Γενέτειρα σπουδαίων καλλιτεχνών και κέντρο μαρμαροτεχνίας της Τήνου, ο Πύργος είναι στο σύνολό του ένα υπαίθριο μουσείο λαϊκής τέχνης με υπέροχες δημιουργίες από μάρμαρο να κοσμούν κάθε γωνιά του
Πέρα από τη Χώρα, την εκκλησία της Παναγίας και τα πλήθη των πιστών, τα πανέμορφα και καλοδιατηρημένα χωριά της Τήνου περιμένουν τον επισκέπτη που θέλει να ανακαλύψει την αυθεντική πλευρά του νησιού. Η περιήγηση σε αυτούς τους γοητευτικούς οικισμούς, όπου ο χρόνος έχει σταματήσει και η παράδοση επικρατεί, είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε αν βρεθείτε στο όμορφο κυκλαδονήσι.
Διαβάστε ακόμη: 5 χωριά-όνειρο στις Κυκλάδες
Ο Πύργος, περίπου 25 χλμ. βόρεια της Χώρας, είναι το μεγαλύτερο χωριό της Τήνου, ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός και ένα από τα πιο γραφικά χωριά των Κυκλάδων. Ένας τόπος γεμάτος με τέχνη με ομορφιά. Ο Πύργος της Τήνου είναι η γενέτειρα σπουδαίων γλυπτών και ζωγράφων (Γιαννούλης Χαλεπάς, Δημήτρης Φιλιππότης, Νικηφόρος Λύτρας κ.ά.) και το σημερινό κέντρο μαρμαρογλυπτικής των Κυκλάδων.
Σε αυτό το χωριό το μάρμαρο είναι παντού: στις εκκλησίες, στα σπίτια, στους δρόμους, στις βρύσες. Ακόμη και μια στάση λεωφορείου είναι από μάρμαρο! Κάνοντας μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια του, θα νομίσετε ότι περπατάτε σε ένα υπαίθριο μουσείο μαρμαροτεχνίας. Κάθε γωνιά του είναι ένα έργο τέχνης που αξίζει να δείτε από κοντά.
Η πλατεία του Πύργου είναι μία από τις ομορφότερες της νησιωτικής Ελλάδας. Μαρμαροστρωμένη και με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο να χαρίζει τη δροσερή σκιά του στα παραδοσιακά καφενεία και την επιβλητική μαρμάρινη κρήνη, αποτελεί ιδανικό σημείο για χαλάρωση, καφεδάκι ή ουζάκι. Οι ναοί του χωριού, ο Άγιος Νικόλαος και ο Άγιος Δημήτριος, διαθέτουν εξαιρετική μαρμάρινη διακόσμηση, ενώ το κοιμητήριο θυμίζει μουσείο μαρμαρογλυπτικής. Μετά τις βόλτες σας στο χωριό, μπορείτε να κατηφορίσετε στο ψαροχώρι του Πανόρμου, το επίνειο του Πύργου, για φαγητό στις ψαροταβέρνες δίπλα στο κύμα και βουτιές στις παραλίες Αγία Θάλασσα και Ρόχαρη.
Το χωριό του μαρμάρου και των καλλιτεχνών
Ο Πύργος γνώρισε τη μεγάλη του ακμή κατά τον 18ο και 19ο αιώνα με την ανάπτυξη της ναυτιλίας και της μαρμαροτεχνίας. Από τότε ξεκινάει η εκμετάλλευση του μαρμάρου (λευκού και του χαρακτηριστικού πράσινου της Τήνου) και η μεγάλη παράδοση της μαρμαροτεχνίας.
Ο Πύργος εξελίχθηκε σε κορυφαίο καλλιτεχνικό κέντρο που ανέδειξε πολλούς από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι γλύπτες Γιαννούλης Χαλεπάς, Δημήτριος Φιλιππότης, Γιάννης Βούλγαρης, Λουκάς Δούκας και ο ζωγράφος, Νικηφόρος Λύτρας. Σήμερα λειτουργούν στο χωριό εργαστήρια μαρμαροτεχνίας, εκθέσεις, καθώς και η Σχολή Καλών Τεχνών του Πύργου που συνεχίζει την παράδοση του μαρμάρου.
Τα τρία μουσεία του Πύργου είναι ιδιαίτερα αξιόλογα και αξίζουν σίγουρα μια επίσκεψη. Στο σύγχρονο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας παρουσιάζεται η τεχνολογία του μαρμάρου, ενώ παράλληλα περιγράφεται αναλυτικά το πλέγμα εργαλειακού εξοπλισμού και τεχνικών. Το Σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά διατηρείται ανέπαφο, ακριβώς όπως το άφησε ο δημιουργός της διάσημης «Κοιμωμένης». Τέλος, το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών συγκεντρώνει έργα των μεγάλων καλλιτεχνών της περιοχής.