Το Δρακόσπιτο της Όχης στην Κάρυστο είναι το πιο διάσημο και καλοδιατηρημένο από τα αινιγματικά δρακόσπιτα, τα παράξενα κτίσματα που στέκουν όρθια εδώ και χιλιάδες χρόνια στη νότια Εύβοια. Το πώς και γιατί χτίστηκαν παραμένει άλυτο μυστήριο
Τα περίφημα δρακόσπιτα είναι από τα πιο γνωστά αρχαία μνημεία της νότιας Εύβοιας. Τα παράξενα αυτά μεγαλιθικά κτίσματα, με τη μοναδική τοιχοδομή και την άγνωστη, ακόμα και σήμερα, χρήση τους, στέκουν όρθια εδώ και χιλιάδες χρόνια. Κοντά στην Κάρυστο και τα Στύρα υπάρχουν πάνω από 20 δρακόσπιτα, φτιαγμένα από τεράστιους πελεκημένους λίθους, μέσα στο άγριο φυσικό τοπίο. Ο τοπικός θρύλος μιλά για κατοικίες δράκων που τρόμαζαν τους κατοίκους της περιοχής. Δεν έχουν θεμέλια και συνδετικά υλικά, ενώ δεν έχει εξακριβωθεί η ακριβής χρονολογία κατασκευής τους.
Το πιο διάσημο και καλοδιατηρημένο βρίσκεται στο όρος Όχη, στην κορυφή του Προφήτη Ηλία, σε υψόμετρο 1.365 μ., σε ένα ειδυλλιακό τοπίο με μαγευτική θέα. Η ανάβαση στο φημισμένο Δρακόσπιτο της Όχης είναι μια πραγματικά μοναδική εμπειρία για όσους επισκέπτονται την περιοχή.
Διαβάστε ακόμη:
- Κάρυστος: Αιγαιοπελαγίτικη ατμόσφαιρα μία ώρα από την Αθήνα
- Lonely Planet: 10 πεζοπορικές διαδρομές στην Ελλάδα που θα σας μείνουν αξέχαστες
Κάρυστος: Ανάβαση στο Δρακόσπιτο της Όχης
Η Όχη είναι ένα κατάφυτο βουνό με πευκοδάση, σπάνια ευωδιαστή χλωρίδα και πλούσιο ανάγλυφο, γεμάτο εκπλήξεις για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της περιπέτειας. Με αφετηρία το ορειβατικό καταφύγιο της Όχης, που βρίσκεται πάνω από την Κάρυστο, στα 1.100 μ. υψόμετρο, μπορείτε να γνωρίσετε το όμορφο βουνό και να φτάσετε στην κορυφή του, για να δείτε από κοντά το εντυπωσιακό δρακόσπιτο. Η πεζοπορική διαδρομή ως εκεί θα σας χαρίσει υπέροχες εικόνες. Το πρώτο κτίσμα που θα συναντήσετε, στο τέλος περίπου της πεζοπορίας, είναι το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, που είναι λαξευμένο μέσα στους βράχους. Λίγα μέτρα πιο πέρα, θα αντικρίσετε το δρακόσπιτο.
Το δρακόσπιτο της Όχης βρίσκεται στην κορυφή του όρους Όχη, σε υψόμετρο 1.365 μ. και έχει διαστάσεις 12,7 x 7,7 μ. Πρόκειται για το σπουδαιότερο και πιο εντυπωσιακό από τα αινιγματικά δρακόσπιτα της νότιας Εύβοιας. Έχει φτιαχτεί με μεγάλους λίθους, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι ο ένας πάνω στον άλλο χωρίς άλλα συνδετικά υλικά, αλλά με τρόπο τέτοιο που να μην καταρρέουν εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Τα ευρήματα του καθηγητή Ν. Μουτσόπουλου (αγγεία και όστρακα) χρονολογούνται στα τέλη του 4ου και στις αρχές του 3ου π.χ αιώνα, και δείχνουν να ισχύει η άποψη ότι το κτίσμα ήταν ναός και τόπος λατρείας. Δεν έχει όμως εξακριβωθεί το είδος λατρείας, η ακριβής χρονολογία κατασκευής του και ποιοι ήταν οι δημιουργοί του.
Το μυστήριο γύρω από τα δρακόσπιτα
Πλήθος θεωριών έχει διατυπωθεί για τη χρήση, το σκοπό, την κατασκευή και τη χρονολόγηση των δρακόσπιτων. Υπάρχει η άποψη πως πρόκειται για αρχαία ιερά του Δία, της Ήρας ή του Ηρακλή. Κάποιες άλλες θεωρίες αναφέρουν πως ίσως να πρόκειται για φρυκτωρίες, φυλάκια ή ακόμα και κατοικίες λατόμων εξαιτίας της εγγύτητάς τους με τα διάσπαρτα αρχαία λατομεία της περιοχής. Ωστόσο, το τεράστιο μέγεθος και η τεχνική κατασκευής τους παραμένουν ένα άλυτο αίνιγμα.
Διαβάστε ακόμη: