Το γραφικό χωριό του Αγίου Λαυρεντίου είναι από τα ομορφότερα του Πηλίου. Χτισμένο αμφιθεατρικά μες στα πλατάνια, τις καστανιές και τις οξιές, με θέα στον Παγασητικό κόλπο, αυτό το μικρό χωριό διατηρεί ανέπαφο το αγνό πηλιορείτικο χρώμα του
Αν ονειρεύεστε να ξεφύγετε για λίγο από την καθημερινότητα και να βρεθείτε σε ένα γραφικό χωριό του Πηλίου που μοιάζει ανέγγιχτο από τον χρόνο, να περπατήσετε στα ατμοσφαιρικά καλντερίμια του, να χαλαρώσετε σε μια πανέμορφη πλατεία που μοιάζει με θεατρικό σκηνικό και να απολαύσετε ζεστή φιλοξενία σε προσεγμένους ξενώνες με θέα στον Παγασητικό κόλπο, τότε αξίζει να ανακαλύψετε τον Άγιο Λαυρέντιο.
Μόλις 20 χλμ. μακριά από τον Βόλο, ο Άγιος Λαυρέντιος είναι ένα από τα πιο όμορφα και καλοδιατηρημένα χωριά του Πηλίου. Χτισμένο αμφιθεατρικά σε μια κατάφυτη πλαγιά του βουνού των Κενταύρων, σε υψόμετρο 600 μ., αυτό το μικρό και γοητευτικό χωριό διατηρεί ανέπαφο το αγνό πηλιορείτικο χρώμα του με αναπαλαιωμένα αρχοντικά, πολλές εκκλησίες, βρύσες και γραφικά καλντερίμια.
Διαβάστε ακόμη:
- Δίλοφο: Απόδραση σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Ζαγορίου
- Προυσός Ευρυτανίας: Το μοναστήρι που κρέμεται από τα βράχια και η «Μαύρη Σπηλιά»
Πήλιο: Εξόρμηση στον γραφικό Άγιο Λαυρέντιο
Το χωριό οφείλει την ονομασία του στη Μονή του Αγίου Λαυρεντίου, που χτίστηκε από ρωμαιοκαθολικούς βενεδικτίνους μοναχούς (τους Αμαλφινούς) κατά την περίοδο των Σταυροφοριών (11ος αιώνας). Μετά την εγκατάλειψη του μοναστηριού, τον 14ο αιώνα χτίστηκε στη θέση του ορθόδοξη μονή από τον Όσιο Λαυρέντιο, μοναχό από τη Μεγίστη Λαύρα του Αγίου Όρους. Σήμερα η μονή, που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό, αποτελεί γυναικείο κοινόβιο και είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής. Η θέα, από υψόμετρο 600 μέτρων, είναι από μόνη της ένας καλός λόγος για να την επισκεφθείτε.
Ολόκληρος ο οικισμός του Αγίου Λαυρεντίου μοιάζει με ζωντανό μνημείο πηλιορείτικης τέχνης, καθώς διαθέτει πολλές εκκλησίες, αναπαλαιωμένα αρχοντικά, περισσότερες από 20 βρύσες και ένα από τα πιο αξιόλογα δίκτυα καλντεριμιών. Το χωριό προσελκύει επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου. Τον Ιούνιο, οι γυναίκες του χωριού διοργανώνουν τη Γιορτή του Κερασιού. Επίσης, προς τα τέλη Αυγούστου και τις αρχές Σεπτεμβρίου, στον Άγιο Λαυρέντιο φιλοξενείται το «Μουσικό Χωριό», ένα πολυήμερο φεστιβάλ μουσικής που αποτελεί το σημείο συνάντησης καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.
Η καρδιά του χωριού χτυπάει στη θαυμάσια κεντρική πλατεία του, που είναι μία από τις ωραιότερες του Πηλίου. Εκεί θα βρείτε παραδοσιακά μαγαζιά, καφενεδάκια και ταβέρνες με καλό παραδοσιακό φαγητό. Αξίζει να περπατήσετε στα καλντερίμια του χωριού, όπου δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, για να θαυμάσετε τα υπέροχα αρχοντικά (του Γκλαβάνη, του Κανταρτζή, του Παπαθανασίου κ.ά.). Γύρω από το χωριό υπάρχουν σηματοδοτημένα μονοπάτια και δυνατότητα για πεζοπορία και ιππασία.
Διαμονή & φαγητό στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου
- Το συγκρότημα Δρυάδες προσφέρει ζεστή φιλοξενία με όλες τις ανέσεις σε ένα παλιό παραδοσιακό αρχοντικό του 1860 και ένα νεόδμητο κτήριο χτισμένο αμφιθεατρικά. Το εστιατόριο του ξενοδοχείου αξίζει από μόνο του μια επίσκεψη. Στο «Δρυάδων Γεύσεις» θα γευτείτε διαλεχτά πιάτα της πηλιορείτικης κουζίνας φτιαγμένα από φρέσκα αγνά υλικά.
- Το Αρχοντικό Ζαρίφη 1716 θα σας κερδίσει με τη μαγευτική του ατμόσφαιρα. Ο ξενώνας αποτελείται από δύο ευρύχωρα δωμάτια, ένα δίχωρο δωμάτιο και δύο τρίχωρες σουίτες, όλα προσεκτικά διακομησμένα και επιπλωμένα με σεβασμό στην τοπική παράδοση.
- Στο Αρχοντικό Μελλιώ ο κύριος Κώστας και η κυρία Μελλιώ θα σας υποδεχτούν σαν φίλους. Τα δωμάτια του ξενώνα προσφέρουν σπιτική θαλπωρή και είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχουν όλες τις ανέσεις στους επισκέπτες.
- Στην πλατεία του χωριού, η οικογενειακή ταβέρνα Τρίπορτο αποτελεί αγαπημένο σημείο συνάντησης των καλοφαγάδων χάρη στις αυθεντικές γεύσεις της. Δυνατό χαρτί τα καταπληκτικά ψητά της.
- Στο χωριό υπάρχει και το ταβερνάκι Λωτός, όπου θα φάτε καλοφτιαγμένο, σπιτικό φαγητό από τα χέρια της κυρίας Φρόσως.
- Κάντε μια στάση στο Ήρθαμε & δέσαμε για καφέ και σπιτικά γλυκά, αλλά και στο Platanus Orientalis για τσίπουρο και μεζέδες.
Διαβάστε ακόμη: