Πασχαλινή απόδραση στο κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού
Ιστορία, ναυτική παράδοση, τέχνη και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα συνδυάζονται μοναδικά σε αυτό το μικρό νησί του Αργοσαρωνικού, που διατηρεί αναλλοίωτη την ομορφιά και την ξεχωριστή γοητεία του στη διάρκεια των ετών. Νησί χωρίς αυτοκίνητα, αγαπημένο καταφύγιο των καλλιτεχνών αλλά και όσων αγαπούν την τέχνη, η Ύδρα έχει τον τρόπο να σε κάνει να σταματήσεις τον χρόνο και να χαλαρώσεις.
Σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και ηχηρά ονόματα του διεθνούς τζετ σετ ερωτεύτηκαν την Ύδρα και έβαλαν την υπογραφή τους στο μύθο της. «Αν έχεις σπίτι στην Ύδρα, οι πόλεις μοιάζουν λιγότερο τρομακτικές», έλεγε ο Λέοναρντ Κοέν, ο οποίος το 1960 αγόρασε ένα σπίτι στο νησί που του χάρισε στιγμές ηρεμίας και έμπνευσης.
Την άνοιξη η Ύδρα είναι πραγματικό χάρμα οφθαλμών. Γεμάτη χρώματα και αρώματα, σε καλεί να ανακαλύψεις την κοσμοπολίτικη αύρα της, να περπατήσεις τα πλακόστρωτα σοκάκια της, να θαυμάσεις τα καπετανόσπιτα και τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά με τις αυστηρές, λιτές γραμμές και να περιπλανηθείς στα ανθισμένα μονοπάτια της.
Πλησιάζοντας το λιμάνι η πόλη της Ύδρας φαντάζει σαν ένας πίνακας ζωγραφικής με γκρι, άσπρα και μπλε χρώματα πάνω από το γαλάζιο της θάλασσας. Tα πέτρινα αρχοντικά, χτισμένα αμφιθεατρικά κάτω από τα γυμνά βράχια μαζί με τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα καφέ, τις βάρκες, τα θαλάσσια ταξί και τα γιοτ συνθέτουν την εικόνα του γραφικού λιμανιού. Στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και όλες οι μεταφορές γίνονται δια θαλάσσης ή με γαϊδουράκια.
Ξεκινήστε κάνοντας μια βόλτα κατά μήκος της προκυμαίας, από το άγαλμα του Μιαούλη μέχρι το Περίπτερο, ανάμεσα στους προμαχώνες με τα κανόνια που άλλοτε προστάτευαν την πόλη. Στην καρδιά του λιμανιού δεσπόζει ο Καθεδρικός Ναός της Ύδρας, χτισμένος στα μέσα του 17ου αιώνα. Την προσοχή σας θα τραβήξουν τα αρχοντικά των ιστορικών οικογενειών του νησιού που υψώνονται γύρω από το λιμάνι. Αυτά τα τριώροφα και τετραώροφα επιβλητικά και ταυτόχρονα λιτά κτίσματα μαρτυρούν την οικονομική ευμάρεια και την ακμή που γνώρισε το νησί στα τέλη του 18ου αιώνα. Τα αρχοντικά των Τομπάζη (στεγάζει το παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών), Μιαούλη, Κριεζή, Οικονόμου, Τσαμαδού (φιλοξενεί τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων), Παύλου Κουντουριώτη και Λάζαρου Κουντουριώτη (λειτουργεί παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου) είναι ορισμένα από τα πιο γνωστά.
Στη συνέχεια ανεβείτε μέχρι την Κιάφα, την παλαιότερη συνοικία της Ύδρας, με τα λιθόχτιστα σπίτια, τους ψηλούς μαντρότοιχους, τα στενά δρομάκια και τις γραφικές εκκλησίες. Στην κορυφή του λόφου υψώνεται η Εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου. Από εδώ μπορείτε να απολαύσετε μια φανταστική θέα που φτάνει μέχρι την Πελοπόννησο. Επίσης, μια ιδιαίτερα όμορφη πεζοπορία θα σας οδηγήσει μετά από 60 περίπου λεπτά στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, που ιδρύθηκε το 1813 από αγιορείτες μοναχούς.
Πάσχα στην Ύδρα
Τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας στο νησί αναβιώνουν έθιμα παλιά, δεμένα με τη θάλασσα. Ένα από τα πιο όμορφα και πιο γραφικά θρησκευτικά έθιμα της Ύδρας αλλά και όλης της Ελλάδας είναι η περιφορά του Επιταφίου της ενοριακής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στη συνοικία Καμίνια, μέσα στη θάλασσα. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, μετά από την περιφορά του Επιταφίου στη συνοικία, η πομπή καταλήγει στη θάλασσα, όπου ο Επιτάφιος με μεγάλη κατάνυξη μπαίνει στη θάλασσα, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα. Το έθιμο πραγματοποιείται ώστε να ευλογηθούν τα νερά και να φέρουν τύχη στους ναυτικούς και τους σφουγγαράδες. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, την ώρα της Ανάστασης, το λιμάνι της Ύδρας χρωματίζεται από τα φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα, ενώ τα φωταγωγημένα αγκυροβολημένα πλοία ρίχνουν φωτοβολίδες και ανοίγουν τις σειρήνες τους. Την Κυριακή του Πάσχα πραγματοποιείται το παραδοσιακό κάψιμο του Ιούδα στην προκυμαία του λιμανιού.
Τι να κάνετε
Επισκεφθείτε το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, στην ανατολική πλευρά του λιμανιού, για να δείτε πολεμικά κειμήλια, υδραίικες ενδυμασίες και την ιστορική πινακοθήκη με έργα μεγάλων ζωγράφων.
Ανεβείτε μέχρι το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, μια λιτή ανδρική μονή, που κατά την Επανάσταση του 1821 λειτούργησε ως φυλακή κράτησης. Από εδώ μπορείτε να απολαύσετε τη θέα που φτάνει από την πόλη και το λιμάνι της Ύδρας μέχρι τις απέναντι Πελοποννησιακές ακτές. Φτάνοντας κοντά στη Μονή του Προφήτη Ηλία θα συναντήσετε μια διασταύρωση που δεξιά οδηγεί στη γυναικεία Μονή της Αγίας Ευπραξίας.
Περπατήστε στον παραλιακό δρόμο που ενώνει το λιμάνι με το Καμίνι και τον Βλυχό με θέα τη θάλασσα.
Αν ο καιρός το επιτρέπει, κάντε τις πρώτες βουτιές της σεζόν από τα βράχια της Υδρονέτας, κάτω από τα περίφημα κανόνια. Η σύνδεση της πόλης με τις άλλες παραλίες του νησιού γίνεται μόνο από τη θάλασσα, με καϊκια ή θαλάσσια ταξί.
Δείτε το ηλιοβασίλεμα από το Περίπτερο, το δυτικό κανονιοστάσιο του λιμανιού. Από κάτω βρίσκεται η Σπηλιά, ιδανικό σημείο για βουτιές στα βαθιά και καθαρά νερά.
Διαμονή: Το Leto Hotel απέχει μόλις 200μ. από το γραφικό λιμάνι και προσφέρει κομψά δωμάτια με επίπλωση στο στυλ των παραδοσιακών αρχοντικών της Ύδρας. Εναλλακτικά, επιλέξτε το πρόσφατα ανακαινισμένο Hotel Hydra που στεγάζεται σε ένα κτήριο των αρχών του 20ού αιώνα στην καρδιά του νησιού. Μια καλή επιλογή είναι και το ιστορικό ξενοδοχείο Miranda που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό αρχοντικό του 1810.
Φαγητό: Στην Ξερή Ελιά, ταβέρνα-θεσμό στην Ύδρα, θα φάτε φρέσκα ψάρια αλλά και παραδοσιακά μαγειρευτά μέσα σε μια υπέροχη αυλή. Κλασική αξία και η ταβέρνα Ψαροπούλα για φρέσκο ψάρι και θεσπέσια μαγειρευτά από τα χέρια της κυρίας Τούλας. Ο Omilos σερβίρει δημιουργική κουζίνα σε μια όμορφη βεράντα πάνω στη θάλασσα. Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε τη μοντέρνα ελληνική κουζίνα του Techne Restaurant & Social στο Αυλάκι.
Αγορές: Μη φύγετε από την Ύδρα χωρίς να αγοράσετε υδραίικα αμυγδαλωτά από το ιστορικό ζαχαροπλαστείο του Τσαγκάρη.