της εικόνας, τη σημερινή τοποθεσία της Μονής, με θαύματα που συνέβησαν κατά τη μεταφορά της εικόνας εκεί.