Το Φρούριο Μπούρτζι στο Ναύπλιο ανοίγει την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και πάλι τις πύλες του στο κοινό μετά τα έργα αποκατάστασης που υλοποίησε το Υπουργείο Πολιτισμού. Μέχρι τις 17 Αυγούστου η είσοδος θα είναι δωρεάν.
Τις πύλες του στο κοινό ανοίγει ξανά το Φρούριο Μπούρτζι στο Ναύπλιο την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, μετά την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Το Μπούρτζι θα λειτουργήσει αρχικά ως επισκέψιμο μνημείο, ενώ σταδιακά θα λειτουργήσουν το αναψυκτήριο - εστιατόριο, το πωλητήριο και το εκθεσιακό κέντρο. Να σημειωθεί ότι μέχρι τις 17 Αυγούστου η είσοδος στο Μπούρτζι θα είναι δωρεάν.
Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και Εκτελών Χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), Παναγιώτης Μπαλωμένος, υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας για την οργάνωση και τη λειτουργία του φρουρίου Μπούρτζι ως επισκέψιμου μνημείου με χρήσεις πολιτισμού και αναψυχής.
Από πλευράς της η Λίνα Μενδώνη δήλωσε:
«Είναι πολύ σημαντικό ότι μετά το έργο της αποκατάστασης του φρουριακού συγκροτήματος, το οποίο υλοποίησαν με τρόπο υποδειγματικό οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, σήμερα, στο πλαίσιο μιας εξαιρετικά στενής και ουσιαστικής συνεργασίας με την ΕΤΑΔ και με την καθοριστική συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδος, υπογράφουμε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ το Μνημόνιο Συναντίληψης, ώστε το Μπούρτζι να επαναλειτουργήσει.
Αποδίδουμε στους πολίτες του Ναυπλίου και στους χιλιάδες επισκέπτες της πόλης ένα εμβληματικό μνημείο. Το Μπούρτζι, έργο επωνύμου αρχιτέκτονα της Αναγέννησης, με όλα τα χαρακτηριστικά της εποχής του, είναι ένα από τα πλέον αξιόλογα δείγματα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής στον ελλαδικό χώρο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την συλλογική μνήμη των κατοίκων, καθώς και με την νεότερη ιστορική περίοδο του Ελληνικού Έθνους. Το Μπούρτζι αποδίδεται στους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης με ενισχυμένο τον μνημειακό τους ρόλο του και με νέες χρήσεις αναψυχής».
Συνοπτικά, το έργο του ΥΠΠΟ περιλάμβανε εκτεταμένη συντήρηση και αποκατάσταση όλων των αυθεντικών τμημάτων του φρουρίου. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε επισκευή και ανακατασκευή σε όλα τα λειτουργικά τμήματα των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του φρουρίου (δάπεδα, τοίχοι, κλίμακες, κουφώματα, κιγκλιδώματα, χρωματισμοί, φωτισμός ανάδειξης) και ριζική ανακαίνιση όλων των δικτύων (ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρική εγκατάσταση, θέρμανση, ψύξη, τηλεπικοινωνία).