Με ατού την καταπράσινη φύση και τις εξωτικές παραλίες, οι Παξοί είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς προορισμούς για καλοκαιρινές διακοπές στο Ιόνιο. Δείτε 4 καλούς λόγους που θα σας κάνουν να επισκεφθείτε τον «Βενιαμίν των Επτανήσων»
Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Παξοί δημιουργήθηκαν όταν ο Ποσειδώνας χτύπησε με την τρίαινα του την Κέρκυρα, αποκόπτοντας το νότιο άκρο της και σχηματίζοντας αυτό το νησί για να στεγάσει τον ερωτά του με την Αμφιτρίτη. Έχασε όμως την τρίαινα του, την οποία βρήκαν οι Παξινοί και την έκαναν έμβλημά τους.
Εξωτικές παραλίες με διάφανα νερά, εντυπωσιακές θαλάσσιες σπηλιές και χωριά με παραδοσιακή επτανησιώτικη αρχιτεκτονική, διάσπαρτα μέσα στους απέραντους ελαιώνες, υποδέχονται όσους τυχερούς βρεθούν στον «Βενιαμίν των Επτανήσων». Οι Παξοί είναι ένας ένας παραδεισένιος προορισμός κι εμείς σας δίνουμε 4 καλούς λόγους για να τον ανακαλύψετε.
Διαβάστε ακόμη:
- Κάλαμος - Καστός: Δύο άγνωστα νησάκια στο Ιόνιο για ψαγμένους ταξιδιώτες
- Οθωνοί: Το παραδεισένιο νησί στο δυτικότερο σημείο της Ελλάδας
Παξοί: Από χωριό σε χωριό
Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού είναι ο Γάιος, που παρά την έντονη τουριστική κίνηση διατηρεί το παραδοσιακό του χρώμα. Έχει μπροστά του το καταπράσινο νησάκι του Αγίου Νικολάου που κλείνει τον κόλπο και σχηματίζει ένα μεγάλο φυσικό κανάλι όπου δένουν βάρκες και ιστιοφόρα- μια μοναδική εικόνα σαν καρτ ποστάλ. Ο παραλιακός δρόμος, με τα αραγμένα ψαροκάικα, τις ταβέρνες, τα μπαρ και τα κάθε λογής καταστήματα, σφύζει από ζωή.
Το βλέμμα σας θα τραβήξουν το εντυπωσιακό κτήριο του αγγλικού κυβερνείου και η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων με την ομώνυμη στέρνα από πάνω της. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το κάστρο του Αγίου Νικολάου, πάνω στο ομώνυμο νησάκι, που έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο. Το ενδιαφέρον αυτό αξιοθέατο ξεκίνησε να χτίζεται το 1423 και ανακατασκευάστηκε το 1510 από τους Ενετούς. Το μυστικό του; Οι Ενετοί βασίστηκαν σε σχέδιο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που υπάρχει ακόμη στο Αρχείο της Βενετίας.
Η Λάκκα, το δεύτερο λιμάνι του νησιού και το βορειότερο ψαροχώρι των Παξών, είναι ένας ιδιαίτερα αγαπητός προορισμός για σκάφη και ιστιοπλοϊκά. Το τοπίο είναι μοναδικό, καθώς η πυκνή βλάστηση του λόφου φτάνει σχεδόν μέχρι τη θάλασσα κάνοντας τα νερά γαλαζοπράσινα. Ο γραφικός και ήσυχος Λογγός, στην νότια πλευρά του νησιού, είναι το μικρότερο χωριό των Παξών. Πλαισιωμένο από πεύκα και ελιές, το σκηνικό αποτελείται από ένα κουκλίστικο χρωματιστό λιμάνι, ψαροταβέρνες, ωραία μπαράκια κι ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο (σαπωνοποιία Ανεμογιάννη) στην άκρη του λιμανιού.
Οι εξωτικές παραλίες των Παξών
Οι παραλίες των Παξών είναι μικρές, οι περισσότερες με βότσαλο, με δροσερά και πεντακάθαρα νερά. Σημειώστε τις σπουδαιότερες: Ορκός, Κηπιάδι, Γιαννάς, Μογγονήσι, Κλωνί Γουλί, Καμίνι, Κακή Λαγκάδα, Αυλάκι, Μαρμάρι, Λεβρεχιό, Μονοδέντρι. Εμπειρία μοναδική το ηλιοβασίλεμα από την παραλία του Ερημίτη με τους επιβλητικούς γκρεμούς, στη δυτική πλευρά του νησιού. Οπωσδήποτε κάντε με εκδρομικό το γύρο του νησιού για να δείτε τα εντυπωσιακά δημιουργήματα της φύσης και να βουτήξετε σε απίστευτα νερά.
Γράβες: Βόλτα στις σμαραγδένιες σπηλιές
Η θαλάσσια περιήγηση στις εκπληκτικές «γράβες» (δηλαδή ενάλιες σπηλιές) θα σας κάνει να αγαπήσετε τους Παξούς ακόμα περισσότερο. Οι σμαραγδένιες αυτές σπηλιές βρίσκονται στη δυτική πλευρά του νησιού και συνολικά ξεπερνούν τις τριάντα. Θα δείτε διαδοχικά τις σπηλιές στο Μογγονήσι, τον Τρυπητό με τη φυσική γέφυρα, τον Ορθόλιθο (όρθιο βράχο μέσα στη θάλασσα), το Αχάι με τις συνεχόμενες σπηλιές και τον Ερημίτη με την τεράστια σπηλιά της Υπαπαντής. Οι σπηλιές των Παξών είναι επισκέψιμες με εκδρομικά σκάφη που κάνουν ημερήσιες κρουαζιέρες.
Αντίπαξοι: Παραλίες του ονείρου
Δίπλα στους Παξούς, σε απόσταση 5,5 μιλίων βρίσκονται οι Αντίπαξοι, ένα νησί-παράδεισος με έκταση μόλις 3 τ.χλμ. με μαγευτικές ακτές. Η παραλία Βουτούμι είναι σίγουρα μία από τις ωραιότερες της Ελλάδας. Τα γαλανά διάφανα νερά, η λευκή άμμος σε συνδυασμό με τα βότσαλα και η πυκνή βλάστηση που κατηφορίζει προς τη θάλασσα δημιουργούν ένα απόλυτα εξωτικό τοπίο. Οι παραλίες Βρίκα και Μεσοβρίκα συμπληρώνουν το σκηνικό που εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη. Στην ενδοχώρα του νησιού υπάρχουν απέραντες εκτάσεις με αμπέλια, όπου παράγεται εκλεκτό κρασί. Η πρόσβαση στους Αντίπαξους γίνεται με καραβάκι από το λιμάνι των Παξών, τον Γάιο.
Διαβάστε ακόμη: