Από μια «μαύρη τρύπα» που κρύβει ένα μικρό δάσος στο εσωτερικό της μέχρι μια εκκλησία που όμοιά της δεν συναντάς πουθενά αλλού, αυτά είναι μερικά από τα πιο παράξενα μέρη της Πελοποννήσου που λίγοι γνωρίζουν
Παράξενα φυσικά μνημεία, εκκλησίες λαξευμένες μέσα στους βράχους και απόκοσμα τοπία στη μέση του πουθενά είναι μερικοί μόνο από τους θησαυρούς που κρύβει η Πελοπόννησος για εκείνους που έχουν διάθεση για εξερεύνηση και νέες εμπειρίες.
Από την Πυραμίδα του Ελληνικού στην Αργολίδα μέχρι την απόκοσμη «μαύρη τρύπα» της Μάνης, ακολουθήστε μας σε μια βόλτα από ψηλά σε 5 παράξενα και εντυπωσιακά μέρη της Πελοποννήσου που λίγοι γνωρίζουν.
Διαβάστε ακόμη:
- Μαγούλιανα Αρκαδίας: Απόδραση στο ψηλότερο χωριό της Πελοποννήσου
- Πολυλίμνιο: Ένα θαύμα της φύσης στην καρδιά της Πελοποννήσου
Οι δολίνες των Διδύμων στην Αργολίδα
Στους πρόποδες του όρους Δίδυμο στην Αργολίδα, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο: δύο τεράστιους κρατήρες που έχουν δημιουργηθεί από την καθίζηση του εδάφους λόγω των υπόγειων υδάτων του βουνού. Οι επιβλητικοί κρατήρες έχουν κυκλικό σχήμα και είναι ορατοί από μεγάλη απόσταση λόγω του μεγέθους τους. Από ψηλά αποτελούν ένα εντυπωσιακό θέαμα. Στον έναν από τους δύο κρατήρες υπάρχουν δύο εκκλησάκια της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου (11ος - 14ος αιώνας), λαξευμένα μέσα στον βράχο.
Η «μαύρη τρύπα» της Μάνης
Κοντά στο χωριό Έρημος της δυτικής Μάνης, το τοπίο από πέτρες και χαμηλή βλάστηση διακόπτεται από μία… «μαύρη τρύπα»! Πρόκειται για ένα σπηλαιοβάραθρο με το όνομα Βαθύ Μουζί, που κρύβει ένα μικρό δάσος στο εσωτερικό του! Η υγρασία που παγιδεύεται εκεί και η ελάχιστη ηλιοφάνεια που μπαίνει στο βάραθρο τροφοδοτούν τα μοναδικά στην περιοχή δέντρα. Οι διαστάσεις της τρύπας είναι περίπου 50 x 30 μέτρα.
Η «έρημος» με τους μυστηριώδεις βράχους στη Λακωνία
Στην περιοχή του Αγίου Νικολάου στη Λακωνία, κοντά στο θρυλικό ακρωτήρι Κάβο Μαλέα, βρίσκεται μια μεγάλη περιοχή όπου φυτρώνουν μόνο ελάχιστοι θάμνοι και το έδαφος είναι πετρώδες. Μυστηριωδώς υπάρχουν τεράστιοι βράχοι που ζυγίζουν πολλούς τόνους κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά!
Η Πυραμίδα του Ελληνικού στο Άργος
Η Πυραμίδα του Ελληνικού βρίσκεται πάνω σε ένα μικρό λόφο στο χωριό Ελληνικό, περίπου 10 χλμ. νοτιοδυτικά του Άργους. Θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο πυραμιδικό κτίσμα από τα 26 που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα και είναι κατασκευασμένη από σκληρό, γκρίζο ασβεστόλιθο της περιοχής. Οι ανασκαφείς την τοποθετούν χρονικά στα τέλη του 4ου αι. π.Χ., όμως σύμφωνα με άλλους ερευνητές είναι συνομήλικη, ίσως και παλαιότερη από τις αιγυπτιακές. Για τη χρήση της υπάρχουν πολλές απόψεις. Κάποιες αναφέρουν ότι αποτελούσε οχυρό για τον έλεγχο των οδικών αξόνων, κάποιες κάνουν λόγο για ταφικό μνημείο, ενώ άλλες μιλούν για χρήση της ως φρυκτωρία, δηλαδή πύργος απ’ όπου στέλνονταν μηνύματα φωτιάς.
Η παράξενη εκκλησία στη Μαντίνεια Αρκαδίας
Μέσα στον κάμπο της Μαντίνειας στην Αρκαδία, περίπου 15 χλμ. από την Τρίπολη, βρίσκεται μια εκκλησία που όμοιά της δεν συναντάς πουθενά στην Ελλάδα. Η Αγία Φωτεινή Μαντίνειας βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο της Μαντίνειας. Χτίστηκε τη δεκαετία του 1970 και συνδυάζει αρχαιότροπους ρυθμούς με στοιχεία βυζαντινών επιρροών. Πρόκειται για ένα έργο ζωής του αρχιτέκτονα, ζωγράφου και αγιογράφου Κώστα Παπαθεοδώρου, που υπήρξε μαθητής του Δημήτρη Πικιώνη. Η εκκλησία είναι χτισμένη με ντόπια, φυσικά υλικά, πέτρα, κεραμίδια και μάρμαρο, χωρίς καθόλου τσιμέντο.
Διαβάστε ακόμη: