Από τα πιο ορεινά χωριά της Ηπείρου, η Μηλιά ξεχωρίζει για το διάχυτο παραδοσιακό στοιχείο της και τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοί της έχουν καταφέρει να ζουν στηριζόμενοι αποκλειστικά και μόνο στην τέχνη τους
Λίγοι είναι αυτοί που θα διανύσουν τα 20 χλμ. από το διάσημο Μέτσοβο μέχρι τη Μηλιά που είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.160 μέτρων στις πλαγιές της βόρειας Πίνδου. Όσοι όμως το κάνουν, θα ανακαλύψουν ένα πανέμορφο χωριό, από τα ορεινότερα της Ηπείρου.
Η Μηλιά (ή Αμέρου, στην τοπική βλάχικη διάλεκτο) ανήκει στο Δήμο Μετσόβου και συγκαταλέγεται στα βλαχοχώρια της Πίνδου. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ζωντανό χωριό, γεμάτο παράδοση, που δεν έχει αναπτυχθεί τουριστικά. Εκεί, οι άνθρωποι ζουν αποκλειστικά και μόνο από την τέχνη τους.
Διαβάστε ακόμη:
Μηλιά Μετσόβου: Ένα χωριό γεμάτο παράδοση
Η Μηλιά έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια με τον οντά, το σαράι και τον χωτζιαρέ κλέβουν τις εντυπώσεις, ενώ δένουν τόσο αρμονικά με το τοπίο.
Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την επεξεργασία του ξύλου, με την τέχνη να περνά από γενιά σε γενιά. Τεχνίτες από τα παιδικά τους χρόνια οι Μηλιώτες δίνουν μορφή στο ξύλο κατασκευάζοντας βαρέλια, οικιακά σκεύη και άλλα χρήσιμα είδη. Κάθε οικογένεια στη Μηλιά έχει και ένα εργαστήριο επεξεργασίας ξύλου, ενώ το χωριό διαθέτει και δύο δασικούς συνεταιρισμούς.
Από τα αξιοθέατα που αξίζει να δείτε είναι οι τρεις εκκλησίες του χωριού: ο Άγιος Αθανάσιος, η Παναγία και ο Άγιος Νικόλαος που είναι και ο πολιούχος του χωριού.
Οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται στο θέαμα της βαλσαμωμένης αρκούδας, στο κέντρο του χωριού, που βρέθηκε τραυματισμένη από κάτοικο της περιοχής και εξέπνευσε την ίδια ημέρα. Το άτυχο ζώο βαλσαμώθηκε και τοποθετήθηκε σε γυάλινη κατασκευή, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής.
Το κανάλι Nature Drone Makis Theodorou πέταξε πάνω από τη Μηλιά Μετσόβου και κατέγραψε υπέροχα φθινοπωρινά πλάνα.
Δείτε τη Μηλιά Μετσόβου από ψηλά
Διαβάστε ακόμη: