Από σήμερα (25/4) τίθεται σε ισχύ το εισιτήριο εισόδου για όσους κάνουν ημερήσιες εκδρομές στη Βενετία.
Η Βενετία είναι η πρώτη μεγάλη πόλη στον κόσμο που θέτει σε ισχύ ένα τέτοιο καθεστώς. Η χρέωση των 5 ευρώ, που τίθεται σε ισχύ από σήμερα (25/4), αποσκοπεί στην προστασία του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco από τις επιπτώσεις του υπερβολικού τουρισμού, αποτρέποντας τους ημερήσιους εκδρομείς και, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Λουίτζι Μπρουγκνάρο, καθιστά την πόλη και πάλι «βιώσιμη».
Πώς θα λειτουργεί το εισιτήριο για τη Βενετία
Το εισιτήριο αφορά στην είσοδο στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας, μπορεί να γίνουν ηλεκτρονικές κρατήσεις και θα ισχύσει σε περίοδο τουριστικής αιχμής. Από σήμερα, δηλαδή, έως και τις 14 Ιουλίου. Και αυτό σε δοκιμαστικό στάδιο για να φανεί εάν θα υπάρξουν αποτελέσματα.
Του μέτρου εξαιρούνται οι ντόπιοι, οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και τα παιδιά κάτω των 14 ετών, καθώς και οι τουρίστες που διανυκτερεύουν. Οι ημερήσιοι ταξιδιώτες, ωστόσο, θα πρέπει να αγοράζουν το εισιτήριό τους και στη συνέχεια θα τους παρέχεται ένας κωδικός QR. Όσοι δεν διαθέτουν, θα μπορούν να αγοράσουν εισιτήριο κατά την άφιξη, με τη βοήθεια τοπικών συνοδών, οι οποίοι θα πραγματοποιούν και τυχαίους ελέγχους σε πέντε κύρια σημεία άφιξης, συμπεριλαμβανομένου του σιδηροδρομικού σταθμού Santa Lucia. Όσοι δεν έχουν εισιτήριο κινδυνεύουν με πρόστιμα μεταξύ 50 και 300 ευρώ.
Το συμβούλιο της Βενετίας δήλωσε ότι 5.500 άτομα είχαν κλείσει εισιτήριο για την 25η Απριλίου, εθνική εορτή στην Ιταλία, φέρνοντας 27.500 ευρώ στα ταμεία της πόλης την πρώτη ημέρα. Παρόλο που ο Μπρουγκνάρο αρνήθηκε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία με στόχο την αποκόμιση κέδρους, υποσχέθηκε να μειώσει τους τοπικούς φόρους για τους κατοίκους, εάν το σύστημα είναι επιτυχές.
Αντιδράσεις κατοίκων
Ωστόσο, αρκετές επιτροπές και ενώσεις κατοίκων έχουν προγραμματίσει διαμαρτυρίες εντός της ημέρας, υποστηρίζοντας ότι το τέλος δεν θα κάνει τίποτα για την επίλυση του ζητήματος.
«Μπορώ να σας πω ότι σχεδόν ολόκληρη η πόλη είναι αντίθετη» υποστήριξε ο Ματέο Σέκι, ο οποίος ηγείται της Venessia.com, μιας ομάδας ακτιβιστών. «Δεν μπορείτε να επιβάλλετε εισιτήριο εισόδου σε μια πόλη, το μόνο που κάνουν είναι να τη μετατρέψουν σε θεματικό πάρκο. Αυτή είναι μια κακή εικόνα για τη Βενετία. Αστειευόμαστε;».
Η Φεντερίκα Τονινέλο, η οποία ηγείται της ASC, μιας ένωσης για τη στέγαση, δήλωσε: «Νομίζουν ότι αυτό το μέτρο θα λύσει το πρόβλημα, αλλά δεν έχουν κατανοήσει πραγματικά τις συνέπειες του μαζικού τουρισμού σε μια πόλη όπως η Βενετία. Κατ' αρχάς, τα 5 ευρώ δεν θα κάνουν τίποτα για να αποτρέψουν τον κόσμο. Αλλά οι ημερήσιοι εκδρομείς δεν είναι το πρόβλημα - είναι πράγματα όπως η έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών (...) Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πολιτικές που θα βοηθήσουν τους κατοίκους, για παράδειγμα, η θέσπιση κανόνων για τον περιορισμό πραγμάτων όπως η Airbnb».
Το τοπικό παράρτημα της Arci, μιας ένωσης πολιτιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, δήλωσε ότι θα διανείμει «συμβολικά διαβατήρια» στους τουρίστες την Πέμπτη ως έναν τρόπο να τονίσει την «αμφίβολη συνταγματική νομιμότητα» του μέτρου όσον αφορά στον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας. Το τέλος, πρόσθεσε, θα είναι «αναποτελεσματικό στον περιορισμό του μαζικού τουρισμού», ενώ θα δημιουργήσει «άνιση μεταχείριση μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών επισκεπτών».
Άλλοι, ωστόσο, έχουν αγκαλιάσει το σύστημα. «Θα βοηθήσει στη ρύθμιση των τουριστικών ροών, οι οποίες, κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων του έτους, κινδυνεύουν να βλάψουν μια εύθραυστη πόλη όπως η Βενετία» δήλωσε στην εφημερίδα Avvenire ο Τομάσο Σιτσέρο, πρόεδρος της ένωσης καταστηματαρχών της Βενετίας.