Travelgo
sun-solid Καλαμπάκα
Wed 19.6°C
Clouds

Καλαμπάκα: Εδώ φάγαμε το καλύτερο μοσχαράκι με τραχανά

ΓΕΥΣΗ
Κείμενο: Χρυσούλα Κυριακοπούλου
Καλαμπάκα: Εδώ φάγαμε το καλύτερο μοσχαράκι με τραχανά

O Χρήστος Λιατσικούρας, σεφ από κούνια, αξιοποιεί τα τοπικά προϊόντα της Θεσσαλίας και φτιάχνει φαγητά που μιλάνε στην καρδιά.

Στην τελευταία μας γευστική εξόρμηση στην Καλαμπάκα επισκεφτήκαμε το φιλόξενο ξενοδοχείο Divani Μετέωρα με σκοπό να δοκιμάσουμε την κουζίνα του. Ο σεφ Χρήστος Λιατσικούρας, που ηγείται την μπριγάδα του εστιατορίου, μας καλωσόρισε και μας έκανε ένα ταξίδι σε πιάτα και υλικά του τόπου.

Ο Χρήστος είναι νέος αλλά στον τρόπο που μιλάει φαίνεται με περίσσια το πάθος του για την ελληνική κουζίνα. Μεγάλωσε δίπλα σε έναν μεγάλο μάγειρα τον πατέρα του, ο οποίος έφτιαχνε κάθε μέρα το μενού για το εμπορικό ναυτικό. Κάπως έτσι από μικρό παιδάκι ακούγοντας ιστορίες και βλέποντας φωτογραφίες με τον πατέρα του να ανακατεύει κατσαρόλες υιοθέτησε το μικρόβιο της καθαρής, της βαθιάς μαγειρικής.

Μόλις τελείωσε το σχολείο όλα πήραν το δρόμο τους αμέσως πήγε να διδαχτεί την μαγειρική τέχνη. Μέχρι να τελειώσει την σχολή δοκίμαζε συνταγές, εστιατόρια, γεύσεις ενώ από τα είκοσι χρόνια του πήγε για πρακτική στο ξενοδοχείο Divani Μετεώρων. Η εξέλιξη, η αφοσίωση, το πείσμα και το ταλέντο του, του έδωσαν σήμερα τα ηνία της κουζίνας του γνωστού εστιατορίου. Το μενού του έχει πολλά μαγειρευτά και είναι διανθισμένο με καλούδια μικρών παραγωγών της περιοχής.

travelgo.gr
Πηγή: Shutterstock

Αυτό όμως που ξεχωρίζει είναι το μοσχαράκι με τον τραγανά. Ένα πιάτο μελένιο καθώς το μοσχαράκι λιώνει στο στόμα και ο τραχανάς κρατάει την ζωντάνια του. Σε κάθε μπουκιά νιώθεις την ζεστασιά και μια γήινη νοστιμιά. Όπως μοιράστηκε μαζί μας είναι και το δικό του αγαπημένο πιάτο, είναι αυτό που τον γυρνάει πίσω στα παιδικά του χρόνια όταν το έφτιαχναν για το κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι στο χωρίο και όλοι χαμογελούσαν και απολάμβαναν το αγνό, καλομαγειρεμένο φαγητό.

Για να κρατήσουμε αυτή την γεύση και να βάλουμε και εμείς στο κυριακάτικο τραπέζι μας ένα πιάτο που χαρίζει χαμόγελα, ο Χρήστος μας έδωσε την συνταγή. Για εμένα αυτό που κάνει την διαφορά είναι ο χειροποίητος τραχανάς και αυτό το υπέροχο νιβατό τυράκι.

travelgo.gr
Ο σεφ Χρήστος Λιατσικούρας

Η συνταγή του Χρήστου

Μοσχαράκι με τραχανά

Μερίδες: 5

Υλικά

  • 500 γρ. μοσχάρι, ελιά, κομμένο σε κύβους 0,5Χ0,5εκ.
  • 150 γρ. χειροποίητο τραχανά ξινό
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 2 τομάτες, κομμένες σε μικρά κυβάκια
  • 2 καρότα, τριμμένα
  • 1 κ.γ. πάστα σκόρδου
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 200 ml. κόκκινο κρασί
  • 1 lt νερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Νιβατό τυρί και προζυμένιο ψωμί για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • (1) Βάζουμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε το μοσχαράκι.
  • (2) Έπειτα, σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το μοσχαράκι και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, την πάστα σκόρδου και τα καρότα.
  • (3) Σβήνουμε με το κρασί.

***Συμβουλή: Σβήνοντας με κρασί παίρνουμε την πλήρη αρωματική έντασή του, η οποία θα αναδείξει τις γεύσεις του φαγητού μας.

  • (4) Ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας, το νερό, τη τομάτα και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα.
  • (5) Στα τελευταία 10 με 15 λεπτά, μόλις το μοσχαράκι θα έχει μαλακώσει, προσθέτουμε τον τραχανά, το αλάτι και το πιπέρι κλείνοντας την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο.

***Συμβουλή: Εάν χρειάζεται, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό επιπλέον, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να συνεχίσει το βράσιμο.

  • (6) Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μην κολλήσει ο τραχανάς.
  • (7) Μόλις είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε ζεστό, με παραδοσιακό νιβατό τυρί και προζυμένιο ψωμί.

Πηγή: Reader.gr

Διαβάστε Επίσης

gazzetta
gazzetta insider reader insider