Κατανυκτική ατμόσφαιρα, γαλήνη και επιβλητική ομορφιά. Το Πάσχα στα Μετέωρα είναι εμπειρία ζωής.
Αν θέλετε να ζήσετε ένα Πάσχα γαλήνιο, κατανυκτικό και πνευματικό, τότε τα Μετέωρα είναι ένας προορισμός που θα σας μαγέψει. Το «πέτρινο δάσος» που υψώνεται πάνω από την Καλαμπάκα αποτελεί ένα μοναδικό στον κόσμο θέαμα, ένα θαύμα της φύσης και της ανθρώπινης θέλησης.
Τα περίφημα μοναστήρια που είναι χτισμένα στις κορυφές των πελώριων βράχων, αποτελούν το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα μετά το Άγιο Όρος και ένα από τα βασικότερα τουριστικά αξιοθέατα, όχι μόνο της Θεσσαλίας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Πλήθη τουριστών καταφθάνουν όλο το χρόνο για να θαυμάσουν τα μοναστήρια και τους εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς, να προσευχηθούν, να αναρριχηθούν στους βράχους και να εξερευνήσουν το τοπίο μέσω υπέροχων μονοπατιών.
Το Πάσχα στα Μετέωρα
Από τα τριάντα μοναστήρια που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνο έξι, τα οποία, από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η ανδρική μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, η Ιερά Μονή Ρουσάνου ή Αρσάνη, η ανδρική μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γνωστή και ως «Μεγάλο Μετέωρο», επί του ψηλότερου βράχου, η μονή των Αγίων Πάντων ή Ιερά Μονή Βαρλαάμ, η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος και η γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου υποδέχονται τους προσκυνητές. Όλα προσφέρουν καταπληκτική θέα και το καθένα έχει τη δική του, μοναδική ατμόσφαιρα.
Οι λειτουργίες στις μονές των Μετεώρων, οι υπέροχες αγιογραφίες, το φως των κεριών και η μυρωδιά του λιβανιού δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα. Οι λειτουργίες κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζουν στις 7 το απόγευμα και τελειώνουν γύρω στις 9.30 το βράδυ, ενώ το Μεγάλο Σάββατο η αναστάσιμη λειτουργία ξεκινά στις 9 το βράδυ. Τη Μεγάλη Πέμπτη αξίζει να δείτε την ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ. Τη Μεγάλη Παρασκευή οι επιτάφιοι στολίζονται διακριτικά και χωρίς το σύνηθες κουβούκλιο.
Το βράδυ της Ανάστασης, σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε την ακολουθία στο µοναστήρι του Μεγάλου Μετεώρου, το παλαιότερο και το μεγαλύτερο μοναστήρι από όσα λειτουργούν σήμερα, ή στη μονή του Αγίου Στεφάνου, η οποία είναι εύκολα προσβάσιμη. Ανήμερα το Πάσχα αλλά και τις μέρες που ακολουθούν, αξίζει να βρεθείτε στο Καστράκι και στην Καλαμπάκα.
Τι να κάνετε στην περιοχή
Στους δυτικούς πρόποδες των Μετεώρων, φωλιασμένο στην αγκαλιά των βράχων, βρίσκεται το Καστράκι, που είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός. Αξίζει να περπατήσετε στον παλιό οικισμό, στις γειτονιές με τα αρχοντικά με τις κόκκινες κεραμοσκεπές, να δείτε το Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Μετεώρων, να διαβείτε τα μονοπάτια ανάμεσα στους πανύψηλους βράχους, να επισκεφτείτε τα μικρά ξωκλήσια και να γευτείτε τις παραδοσιακές συνταγές μαζί με ντόπιο τσίπουρο και κρασί στις ταβέρνες της περιοχής.
Στην Καλαμπάκα αξίζει να κάνετε μια βόλτα στην παλιά πόλη, να δείτε τη μοναδική στην Ελλάδα σχολή ξυλογλυπτικής, αλλά και τη βυζαντινή εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στην πόλη λειτουργούν το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών.
Με ορμητήριο τα Μετέωρα μπορείτε να επισκεφθείτε τα Τρίκαλα για βόλτες στα διάσημα στενά του Σακαφλιά και ποδηλατάδες δίπλα στον Ληθαίο ποταμό, τα χωριά του Κόζιακα, την Ελάτη και το Περτούλι, αλλά και τα χωριά του Ασπροποτάμου. Σε απόσταση 45 λεπτών από τα Μετέωρα θα βρείτε το πέτρινο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς, το οποίο πλαισιώνεται από δύο τεχνητούς καταρράκτες. Το επιβλητικό μονότοξο γεφύρι που δεσπόζει σε ένα στένωμα, έχει μήκος 26 μέτρα και στέκεται εκεί από τον 16ο αιώνα. Πρόκειται για ένα μνημείο άψογα εναρμονισμένο με το φυσικό τοπίο γύρω του.