Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Λακωνία
    Wed 25°C
    Clouds

    Λακωνική Μάνη: Άγρια και μοναδική ομορφιά

    ΛΑΚΩΝΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Λακωνική Μάνη: Άγρια και μοναδική ομορφιά

    Το ταξίδι στη Λακωνική Μάνη είναι μια αξέχαστη εμπειρία όλες τις εποχές.

    Tοπία άγριας ομορφιάς, επιβλητικά πυργόσπιτα, παραδοσιακοί οικισμοί που σε ταξιδεύουν στον χρόνο. Ήλιος, πέτρα, θάλασσα... Από το γραφικό Γύθειο, την ιστορική Αρεόπολη και το πανέμορφο Λιμένι μέχρι τον Διρό με τα περίφημα σπήλαια και το ακρωτήρι Ταίναρο, η Λακωνική ή Μέσα Μάνη ασκεί μια γοητεία που καθηλώνει κάθε επισκέπτη. Το ταξίδι σε αυτή τη γωνιά της Πελοποννήσου είναι μια μοναδική εμπειρία όλες τις εποχές.

    Γύθειο: Σαν σε νησί

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Γύθειο, η πύλη της Λακωνικής Μάνης, 40 χλμ. νότια της Σπάρτης, είναι μια όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη χτισμένη αμφιθεατρικά, με πολύχρωμα νεοκλασικά που καθρεφτίζονται στη θάλασσα, στενά σοκάκια και χαρακτηριστική νησιωτική φυσιογνωμία. Με ένα γραφικό λιμάνι όπου θα βρείτε πολλά ουζερί και ψαροταβέρνες, αλλά και ωραίες παραλίες σε κοντινή απόσταση, το Γύθειο αποτελεί αυτόνομο προορισμό αλλά και ιδανικό ορμητήριο για να εξερευνήσετε την περιοχή. Η νότια άκρη της πόλης ενώνεται με ένα μικρό κατάφυτο νησάκι, την Κρανάη ή Μαραθονήσι. Σε αυτό το νησί, σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Πάρις και η Ωραία Ελένη, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον Μενέλαο, κρύφτηκαν και πέρασαν την πρώτη τους νύχτα μετά την απαγωγή, προτού αναχωρήσουν για την Τροία. Κοντά στο Γύθειο θα κολυμπήσετε στην παραλία του Μαυροβουνίου, μία από τις ομορφότερες της Λακωνικής Μάνης, στο Βαλτάκι με το εντυπωσιακό ναυάγιο και στις παραλίες κάτω από το χωριό Σκουτάρι.

    Αρεόπολη: Η ιστορική πολιτεία της Μάνης

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μία ώρα νοτιότερα της Σπάρτης και 25 χλμ. μακριά από το Γύθειο, θα συναντήσετε την Αρεόπολη, έναν τόπο με μεγάλη ιστορία και μία από τις πιο γοητευτικές γωνιές της Μάνης. Ολόκληρος ο παλιός οχυρωμένος οικισμός με τα ατμοσφαιρικά καλντερίμια, τα πέτρινα κτίσματα, τους πύργους και τις παλιές εκκλησιές έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος, κρατώντας το παραδοσιακό χρώμα της περιοχής. Ξεκινώντας τη βόλτα σας από την κεντρική πλατεία Αθανάτων, όπου δεσπόζει το άγαλμα του Πετρομπέη Μαυρομιχάλη, περπατήστε στα καλντερίμια του διατηρητέου οικισμού που θα σας παρασύρουν σε ένα ταξίδι στο χρόνο. Το κεντρικό στενό είναι γεμάτο μεζεδοπωλεία, ταβέρνες και μπαράκια που το βράδυ γεμίζουν από κόσμο.

    Λιμένι: Σαν ζωγραφιά

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Κατηφορίζοντας από την Αρεόπολη προς τη θάλασσα, ξεπροβάλει το μαγευτικό Λιμένι, όπου τα διάφανα νερά φτάνουν ως τα πέτρινα σπίτια. Έδρα και λιμάνι των Μαυρομιχαλαίων, το Λιμένι αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο γραφικούς οικισμούς της Ελλάδας. Το αρχοντικό του τελευταίου ηγεμόνα (μπέη) της Μάνης, του Πετρόμπεη, με τον τετραώροφο πύργο με τα τοξωτά ανοίγματα μέσα στον οποίο έγιναν οι συνεννοήσεις και οι προετοιμασίες για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων το 1821, δεσπόζει επιβλητικά στο λιμάνι. Την εικόνα του οικισμού συμπληρώνουν το εκκλησάκι του Aγίου Σώστη, η εκκλησία του Aγίου Nικολάου και η ερειπωμένη εκκλησία της Παναγίας Bρεττής. Στο Λιμένι θα βρείτε ψαροταβέρνες, εστιατόρια, ήσυχα καφέ και μπαράκια.

    Οίτυλο: Ιστορικό και γραφικό

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ακόμα ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός με πέτρινα πυργόσπιτα, που συνδυάζει αρμονικά βουνό και θάλασσα. Το Οίτυλο έχει υπέροχη θέα στον ιδιαίτερα γραφικό, κλειστό όρμο της περιοχής με τους τρεις παραθαλάσσιους οικισμούς: το Καραβοστάσι, το Νέο Οίτυλο και το Λιμένι. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την ιστορική Μονή Ντεκούλου με την περίφημη τοιχογραφία του ζωδιακού κύκλου.

    Σπήλαια Διρού: Το θαύμα της φύσης

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Σπήλαιο Βλυχάδα Διρού είναι ένα από τα ωραιότερα σπήλαια και βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον όρμο του Διρού. Κάτω από το λιτό τοπίο της Μάνης, η φύση με ασύγκριτη τέχνη και υπομονή σμίλεψε ένα θαύμα πέρα από κάθε φαντασία. Κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές κουρτίνες και αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνιά του, δημιουργώντας ένα θέαμα που κόβει την ανάσα.

    Γερολιμένας: Πέτρα και διάφανα νερά

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Κατεβαίνοντας νοτιότερα θα συναντήσετε έναν από τους ωραιότερους παραθαλάσσιους οικισμούς της Μάνης. Ο Γερολιμένας πιθανότατα πήρε το όνομά του από τον χαρακτηρισμό του ως «ιερού λιμανιού» στην αρχαιότητα. Με γαλαζοπράσινα νερά, πέτρινα σπίτια και αξιόλογη τουριστική υποδομή, αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν έναν προορισμό χαλάρωσης αλλά και εξερεύνησης.

    Βάθεια: Σιωπηλή πυργοπολιτεία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στο νότιο άκρο της μανιάτικης χερσονήσου, λίγο πριν το ακρωτήριο Ταίναρο, βρίσκεται η επιβλητική Βάθεια, γνωστή και ως «Παρθενώνας» της μανιάτικης αρχιτεκτονικής παράδοσης. Χτισμένη μέσα σε ένα άγριο και επιβλητικό τοπίο, με τα πέτρινα πυργόσπιτά της σκαρφαλωμένα πάνω σε πλαγιά, είναι ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο χωριό της Μάνης. Η επίσκεψη στην κορυφή του λόφου και στα σοκάκια με τα μισογκρεμισμένα πυργόσπιτα προσφέρει στον επισκέπτη ένα ιδιαίτερο ταξίδι στο παρελθόν. Κοντά στη Βάθεια θα βρείτε το Μαρμάρι, μία αμμουδιά-έκπληξη, κρυμμένη ανάμεσα στους γυμνούς λόφους.

    Πόρτο Κάγιο: Γαλήνιο καταφύγιο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μόλις μια ανάσα από το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, θα συναντήσετε το γραφικό φυσικό λιμανάκι του Πόρτο Κάγιο. Φωλιασμένο σε έναν απάνεμο κολπίσκο, 40 χλμ. νότια της Αρεόπολης, αυτό το ήσυχο παραθαλάσσιο χωριό εντυπωσιάζει όσους αναζητούν την απλότητα και την ηρεμία. Κατά το μακρινό παρελθόν αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της Μάνης, αλλά και ορμητήριο του πειρατικού στόλου του Λάμπρου Κατσώνη. Σήμερα, ο όρμος του Πόρτο Κάγιο αποτελεί ήρεμο αραξοβόλι για σκάφη και δημοφιλή προορισμό για βουτιές στην παραλία με τα βότσαλα και τα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά.

    Ακρωτήρι Ταίναρο: Το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας

    Λακωνική Μάνη: Άγρια και μοναδική ομορφιά
    Πηγή: Shutterstock

    Φτάνοντας στο Ακρωτήριο Ταίναρο, στη «μύτη» του μεσαίου ποδιού της Πελοποννήσου, το ταξίδι γίνεται ακόμα πιο ιδιαίτερο. Το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και της Βαλκανικής χερσονήσου, είναι ένα μέρος άγριας φυσικής ομορφιάς που θα σας τυλίξει στη μυστηριακή του αύρα. Ο ιστορικός φάρος, τα απόκρημνα βράχια και τα μανιασμένα κύματα δημιουργούν ένα από τα πιο απόκοσμα και επιβλητικά τοπία της Ελλάδας. Οι αρχαίοι το ονόμαζαν «Μεταπέα Άκρα» και πίστευαν ότι εκεί βρισκόταν η πύλη για τον Άδη από όπου ο Ηρακλής κατέβηκε στον Κάτω Κόσμο για να αντιμετωπίσει τον Κέρβερο. Η βόλτα με τα πόδια ξεκινάει από το εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων, χτισμένο με τις πέτρες του ιερού του Ταινάριου Ποσειδώνα. Μια εύκολη πεζοπορία 45 λεπτών θα σας οδηγήσει στο Φάρο του Ακροταίναρου, εκεί που το Ιόνιο πέλαγο συναντά το Αιγαίο.

    Διαμονή στη Λακωνική Μάνη

    • Κυρίμαι: Στέκοντας περήφανα στο λιμάνι του Γερολιμένα, το ξενοδοχείο Κυρίμαι, μέλος των «Ιστορικών Ξενοδοχείων της Ευρώπης», φιλοξενεί τους ταξιδιώτες που θέλουν να απολαύσουν ποιοτικές διακοπές σε επαφή με την ιστορία του τόπου.
    • Alkyon SeaSide Studios: Χτισμένο σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Μάνης, το Alkyon SeaSide Studios στo Καραβοστάσι Οιτύλου, προσφέρει μια αυθεντική εμπειρία διαμονής στους ταξιδιώτες που αναζητούν ένα όμορφο και ήρεμο μέρος για χαλάρωση και απομόνωση.
    • Πετρίτης Guesthouse: Αυτό το ιστορικό μανιάτικο αρχοντικό στο γραφικό Οίτυλο θα σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές και θα σας προσφέρει μια αυθεντική εμπειρία μανιάτικης φιλοξενίας.
    • Κάστρο Μαΐνη: Υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, σύγχρονες ανέσεις και ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα σε ένα πέτρινο boutique ξενοδοχείο στην καρδιά της Αρεόπολης.
    • Thirides Beach Resort: Ξενοδοχείο στο Μαυροβούνι Γυθείου, με 4 πετρόχτιστα κτήρια και 24 πολυτελή δωμάτια και σουίτες, σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από την παραλία.
    • Mezapos Villas: Συγκρότημα πολυτελών κατοικιών στον παραθαλάσσιο οικισμό Μέζαπος, στον κόλπο της χερσονήσου Τηγάνι. Μια ιδανική επιλογή διαμονής για όσους θέλουν όλες τις ανέσεις ενός σπιτιού στις διακοπές τους.
    • Psamathous Guesthouse: Η παράδοση συναντά την τέχνη στον όμορφο ξενώνα Ψαμαθούς, που προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία διαμονής στο Πόρτο Κάγιο.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider