Travelgo
sun-solid Αθήνα
Wed 21.2°C
Clouds

Μιλάνο: 10 ξεχωριστά μέρη για φαγητό

BEST OF
Κείμενο: Λουκία Σανιδά
Μιλάνο: 10 ξεχωριστά μέρη για φαγητό

Στο Μιλάνο οι επιλογές για φαγητό είναι πραγματικά αμέτρητες. Από street food μέχρι εστιατόρια σε ταράτσες και κήπους, ό,τι κι αν επιλέξετε η εμπειρία θα είναι ξεχωριστή.

Το Μιλάνο είναι η πρωτεύουσα της μόδας και του σύγχρονου design. Δεν ξεχωρίζει μόνο για την κομψότητα και τις βιτρίνες του, αλλά και για τη γαστρονομική του σκηνή. Από άκρη σε άκρη του βρίσκουμε παλιά κρυμμένα διαμάντια, ενώ οι αφίξεις αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς. Από παραδοσιακές τρατορίες που σερβίρουν αυθεντικό ριζότο Μιλανέζε, μέχρι οστερίες με φρέσκα ζυμαρικά, πιτσαρίες και street food, η πόλη προσφέρει μια ατελείωτη ποικιλία γεύσεων για κάθε ουρανίσκο.

Αν βρεθείτε στο Μιλάνο, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βρείτε άπειρες επιλογές σε κάθε γειτονιά και όχι μόνο στο τουριστικό κέντρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κρατήσεις όπου χρειάζεται και να ελέγξετε το ωράριο, καθώς τα περισσότερα εστιατόρια κλείνουν κάποιες ώρες το μεσημέρι.

10 επιλογές για φαγητό στο Μιλάνο

Ζυμαρικά & Κρεατικά

Paper Moon Giardino

travelgo.gr

Οι απανταχού λάτρεις της μόδας συρρέουν στον όμορφο κήπο του Paper Moon για μεσημεριανό και δείπνο μετά τα ψώνια. Βρίσκεται στην καρδιά του Quadrilatero della moda (το τετράγωνο της μόδας), όπως χαρακτηρίζεται η περιοχή που περιλαμβάνει τη Via Montenapoleone, -τον πιο διάσημο εμπορικό δρόμο της πόλης- και τις Via Manzoni, Via della Spiga και Corso Venezia.

Από το 1977, ο Pio Galligani και η σύζυγός του Enrica Del Rosso έχουν καταφέρει να διατηρήσουν και να μεγαλώσουν τη φήμη του εστιατορίου, παραμένοντας πιστοί στη φιλοσοφία και στις αξίες της ιταλικής κουζίνας. Στον φημισμένο κήπο του, που αποτελεί σημείο συνάντησης των fashionistas, σερβίρονται ιταλικά πιάτα όπως παπαρδέλες με φρέσκια ντομάτα, κρέμα και τραγανό μπέικον, ριζότο με μανιτάρια πορτσίνι και η παραδοσιακή κοτολέτα αλά Μιλανέζε. Από τη δεκαετία του 1990 ξεκίνησαν να ανοίγουν υποκαταστήματα σε όλον τον κόσμο, μεταξύ άλλων στην Κωνσταντινούπολη, στη Ντόχα και στο Χόνγκ Κόνγκ. Via Bagutta, 12, Milano

Osteria del Binari

travelgo.gr
Osteria del Binari / Φωτό: Λουκία Σανιδά

Μια κομψή αυλή στην περιοχή Navigli συνδυάζει την ιστορία με τη σύγχρονη εποχή. Από το 1972 η Osteria del Binari βρίσκεται δίπλα στον σταθμό Porta Genova, στην πιο ζωντανή περιοχή του Μιλάνου για νυχτερινή διασκέδαση και έξοδο. Ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει στο εστιατόριο, με στοιχεία διακόσμησης τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο που δημιουργούν ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον. Σε μια περιοχή που δεν είναι ήσυχη, ο κατάφυτός τους κήπος με τον αιωνόβιο αμπελώνα, αποτελεί ένα κρυμμένο μυστικό που προσφέρει στιγμές ηρεμίας.

Εκεί θα δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα της Λομβαρδίας, της περιφέρειας που ανήκει το Μιλάνο. Η τυπική μιλανέζικη κουζίνα τους αφηγείται την ιστορία της περιοχής και περιλαμβάνει από το κλασικό ριζότο και τη μιλανέζικη κοτολέτα, μέχρι οσομπούκο και φρέσκα ζυμαρικά. Στον κατάλογο δίνεται έμφαση και στα γλυκά παραγωγής τους όπως το κλασικό tiramisù, το semifreddo al pistacchio και το παγωτό. Via Tortona 1, Milano

Trattoria Trippa

travelgo.gr

Μια αυθεντική γευστική εμπειρία σας περιμένει στη ρετρό τρατορία του Pietro Caroli και του σεφ Diego Rossi. Ένα παραδοσιακό φιλόξενο εστιατόριο στην περιοχή Porta Romana, που έχει καταφέρει να μπει στον οδηγό Michelin, παντρεύει την παράδοση με την υψηλή γαστρονομία εδώ και μία δεκαετία. Σε περίπτωση που καταφέρετε να κάνετε κράτηση στην Trattoria Trippa εβδομάδες πριν, θα γευτείτε πιάτα από διαφορετικές περιοχές της Ιταλίας με την υπογραφή του σεφ από τη Βερόνα.

Έχει χαρακτηριστεί μια από τις καλύτερες τρατορίες στην Ιταλία, με την ανεπιτήδευτη και απλή κουζίνα της. Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και τα τοπικά προϊόντα, οι σπεσιαλιτέ περιλαμβάνουν από το περίφημο πιάτο της πόλης ριζότο αλά μιλανέζε, μέχρι vitello tonnato και διάφορα ζυμαρικά ημέρας. Στο μενού πάντα φιγουράρει ο διάσημος πατσάς τους, που έχει δώσει και το όνομα στο εστιατόριο (trippa σημαίνει πατσάς στα ιταλικά). Via Giorgio Vasari 1, Milano

Osteria da fortunata

travelgo.gr
Osteria Da Fortunata / Φωτό: Λουκία Σανιδά

Η ιστορία της Osteria Da Fortunata ξεκινά τη δεκαετία του 1920 στην αιώνια πόλη. Πρόκειται για ένα εστιατόριο που γεννήθηκε στη Ρώμη από την Fortunata, μια γυναίκα που μαγείρευε για τους εργάτες και κατάφερε να μεταλαμπαδεύσει το πάθος για τη μαγειρική από γενιά σε γενιά. Σήμερα υπάρχουν, εκτός από τα εστιατόρια στη Ρώμη και στη Μπολόνια, τρία υποκαταστήματα στο Μιλάνο.

Θα τα συναντήσετε στις δημοφιλέστερες περιοχές της πόλης, όπου κινούνται επισκέπτες αλλά και ντόπιοι. Αμέσως θα διαπιστώσετε ότι τα τραπεζάκια γεμίζουν και αδειάζουν με μεγάλη ταχύτητα όλες τις ώρες τις ημέρας. Τα φρέσκα ζυμαρικά ετοιμάζονται μπροστά στα μάτια σας στο εργαστήριό τους και οι επιλογές είναι πολλές. Οι συνταγές προέρχονται από τη ρωμαϊκή παράδοση με γεύσεις και από άλλες περιοχές. Επιλέξτε ανάμεσα σε μπολονέζ, ντομάτα και βασιλικό, αματριτσιάνα κ.α. Via Fiori Chiari 13 / Via della Moscova 52 /Via Casale 4, Milano

Casa Tua Osteria

travelgo.gr
Casa Tua Osteria / Φωτό: Λουκία Σανιδά

Στην περιοχή της Porta Romana που χτυπά η καρδιά της γαστρονομίας θα συναντήσετε την Casa Tua Osteria. Στεγάζεται σε ένα κτίριο που άλλοτε ήταν αρχαίος φούρνος, με αυθεντικές θολωτές οροφές και κόκκινα τούβλα. Η ατμόσφαιρά του θα σας συνεπάρει με τον απαλό φωτισμό, τα ξύλινα τραπέζια και τις φιάλες με τα κρασιά που δίνουν την εικόνα ενός παλιού κελαριού.

Εδώ και περίπου 20 χρόνια σερβίρει παραδοσιακά πιάτα με επιλεγμένα τοπικά υλικά, βασισμένα σε συνταγές της Τοσκάνης από τον 18ο αιώνα. Στο μενού θα βρείτε επιλογές από ιταλικά αλλαντικά και τυριά, μελιτζανοκροκέτες, παστό μπακαλιάρο με σέλινο, ταλιάτα, κοτολέτα με πατάτες φούρνου αλλά και σπαγγέτι cacio e pepe ή καρμπονάρα. Όλα συνοδεύονται από τα κρασιά που προέρχονται κυρίως από τον ιταλικό αμπελώνα. Via Bernardino Corio 10, Milano

Στο χέρι

Luini Panzerotti

travelgo.gr
Ο φούρνος Luini/ Φωτό: Luini & Λουκία Σανιδά

Αν βρεθείτε στο πιο κεντρικό σημείο του Μιλάνου στην Piazza del Duomo και θέλετε να φάτε κάτι στο χέρι, ο φούρνος Luini με ιστορία από το 1888 είναι η ιδανική οικονομική επιλογή. Θα προσέξετε αμέσως μια τεράστια ουρά έξω από το μαγαζί στην οδό Santa Radegonda, αλλά μην πτοηθείτε γιατί κινείται γρήγορα. Η Giuseppina Luini λέγεται ότι ήταν η πρώτη που έφερε το panzerotto στο Μιλάνο, ερχόμενη από την Απουλία το 1949 με την οικογένειά της. Η συνταγή του παππού της Signora Giuseppina, αποτελεί καλά κρυμμένο μυστικό που περνά από γενιά. Πρόκειται για μια παραδοσιακή ζύμη που μοιάζει αρκετά με το καλτσόνε, αλλά η βασική διαφορά είναι ότι δεν ψήνεται στο φούρνο αλλά τηγανίζεται.

Στη βιτρίνα του θα βρείτε ποικίλες παραλλαγές με διάφορα υλικά για όλα τα γούστα, αλμυρά και γλυκά. Μόλις το παραλάβετε ζεστό, κατευθυνθείτε στην Piazza della Scala που είναι δίπλα, για να φάτε με θέα την εντυπωσιακή Σκάλα του Μιλάνου. Via Santa Radegonda 16, Milano

All'Antico Vinaio

travelgo.gr

Οι φωτογραφίες με τις τεράστιες ουρές έξω από το All'Antico Vinaio στη Φλωρεντία κάνουν το γύρο του κόσμου. Η ιστορία του ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, όταν η οικογένεια Mazzanti ανέλαβε μια μικρή ψησταριά στη Via dei Neri μόλις 250 μέτρα μακριά από την Πινακοθήκη Uffizi. Λίγα χρόνια αργότερα, αποφάσισαν να αναλάβουν το κατάστημα στην άλλη άκρη του δρόμου και ξεκίνησαν να φτιάχνουν το πιο διάσημο σάντουιτς της χώρας.

Με τα χρόνια ξεκίνησαν να ανοίγουν καταστήματα σε άλλες πόλεις τις Ιταλίας, με τη χάρη τους να φτάνει μέχρι τη Νέα Υόρκη. Στα καταστήματα του Μιλάνου θα βρείτε την φημισμένη τους φοκάτσια που τη γεμίζουν με πάνω από 20 διαφορετικούς συνδυασμούς, με αλλαντικά και τυριά από την Ιταλία αλλά και vegan επιλογές. Via Orefici 5 /Via Statuto 18 / Piazza Luigi di Savoia, Milano

Για pizza

Obicà Mozzarella Bar - Duomo

travelgo.gr

Ένα mozzarella bar- πιτσαρία, ιδανικό για στάση μετά από τα αξιοθέατα και τα ψώνια, βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Κρυμμένο στην ταράτσα του εμπορικού κέντρου La Rinascente, η ταράτσα του Obicà έχει περίοπτη θέα προς το εντυπωσιακό Duomo. Η κουζίνα του εστιάζει σε φρέσκα υλικά υψηλής ποιότητας, με τη Mozzarella di Bufalla Campana DOP να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Θα απολαύσετε πιάτα ζυμαρικών και σαλάτες με μοτσαρέλα και όχι μόνο.

Η πίτσα τους είναι δημοφιλής με το δικό τους προζύμι αργής ωρίμανσης. Θα δοκιμάσετε διαφορετικούς συνδυασμούς όπως burrata με ντομάτα, cacio e pepe, αντζούγιες με ντομάτα και προσούτο Πάρμας. Από νωρίς θα συνδυάσετε το φαγητό με την αγαπημένη συνήθεια των ντόπιων, το απεριτίβο. Καταστήματα της ίδιας αλυσίδας θα βρείτε εκτός από το Μιλάνο και σε άλλες ιταλικές πόλεις, όπως στο Τορίνο, στη Φλωρεντία και στο Παλέρμο. Rinascente Milano, P.za del Duomo, Milano

Pizzium

travelgo.gr
Pizzium / Φωτό: Λουκία Σανιδά

Ένα επιτυχημένο concept στην εστίαση της πόλης με πολλά καταστήματα στο Μιλάνο, το Pizzium έχει αγαπηθεί από τους κατοίκους της πόλης και όχι μόνο. Η ιδέα αυτής της πιτσαρίας γεννήθηκε ώστε να φέρει τις αυθεντικές γεύσεις της Νάπολης στον ιταλικό Βορρά. Με κύριο γνώμονα την ανάδειξη της παράδοσης, επικεντρώνεται στην απλή και παραδοσιακή πίτσα και στα επιλεγμένα τοπικά υλικά. Ο χώρος είναι φωτεινός με τούβλινους τοίχους, χρώμα στα έπιπλα και περίτεχνα πλακάκια.

Οι γεύσεις είναι πολλές και διαφορετικές, με επιλογές και για vegan αλλά ακόμα και για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Δοκιμάστε τις αυθεντικές Margherita, Marinara και Bufala, αλλά και τούς ξεχωριστούς συνδυασμούς που εμπνέονται από τις ιταλικές περιφέρειες. Μαζί με τη λίστα τοπικών κρασιών, σερβίρεται και η δική τους μπίρα υψηλής ζύμωσης με χρυσαφένιο χρώμα και ελαφριά γεύση. Via Arco 1/ Viale Tunisia 6 / Via Vigevano 33, Milano

Brunch

LùBar

travelgo.gr
LùBar/ Φωτό: Λουκία Σανιδά

Αναμφίβολα ένα από τα πιο ξεχωριστά εστιατόρια της πόλης, το LùBar διαθέτει τον πιο ινσταγκραμικό εσωτερικό κήπο. Για να βρείτε το καλύτερο τραπέζι ανάμεσα στα φυτά πρέπει να προνοήσετε και να κάνετε κράτηση από νωρίς. Γεμίζει ιδιαιτέρως το πρωί και το μεσημέρι, καθώς φημίζεται για το brunch του.

Θα δοκιμάσετε τη δική τους εκδοχή στο avocado toast, club sandwich, αλλά και τόστ με προσούτο. Στον κατάλογο υπάρχουν και ζυμαρικά αλλά τα γλυκά κλέβουν την παράσταση. Επιλέξτε ανάμεσα στο φρέσκο tiramisù, στο κανόλο με ρικότα ή στο κέικ σοκολάτας. Συνοδεύστε το φαγητό με ένα από τα κοκτέιλ τους espresso martini, Paloma, Hemingway Daiquiri. Via Palestro 16, Milano

Διαβάστε Επίσης

gazzetta
gazzetta insider reader insider