Πήγαμε μέχρι τον must γαστρο-προορισμό, δοκιμάσαμε τα πιο viral πιάτα και επιστρέψαμε με τις γευστικές πληροφορίες.
Το ταξίδι στην Ταϊλάνδη ήταν όνειρο ζωής - τελικά η πραγματικότητα ήταν ακόμα πιο συναρπαστική και πολύ περισσότερο νόστιμη. Η χώρα είναι η χαρά του foodie, μια αυθεντική και ακατέργαστη Μέκκα της γαστρονομίας, που ζει γύρω από τσουκάλια, ρύζια, noodles, ζωμούς και σούπες. Τόσο η πρωτεύουσα όσο και οι άλλες περιοχές και τα νησιά έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς, το φαγητό, που εκφράζεται με πιάτα που έχουν βαθιά γεύση, μπόλικα μπαχαρικά και umami χαρακτήρα.
Παντού, όπου και αν βρίσκεσαι, υπάρχουν άνθρωποι που μαγειρεύουν στον δρόμο φαγητά του ονείρου. Σε κάθε στενό μπορεί να συναντήσεις μια αυτοσχέδια αγορά με λιχουδιές που γίνονται στις κατσαρόλες, στα τηγάνια και στις ψησταριές και σε κάθε γειτονιά θα δεις να ξεπετάγονται εστιατόρια που δεν σου γεμίζουν καθόλου το μάτι αλλά έχουν κολλημένα στα τζάμια τους τα βραβεία και τις gourmet διακρίσεις του οδηγού Michelin και ουρές ανθρώπων να περιμένουν για μια θέση.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα εστιατόρια που ακολουθούν. Tρία spot που θα τα πέρναγες αν υπολόγιζες την αισθητική αλλά θα επέστρεφες ξανά και ξανά αν δοκίμαζες το μενού τους. Ανάμεσα δε στις προτάσεις τους υπάρχουν τα διασημότερα thai πιάτα, όχι γιατί έμαθαν απλά να τα κάνουν καλά, αλλά γιατί από εκεί ξεκίνησε η ιστορία τους, γεννήθηκε η συνταγή τους και απογειώθηκε η γεύση τους.
Boat Noodles στo Pa lek

Αξίζει αν είσαι στην Μπανγκόκ να πας μέχρι την Ayutthaya μόνο και μόνο για να δοκιμάσεις αυτό το ρουστίκ πιάτο. Τα boat noodles παραδοσιακά το σέρβιραν από μικρά βαρκάκια και έτσι πήρε το όνομά του. Συνήθως το έβαζαν σε μικρά μπολάκια με λίγο ζωμό για να μη χύνεται. Ο ζωμός είναι όλο το μυστικό και όλη η ουσία, καθώς φτιάχνεται από χοιρινό με πέντε spices, μαύρη soy sauce, ελαφριά soy sauce, πίκλα σκόρδου και δένεται με ένα αναπάντεχο υλικό, το αίμα από το χοιρινό.
Μέσα στο πηχτό σώμα του προστίθενται τα noodles αυγού ή τα noodles ρυζιού και μπαλάκια από χοιρινό ή μοσχάρι. Στο Pa lek η λίστα φαγητού περιλαμβάνει μόνο boat noodles ή kuatio το όνομα στα Thai. Και πρέπει να διεκδικήσεις μια θέση για να παραγγείλεις τα μπολάκια σου. Στη μέση του μαγαζιού βρίσκονται τεράστιες κατσαρόλες που δεν σταματάνε να βράζουν και γύρω γύρω απλώνονται τα τραπέζια που είναι συνέχεια γεμάτα με ντόπιους και επισκέπτες.
Όταν έρθει η σερβιτόρα αρκεί να της πείτε πόσα μπολάκια θέλετε. Έχει σημασία αυτή η πληροφορία γιατί δεν μπορείς να μείνεις στο ένα. Όταν πήγαμε εμείς στα διπλανά τραπέζια σχημάτιζαν πύργο με τα μπολάκια. Η σούπα είναι πεντανόστιμη το ίδιο και μπαλάκια, τα οποία έχουν φοβερή γεμάτη γεύση.
Tom Yum Mama στο Jeh o Chula

Είναι το μέρος που γεννήθηκε αυτό το πιάτο. Το Jeh o Chula είναι στην περιοχή με τα πανεπιστήμια για αυτό έχει και αρκετό νεαρό κόσμο (προ covid ήταν ξενυχτάδικο και έκλεινε 6 το πρωί). Η γυναίκα που το έχει, η Muay Sae, έχει έναν γιο που σπούδαζε στην περιοχή. Κάθε φορά που έβγαινε και μεθούσε, πήγαινε μετά για φαγητό με τους φίλους του στο εστιατόριο της μητέρας του.
Αυτή τους έβγαζε να φάνε μια τεράστια γαβάθα με σούπα Tom Yum που την είχε βράσει μαζί με τα instant noodles mama. Στην συνέχεια έριχνε μέσα τα πάντα όλα - από αυγά, γαρίδες, χοιρινό μέχρι καβούρι. Ο γιος και οι φίλοι του της έλεγαν ότι πρέπει οπωσδήποτε να το βάλει στο μενού. Μια μέρα το έκανε και έγινε viral. Όλοι μετά τα ξενύχτια πήγαιναν να φάνε Tom Yum Mama. Μετά τον covid σταμάτησε πλέον το ξενύχτι και πλέον λειτουργεί απόγευμα 17:00 με 00:00.
Τη σούπα σήμερα την έχουν αντιγράψει αρκετά εστιατόρια μέχρι και το Speedboat στο Λονδίνο. Το μαγικό που έχει κάνει η Muay είναι ότι φτιάχνει μια κανονική Tom Yum σούπα με lemongrass, καφίρ και galangal και μετά προσθέτει το noodles και το εκτοξεύει. Πρόκειται για ένα συνδυασμό ποιότητας με junk food.
Για να πας πρέπει να κλείσεις ιντερνετικά, να πάρεις νούμερο και να πας νωρίτερα στο εστιατόριο, να περιμένεις στην ουρά μέχρι να ακούσεις το νούμερο σου. Την ημέρα που πήγαμε εμείς γινόταν χαμός. Μόλις ήρθε η σούπα εντυπωσιάστηκα. Είναι όντως μεγάλη και έχει θαλασσινά, κρέατα, τα πάντα. Το πρωτόκολλο δοκιμής επιβάλει πρώτα να την ανακατέψεις πολύ καλά για να απλωθεί σωστά και το αυγό.
Στην αρχή η πρώτη μπουκιά ήταν διστακτική, μετά δεν ήθελα να τη μοιραστώ. Η γεύση της είναι μοναδική, όλα ισορροπούν, όλα έχουν ένταση είναι μαγική. Το κλου πέρα τη σούπα στο εστιατόριο είναι ο άντρας της Muay, ο οποίος έρχεται στο τέλος για τον λογαριασμό και ενώ δεν έχει κομπιουτεράκι ή κάτι, υπολογίζει το σύνολο στη στιγμή.
Mango Sticky Rice στο Κ.Panich

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν θα πας στην Μπανγκόκ είναι να πας σε αυτό το μαγαζί για αυτό το πιάτο. Πιστεύω ότι είναι η καλύτερη μύηση στην Thai κουλτούρα. Οδεύεις προς την παλιά πόλη και κοντά στο παλάτι είναι η οικογενειακή επιχείρηση Panich, που εδώ και 80 χρόνια φτιάχνει το πιο εικονικό και διαδεδομένο γλυκό της Ταϊλάνδης, το mango sticky rice.
Πρόκειται για κολλώδες ρύζι μαγειρεμένο στον ατμό, μαζί με γάλα καρύδας και pandan (δηλαδή αρωματικά φύλλα που τα χρησιμοποιούν στα γλυκά, κάτι σαν τη βανίλια που βάζουμε εμείς). Το ρύζι έρχεται με κομματάκια mango, τραγανά mung beans και δεμένη σάλτσα γάλα καρύδας και pandan. To K.Panich είναι διαδομένο για το Mango Sticky rice αλλά έχει επίσης και διάφορα παραδοσιακά γλυκά όπως κουλουράκια καρύδας, ζελέ καρύδας και κουλουράκια μαρέγκας.
Εμείς καθίσαμε στα τραπεζάκια του και μαζί με το mango sticky rice πήραμε και χυμό mango. Ξεκινώντας από τον χυμό, είναι εμπειρία καθώς έχεις την αίσθηση ότι μασάς το δροσερό και φρέσκο φρούτο. Τώρα το πιάτο είναι πολύ ιδιαίτερο και για να καταλάβεις τη νοστιμιά του πρέπει να πάρεις μια μπουκιά που να παντρεύει το ρύζι με τον ανανά. Είναι φοβερό πόσο ταιριάζουν και τι ωραία και γλυκιά επίγευση αφήνουν.
Πηγή: Reader.gr