Το Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης στην Κεφαλονιά είναι ένα μοναδικής ομορφιάς γεωλογικό φαινόμενο που προκαλεί δέος στους επισκέπτες. Ανεπανάληπτη είναι η εμπειρία της βαρκάδας στη λίμνη που φωτίζεται από την ανοιχτή οροφή, με τις ηλιαχτίδες να χαρίζουν υπέροχους χρωματισμούς στα διαυγή γαλαζοπράσινα νερά.
Είναι πολλά τα εντυπωσιακά αξιοθέατα που έχει δημιουργήσει η φύση στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους σπήλαια που είναι παγκοσμίως γνωστά για την ομορφιά τους. Σταλακτίτες, σταλαγμίτες, μυστηριώδεις θάλαμοι και υπόγειες λίμνες δημιουργούν τοπία που προκαλούν δέος στους επισκέπτες. Το Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης στην Κεφαλονιά είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο εντυπωσιακά.
Το Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης ανακαλύφθηκε το 1951 από τον σπηλαιολόγο Γιάννη Πετρόχειλο και αποτελεί ένα μοναδικής ομορφιάς γεωλογικό φαινόμενο, ένα πραγματικό θαύμα της φύσης, που φιγουράρει συχνά σε λίστες με τα ομορφότερα μέρη της γης. Μπορεί να το έχετε δει σε φωτογραφίες ή στην τηλεόραση, όμως αυτό που θα αντικρίσετε στο εσωτερικό του θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό.
Βαρκάδα στο Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης
Με τις δύο αίθουσές του - μία σκοτεινή και καλυμμένη με σταλαγμίτες και μία που φωτίζεται από το τεράστιο φυσικό άνοιγμα της οροφής- το Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, που βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. βορειοδυτικά της Σάμης, στον Καραβόμυλο, προσφέρει ένα αξέχαστο θέαμα στους επισκέπτες. Η βαρκάδα στα ήρεμα και πεντακάθαρα νερά της λίμνης είναι μία μοναδική εμπειρία που αξίζει να ζήσετε όταν επισκεφθείτε την Κεφαλονιά.
Η φυσική είσοδος του σπηλαίου είναι κατακόρυφη (διαστάσεων 40×50 μ.) και δημιουργήθηκε από την πτώση ενός τμήματος της οροφής. Το φως του ήλιου που μπαίνει από το φυσικό άνοιγμα της οροφής δημιουργεί μοναδικούς χρωματισμούς στα νερά του σπηλαίου. Η λίμνη βρίσκεται 20 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, έχει μήκος 160 μ. περίπου και βάθος από 10 μ. έως 40 μ. Σταλακτίτες ηλικίας 16.000 έως 20.000 χρόνων στολίζουν το μεγαλύτερο τμήμα του σπηλαίου. Το 1963 διαπιστώθηκε ότι το λιμνοσπήλαιο επικοινωνεί με ολόκληρο το καρστικό δίκτυο του νησιού και μάλιστα επιβεβαιώθηκε με έλεγχο με χρωματιστό νερό που διοχετεύτηκε από τις Καταβόθρες στο Αργοστόλι.
Ο μύθος
Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει ένα μικρό νησάκι, πάνω στο οποίο βρέθηκαν ευρήματα που πιστοποιούν τη λατρευτική λειτουργία του σπηλαίου. Τα ευρήματα αυτά είναι ένα πήλινο ειδώλιο του θεού Πάνα, ένας πήλινος δίσκος που απεικονίζει νύμφες να χορεύουν, μια πήλινη πλάκα με πομπή νυμφών καθώς και ένα μικρό πλακίδιο με ανάγλυφη γυναικεία μορφή. Ο μύθος λέει πως η Μελισσάνθη αυτοκτόνησε μέσα στη λίμνη από τη λύπη της, επειδή ο Πάνας δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, η βοσκοπούλα Μελισσάνθη έχασε ένα πρόβατο και καθώς προσπαθούσε να το βρει, σκόνταψε και έπεσε μέσα στη λίμνη.