Πέντε προτάσεις για αποδράσεις σε μέρη της Ελλάδας όπου το Πάσχα αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Αυτοί οι κλασικοί πασχαλινοί προορισμοί συνδυάζουν τα ιδιαίτερα τοπικά έθιμα με το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον
Το Πάσχα βρίσκεται προ των πυλών και μετά από δύο χρόνια περιορισμών οι πόλεις αναμένεται να αδειάσουν. Με διάσημα έθιμα να αναβιώνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, κοσμοπολίτικα ή κατανυκτικά, οικογενειακά ή με φίλους, όπως κι αν το προτιμάτε, το Πάσχα στην Ελλάδα είναι μοναδική εμπειρία. Και φέτος θα τη ζήσουμε με διαφορετική διάθεση.
Εδώ σας προτείνουµε πέντε από τους πιο κλασικούς και ξεχωριστούς ελληνικούς πασχαλινούς προορισµούς, που συνδυάζουν τα ιδιαίτερα τοπικά έθιμα με το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, για να επιλέξετε με βάση το γούστο και τη διάθεσή σας.
Διαβάστε ακόμη:
- 5 νησιά των Κυκλάδων που είναι υπέροχα την άνοιξη
- 4 ορεινά χωριά για τις πρώτες ανοιξιάτικες αποδράσεις
Πάσχα στην Ελλάδα: 5 top προορισμοί
Πάσχα στην Κέρκυρα
Οι μελωδίες των φιλαρμονικών, το σπάσιμο των μπότηδων, η φινέτσα και η ατμόσφαιρα της παλιάς πόλης κάνουν το Πάσχα στην Κέρκυρα μια μοναδική εμπειρία που πρέπει να ζήσεις τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου. Οι πλατείες και τα καντούνια της παλιά πόλης γίνονται το σκηνικό για το πιο μελωδικό και πιο διάσημο ίσως Πάσχα της Ελλάδας. Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ, πιάστε θέση από νωρίς για να παρακολουθήσετε τον επιβλητικό επιτάφιο της Μητρόπολης που ξεκινάει κατά τις 22.00 (τα καλύτερα σημεία είναι από τα Μουράγια μέχρι το Λιστόν). Οι δρόμοι φωτίζονται με μωβ χρώμα, ενώ η Παλαιά Φιλαρμονική (Κόκκινη) παίζει το Adagio του Albinoni, η Μάντζαρος (Μπλε) την Marcia Funebre του Verdi και η Καποδίστριας την Elegia Funebre, την Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin. Η πιο γνωστή εικόνα του κερκυραϊκού Πάσχα είναι οι «μπότηδες». Το Μεγάλο Σάββατο, στην πρώτη Ανάσταση που γίνεται στις 11.00, γύρω από το Λιστόν θα δείτε δεκάδες πήλινα κανάτια κάθε μεγέθους να πετάγονται από τα στολισμένα μπαλκόνια και να σπάνε με κρότο στο έδαφος. Το κατανυκτικό και ταυτόχρονα φαντασμαγορικό κερκυραϊκό Πάσχα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσετε τις ομορφιές του νησιού, να περπατήσετε στην ατμοσφαιρική Παλιά Πόλη και να ανακαλύψετε τη μαγεία της ανοιξιάτικης φύσης στην καταπράσινη ενδοχώρα.
- Δείτε τον αναλυτικό οδηγό μας για την Κέρκυρα εδώ
Πάσχα στη Μονεμβασιά
Αν θέλετε να ζήσετε ένα ρομαντικό Πάσχα, σαν να μπαίνετε στη μηχανή του χρόνου, τότε η Μονεμβασιά είναι ιδανικός προορισμός. Η μεσαιωνική καστροπολιτεία βρίσκεται αυτή την εποχή στα καλύτερά της. Οι βυζαντινές εκκλησίες, τα δαιδαλώδη καλντερίμια, οι μυρωδιές από τη θάλασσα και τα αγριολούλουδα, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα γραφικό σκηνικό. Η κατανυκτική ατμόσφαιρα κορυφώνεται τη Μεγάλη Παρασκευή, όπου γίνεται η περιφορά του Επιταφίου στα σοκάκια του κάστρου. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, στον περίβολο της εκκλησίας του Ελκόμενου Χριστού, θα παρακολουθήσετε το έθιμο του καψίματος του Ιούδα. Μην παραλείψετε να ανεβείτε στην επάνω πόλη. Στην άκρη ενός γκρεμού, 300 μέτρα πάνω από το Μυρτώο πέλαγος, δεσπόζει ο ναός της Αγίας Σοφίας που χτίστηκε τον 12ο αιώνα. Από εδώ η θέα της Μονεμβασιάς και της θάλασσας που απλώνεται στα «πόδια» της είναι καθηλωτική.
- Δείτε περισσότερα για τη Μονεμβασιά, μαζί με προτάσεις διαμονής και φαγητού εδώ
Πάσχα στο Λεωνίδιο
«Καούρ Εκοκιάτε», καλώς ορίσατε δηλαδή, θα διαβάσετε σε μια επιγραφή που σας υποδέχεται στο Λεωνίδιο στην τσακώνικη διάλεκτο. Η αρκαδική κωμόπολη είναι χτισμένη στις ακτές του Μυρτώου πελάγους, στη σκιά του Πάρνωνα και απέχει περίπου 90 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Η πιο χαρακτηριστική εικόνα στο Λεωνίδιο είναι ο κατακόκκινος απότομος βράχος που υψώνεται πάνω από τον παραδοσιακό οικισμό με τα νεοκλασικά και αρχοντικά σπίτια. Αυτό που κάνει ξεχωριστό αυτές τις ημέρες το Λεωνίδιο είναι ένα μοναδικό πασχαλινό έθιμο που ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Το βράδυ της Ανάστασης, μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», δεκάδες αυτοσχέδια, πολύχρωμα «αερόστατα» ελευθερώνονται και φωτίζουν τον ουρανό δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Το μεγαλοπρεπές Μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας, χτισμένο στη σχισμή ενός βράχου, απέχει μόλις 17 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο και σίγουρα αξίζει να μπει στη λίστα των πασχαλινών σας περιηγήσεων, όπως επίσης μια εκδρομή μέχρι τα παραλιακά χωριά Πλάκα και Πούλιθρα ή τα χωριά του Πάρνωνα.
Πάσχα στα Μετέωρα
Τα Μετέωρα είναι ιδανικός προορισμός για εκείνους που συνδυάζουν τις διακοπές του Πάσχα με τον θρησκευτικό χαρακτήρα των ημερών. Τα περίφημα μοναστήρια που είναι χτισμένα στις κορυφές των πελώριων βράχων, αποτελούν το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα μετά το Άγιο Όρος. Όλα τα μοναστήρια προσφέρουν καταπληκτική θέα και το καθένα έχει τη δική του, μοναδική ατμόσφαιρα. Πλήθη τουριστών καταφθάνουν όλο το χρόνο για να θαυμάσουν τα μοναστήρια και τους εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς, να προσευχηθούν, να αναρριχηθούν στους βράχους και να εξερευνήσουν το τοπίο μέσω υπέροχων μονοπατιών. Το βράδυ της Ανάστασης, ενδείκνυται μια επίσκεψη σε κάποια από τις μονές, όπως αυτή του Αγίου Στεφάνου, η οποία είναι εύκολα προσβάσιμη. Ανήμερα το Πάσχα αλλά και τις μέρες που ακολουθούν αξίζει να βρεθείτε στο Καστράκι και στην Καλαμπάκα. Με βάση σας τα Μετέωρα μπορείτε να κάνετε εκδρομές στην Ελάτη, το Περτούλι, τα Χωριά του Ασπροποτάμου ή τη Λίμνη Πλαστήρα.
- Διαβάστε περισσότερα για τα Μετέωρα εδώ
Πάσχα στην Πάτμο
Το ταξίδι στην Πάτμο ίσως να σας φαίνεται αρκετά χρονοβόρο, όμως αξίζει τον κόπο. Η Χώρα της είναι μία από τις πιο ατμοσφαιρικές του Αιγαίου. Μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια, τις πέτρινες καμάρες και τις αυλές ανθισμένες με μπουκαμβίλιες, γιασεμιά και γεράνια θα σας το επιβεβαιώσει. Η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ένα μοναστήρι με σπουδαία ιστορία και αρχιτεκτονική, υψώνεται στην καρδιά του Αιγαίου και κυριαρχεί στη ζωή της Πάτμου. Εδώ το Πάσχα γιορτάζεται με ιδιαίτερη κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια. Η τελετουργία, τα έθιμα, η τελετή του Νιπτήρος και η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου τη Μεγάλη Πέμπτη, είναι αρκετοί λόγοι για να κανονίσετε μια πασχαλινή απόδραση στο νησί της Αποκάλυψης. Τη Μεγάλη Παρασκευή στη Μονή του Αγίου Ιωάννη γίνεται η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας οι επιτάφιοι κάνουν περιφορά στα καλντερίμια του νησιού και συναντιούνται στις πλατείες της Χώρας και της Σκάλας. Την Κυριακή του Πάσχα γίνεται η δεύτερη ανάσταση κατά την οποία το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες.
Διαβάστε ακόμη: