Η Ορεινή Ναυπακτία με την υπέροχη φύση και τα γραφικά χωριά της είναι ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις του βουνού.
Σε κοντινή απόσταση από τη Ναύπακτο, τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας (τα Κράβαρα για τους παλαιότερους) χαρίζουν στιγμές απόλυτης βουνίσιας ηρεμίας σε όσους ονειρεύονται μια απόδραση στην αγκαλιά της φύσης.
Πυκνά δάση βελανιδιάς, ελάτων, οξιάς, πλατανιών και καστανιών απλώνονται γύρω από τους οικισμούς πηγές με τρεχούμενο νερό και παραδοσιακές βρύσες στολίζουν τις πλατείες, πετρόχτιστοι ξενώνες καλωσορίζουν τους επισκέπτες με αναμμένα τζάκια και απλά ταβερνάκια συνοδεύουν τις τοπικές νοστιμιές τους με ντόπιο τσίπουρο. Όσο για δραστηριότητες, ετοιμαστείτε για πεζοπορία, ορειβασία, ορεινή ποδηλασία και διαδρομές με οχήματα 4Χ4. Παρακάτω παρουσιάζονται τα χωριά που αξίζει να επισκεφθείτε στην Ορεινή Ναυπακτία.
Άνω Χώρα
Μετά από περίπου 60 χλμ. από την πόλη της Ναυπάκτου, στα 1.050 μ. υψόμετρο, θα συναντήσετε την Άνω Χώρα, το πιο αναπτυγμένο τουριστικά χωριό της περιοχής. Βρίσκεται στη μέση ενός καταπληκτικού δάσους με έλατα και καστανιές που εισχωρούν μέχρι το χωριό, κι έχει φροντισμένα πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, καλντερίμια και παραδοσιακούς ξενώνες με θέα όλο το βουνό. Στην κεντρική πλατεία στέκει ο ναός της Αγίας Παρασκευής και πιο κάτω, το λεωφορείο-αντίκα του ’40, ο «Καρνάβαλος», που μέχρι τη δεκαετία του ’80 εκτελούσε το δρομολόγιο Ναύπακτος-Ανω Χώρα-Κάτω Χώρα.
Οι βόλτες εδώ θα σας οδηγήσουν μέχρι την άλλη «γειτονιά» του χωριού, τη Κάτω Χώρα, που βρίσκεται λίγο χαμηλότερα. Εκτός από το μονοπάτι που συνδέει την Άνω με την Κάτω Χώρα, υπάρχει και το μονοπάτι του Ηρακλή που ενώνει την Άνω Χώρα με την Αμπελακιώτισσα περνώντας μέσα από το φαράγγι του Κάκαβου- η χαρά του πεζοπόρου!
Αμπελακιώτισσα
Βορειοδυτικά από την Άνω Χώρα, η Αμπελακιώτισσα προσφέρει μοναδική θέα στο ειδυλλιακό τοπίο γύρω της. Το χωριό πήρε το όνομά του από το ομώνυμο μοναστήρι που βρίσκεται στην περιοχή και χρονολογείται από το 1455. Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε στο σημείο που χτίστηκε το μοναστήρι προέρχεται από τα Αμπελάκια Θεσσαλίας. Εδώ υπάρχει κι ένας θαυμάσιος επιτάφιος, έργο του 1735, από τη Μαριόρα, την πιο φημισμένη κεντήστρα της Κωνσταντινούπολης. Το χωριό αποτελεί αγαπημένη βάση των πεζοπόρων, που ξεκινούν από εδώ για να εξερευνήσουν τα γύρω βουνά, όπως η Τσεκούρα και ο Άη-Λιας.
Ελατού
Χωριό «όνομα και πράμα», μιας και είναι χωμένο μέσα στα έλατα στην πλαγιά ενός βουνού, σε υψόμετρο 1.050 μέτρων. Πέτρινα σπίτια, καλντερίμια και υπέροχη θέα στις κατάφυτες πλαγιές που αγκαλιάζουν το χωριό, προσφέρουν το ιδανικό σκηνικό για χαμηλών τόνων αποδράσεις. Η Ελατού αποτελεί ιδανική βάση για εξορμήσεις στα χωριά της περιοχής αλλά και στα γύρω δάση.
Πλάτανος
Πενήντα χιλιόμετρα μετά τη Ναύπακτο, απλώνεται μπροστά σου το αγχολυτικό σκηνικό του Πλάτανου, με πανέμορφα καλντερίμια, πέτρινα σπίτια και παραδοσιακά καφενεδάκια. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής, που διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό χαρακτήρα του. Η ταμπέλα στο πλατάνι της πλατείας σε ενημερώνει: «Υψόμετρο 875 μ., κλίμα υγιεινό». Το χωριό διαθέτει Λαογραφικό Μουσείο με πλούσια συλλογή, αλλά και μουσειακό χώρο που είναι αφιερωμένος στην εθνική αντίσταση.
Ευηνοχώρια
Έχοντας ως αφετηρία τον Πλάτανο μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την εντυπωσιακή τεχνητή λίμνη του Ευήνου. Τα χωριά Νεοχώρι, Αράχοβα, Κλεπά και Περδικόβρυση προσφέρουν μαγευτική θέα στην πανέμορφη Ευηνολίμνη και στο φράγμα του Εύηνου. Έχουν ελάχιστους μόνιμους κατοίκους και ελκύουν εκείνους που αναζητούν ηρεμία και επαφή με τη φύση.