Το νησί των Ανέμων σας περιμένει να το ανακαλύψετε το Πάσχα
Αμμουδερές και φημισμένες παραλίες, ένας χρυσός ήλιος που στολίζει την κάθε πλευρά του νησιού, ένα γλυκό αεράκι που σας παρασέρνει σε ονειρεμένες διακοπές, σοκάκια γραφικά και «περπατημένα» από την ανφάν γκατέ της εγχώριας και της διεθνούς σόουμπιζ. Ένα πανέμορφο νησί που έχει γράψει τη δική του ιστορία στις καρδιές των ταξιδιωτών… η Μύκονος είναι μία και μοναδική.
Με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και από πολλούς παρεξηγημένη, είναι ένα από τα μέρη που –ανάλογα με την εποχή που θα την επισκεφθείτε- μπορεί να σας προσφέρει ηρεμία και μαγικές εικόνες, αλλά και μια πολύβουη ζωή με ξέφρενους ρυθμούς. Χειμώνα-καλοκαίρι, το νησί των Ανέμων είναι σε κάθε περίπτωση ένας θησαυρός του Αιγαίου και των Κυκλάδων που αξίζει να γνωρίσετε πιθαμή προς πιθαμή.
Ξεκινώντας από τη Χώρα, εντυπωσιάζει και γοητεύει τον επισκέπτη της από την πρώτη στιγμή, χάρη στην όμορφη τοποθεσία, τη χωροθεσία των κτισμάτων και την αρχιτεκτονική της, που διατηρεί με μοναδικό τρόπο την κυκλαδίτικη φυσιογνωμία και πολλά από τα παραδοσιακά στοιχεία της. Ολόλευκα, κυβόσχημα σπίτια, λάμπουν στο φως, αραδιασμένα με τάξη μέσα στα αμέτρητα δαιδαλώδη σοκάκια. Πιο πέρα, σε ένα χαμηλό λόφο, οι ανεμόμυλοι, σε συνδυασμό με τους κόκκινους τρούλους και τα καμπαναριά των αναρίθμητων εκκλησιών συνθέτουν μια εικόνα απαράμιλλης ομορφιάς. Στο χαρακτηριστικό Γιαλό της, ένας μικρός πολύχρωμος στόλος από καΐκια, βάρκες και θαλαμηγούς συμπληρώνει αυτό το μοναδικό τοπίο.
Το πιο γνωστό σημείο του νησιού στη Χώρα ονομάζεται μικρή Βενετία, λόγω της ομοιότητας του με τη Βενετία. Τα σπίτια φαίνεται σαν να είναι πάνω στη θάλασσα, ενώ σε αυτή τη γειτονιά στεγάζονται μερικά από τα πιο γνωστά μαγαζιά της περιοχής. Χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής τους, το χρώμα που επικρατεί στις ξύλινες πόρτες, τα παράθυρα, τα μπαλκόνια και τις σκάλες, καθώς και οι εξώστες τους. Στη Μικρή Βενετία, μπορείτε να θαυμάσετε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα του Αιγαίου που θα χαραχτεί στην καρδιά σας.
Αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείτε
Δημαρχείο: Ένα κομψό, πρώιμου νεοκλασικού στυλ, διώροφο κτίριο του 1780. Δίπλα του, το λιτό και επιβλητικό κτίριο «του Μαύρου», που υπήρξε το πρώτο δημόσιο σχολείο της Μυκόνου, που χτίστηκε επί Όθωνα (1859).
Μύλοι: Ίσως ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά στοιχεία της Μυκόνου. Οι, πλέον, φωτογραφημένοι βρίσκονται στα νότια της Χώρας, μεταξύ της γραφικής Αλευκάντρας και της συνοικίας του Νιοχωρίου και εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη με τους ολόλευκους επιβλητικούς όγκους τους στη σειρά. Η ύπαρξη των ανεμόμυλων στη νησιωτική Ελλάδα χρονολογείται στις αρχές του 15ου αιώνα. Σήμερα, διατηρούνται οι επτά από τους δέκα (στο σύνολο του νησιού ξεπερνούσαν άλλοτε τους είκοσι).
Το Σπίτι της Λένας: Πρόκειται για ένα μυκονιάτικο σπίτι του 19ου αιώνα και αποτελεί ένα από τα παραρτήματα του Λαογραφικού Μουσείου της Μυκόνου. Πήρε το όνομά του από την τελευταία ιδιοκτήτριά του, τη Λένα Σκριβάνου, και είναι μια μονώροφη οικοδομή του 19ου αιώνα μαζί με την παλιά επίπλωσή της.
Αρχαιολογικό Μουσείο: Χτίστηκε το 1900-02 στο σημείο Καμνάκι, σε δεσπόζουσα θέση επάνω από το παλιό λιμάνι. Το αρχικό νεοκλασικό κτήριο πήρε τη σημερινή νησιώτικη μορφή του το 1934, ενώ το 1972 προστέθηκε η μεγάλη ανατολική αίθουσα. Στο Μουσείο εκτίθεται μεγάλος αριθμός αγγείων προϊστορικών μέχρι υστεροελληνιστικών χρόνων (μέσα 3ης χιλιετίας - 1ος αιώνας π.Χ.), επιτύμβια αγάλματα, στήλες και τεφροδόχοι κάλπες από τη Ρήνεια και πολύ λίγα αγγεία από τη Μύκονο.
Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου: Στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κυκλαδίτικο κτίριο του 19ου αιώνα, στο κέντρο της Μυκόνου, στη θέση Τρία Πηγάδια. Το κτίριο αυτό ανήκε στον Νικόλαο Σουρμελή, ο οποίος με το εμπορικό πλοίο ΕΝΩΣΙΣ βοήθησε σημαντικά τους Κρητικούς στον αγώνα τους κατά των Τούρκων. Περιλαμβάνει ομοιώματα των κωπήλατων, ιστιοφόρων και ατμήλατων πλοίων που από την Προϊστορία έως τις μέρες μας όργωναν το Αιγαίο.
Παραπορτιανή: H Παραπορτιανή αποτελεί ένα ξεχωριστό αξιόλογο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα, στην δημιουργία του οποίου δεν συνέβαλε μόνο ο άνθρωπος, αλλά και ο χρόνος, που με τις τυχαίες φθορές που προκάλεσε, δημιούργησε ένα τελικό αποτέλεσμα ανεπανάληπτης αισθητικής. Δημιουργήθηκε σε πρώτη φάση κατά το διάστημα μεταξύ 16ου και 17ου αιώνα και η αρχιτεκτονική της μοναδικότητά της, την έχουν αναδείξει σε σημαντικό μνημείο, όχι μόνο για την Μύκονο, αλλά και για ολόκληρο το Αιγαίο. Είναι, με βεβαιότητα, ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, το συγκρότημα της Παραπορτιανής περιλαμβάνει, όπως προαναφέρθηκε, πέντε μικρές εκκλησίες διατεταγμένες σε μια σύνθετης μορφής διώροφη οικοδομή - προϊόν της εξέλιξης των χρήσεων ενός ιδιάζοντος παλαιού κτιρίου μέσα σε μερικούς αιώνες. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του (ορθογώνιου) Κάστρου της Χώρας Μυκόνου.
Κοσμοπολίτικες παραλίες
Από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της Μυκόνου, οι παραλίες της. Άγιος Σώστης, Πάνορμος, Καλό Λιβάδι, Αγία Άννα, Παράγκα, Ορνός, Ψαρού είναι οι δημοφιλέστερες αυτών.
Ορνός: Απάνεμη παραλία στα νότια του Κόρφου, με τακτική συγκοινωνία, σημαντικό αριθμό ξενοδοχείων, εστιατορίων και καφέ-μπαρ που προσφέρουν υπηρεσίες από τις πρωινές ώρες μέχρι αργά το βράδυ. Η γενικότερη περιοχή έχει αναπτυχθεί σε έναν σχεδόν αυτόνομο τουριστικό οικισμό, με την παραλία να βρίσκεται στο βάθος του μεγάλου και ασφαλούς ομώνυμου όρμου.
Ψαρού: Όμορφη, κοσμική και οργανωμένη παραλία με θαλάσσια σπορ, με σιμιγδαλένια άμμο και σμαραγδένια νερά, που γνώρισε μεγάλες δόξες τη δεκαετία του 80’, μαζεύοντας κυριολεκτικά όλους τους επώνυμους και ανώνυμους θαυμαστές. Απέχει από τη Χώρα 4χλμ. και μπορεί να την επισκεφθεί κανείς με λεωφορείο, αυτοκίνητο ή καραβάκι από τον Ορνό και τον Πλατύ Γιαλό.
Πλατύς Γιαλός: Περιτριγυρισμένη από ξενοδοχεία και καλά οργανωμένη, απευθύνεται στους επισκέπτες όλων των ηλικιών και ορέξεων. Αποτελεί, όμως, αναμφισβήτητα ιδανικό προορισμό για οικογένειες με παιδιά. Επιπλέον, διαθέτει όμορφη αμμουδιά, ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών, εστιατόρια και πολύ τακτική συγκοινωνία.
Παράγκα: Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τη Χώρα συναντάται αυτή η όμορφη μικρή παραλία με θέα στο ακρωτήρι Δράπανος. Στα νώτα της, η παραλία της Αγίας Άννας και το ένα από τα δύο οργανωμένα camping του νησιού.
Ελιά: Μια, επίσης, όμορφη και δημοφιλής παραλία του νησιού, με ψιλή άμμο, εύκολη πρόσβαση και καλό κόσμο.
Καλό Λιβάδι: Όμορφη, μεγάλη και ιδιαίτερα δημοφιλής παραλία του νότιου τμήματος. Βρίσκεται μεταξύ της Ελιάς και του Καλαφάτη και είναι μια από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού σε μήκος και σε πλάτος.
Φτελιά: Βορεινή παραλία στον όρμο του Πανόρμου με καταπληκτικά νερά και άμμο. Από τη δυτική πλευρά της παραλίας το όλο τοπίο δείχνει σαν λιμνοθάλασσα ειδικά όταν δεν υπάρχει αέρας. Η Φτελιά χωρίζεται σε δύο τμήματα από σχήμα βράχων που καταλήγουν μέχρι τη θάλασσα.
Πάνορμος-Άγιος Σώστης: Μεγάλη, αμμώδης παραλία -μια από τις ομορφότερες της Μυκόνου- στο βόρειο μέρος του νησιού. Αποτελεί τη μοναδική φημισμένη παραλία χωρίς ομπρέλες, ξαπλώστρες και υπηρεσίες επί του αιγιαλού και διατηρεί ένα κλίμα ελευθερίας και ξεγνοιασιάς. Παλαιότερα ήταν γνωστός προορισμός γυμνιστών και εστία ελεύθερης έκφρασης.
Καλαφάτης-Αγία Άννα: Στον Καλαφάτη ανεμίζει η χαρακτηριστική «ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ». Διασκέδαση, χαλάρωση, όλα τα θαλάσσια σπορ, καλό φαγητό συνθέτουν μία παραλία που συνδυάζει τα πάντα. Μοναδικό στοιχείο της παραλίας είναι ότι υπάρχουν αρκετά δέντρα, τα χαρακτηριστικά αρμυρίκια, τα οποία προσφέρουν φυσική δροσιά. Η Αγία Άννα είναι μικρή παραλία, στα δεξιά του Καλαφάτη, με ψιλή άμμο στην αρχή των ορίων της.
Πάσχα στη Μύκονο
Ένας από τους αγαπημένους προορισμούς και για την περίοδο του Πάσχα, τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες. Ξεκινώντας από τη Μεγάλη Πέμπτη, οι τοπικοί φούρνοι φτιάχνουν ψωμί σε σχήμα σταυρού, ενώ το κόβουν με τα χέρια χωρίς τη χρήση μαχαιριού λόγω της ημέρας.
Τη Μεγάλη Παρασκευή, σε όλες τις ενορίες της Χώρας ψέλνεται από γυναίκες το μοιρολόι της Παναγιάς και την ίδια μέρα, το βράδυ, όλοι οι επιτάφιοι ακολουθούν κοινή διαδρομή για να καταλήξουν στο Γιαλό, στο παλιό Λιμάνι. Την Κυριακή του Πάσχα, αντίστοιχα, πραγματοποιείται το κάψιμο του Ιούδα, στη Μητρόπολη της Χώρας.
Εκτός, φυσικά, των παραπάνω, πρωταγωνιστικό ρόλο, το βράδυ της Ανάστασης, έχουν τα ξέφρενα πάρτι στο νησί που κρατούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, αφού είναι τυπικά η περίοδος που εγκαινιάζεται η έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν.
*Κεντρική φωτογραφία: Gian Antonio Zapparoli, Flickr