Travelgo
sun-solid Αθήνα
Tue 18.5°C
Clouds

Πειραιάς: 8 ταβερνάκια και ουζερί με θέα θάλασσα και οικονομικούς μεζέδες

ΓΕΥΣΗ
Κείμενο: Χρυσούλα Κυριακοπούλου
Πειραιάς: 8 ταβερνάκια και ουζερί με θέα θάλασσα και οικονομικούς μεζέδες

Οικονομικά ταβερνάκια και ουζερί στον Πειραιά που επιμένουν στην απλότητα και την αυθεντικότητα.

Υπάρχει μια ξεχωριστή γοητεία όταν περπατάς παραλιακά την Πειραϊκή και το Μικρολίμανο, είναι κάπως σα να μεταφέρεσαι μέσα στο χρόνο, μια προς τα πίσω και μια προς το σήμερα. Εισιτήριο γι' αυτό το διαφορετικό αστρικό ταξίδι είναι τα γαλανόλευκα ταβερνάκια και ουζερί που απλώνουν τραπεζάκια μια ανάσα από το γαλάζιο του Σαρωνικού εδώ και δεκαετίες και μοιάζουν σα να έχει σταματήσει ο χρόνος.

Επιμένουν στην απλότητα, στην αυθεντικότητα, στο κλασικό. Οικογένειες, φίλοι, υπηρετούν για χρόνια την κουζίνα τους και σερβίρουν χωρίς καθόλου φτιασίδια φρέσκο ψαράκι από τα καΐκια που έρχονται και παραδοσιακά θαλασσινά κανακεύοντας εμάς, σεβόμενοι τα βαλάντια μας. Πάμε να τα σεργιανίσουμε...

Όρμος Αφροδίτης για κρητικούς μεζέδες

Ο ναυτικός Κώστας Αντωνοδημητράκης αγκυροβόλησε στην Πειραϊκή στον γλυκύτατο Όρμο της Αφροδίτης. Από το 1981 μας φιλεύουν μαζί με τη σύζυγο του Νίκη, κρητική φιλοξενία με καλούδια από το χωριό καταγωγής τους, τα Καλύβια Μονοφατσίου. Το μενού τους μπορεί να μην είναι μεγάλο αλλά είναι εκλεκτό με προϊόντα που φέρνουν οι ίδιοι από το νησί τους και φρέσκα υλικά που προμηθεύονται από γειτονικούς παραγωγούς και ψαράδες. Όταν έρθει η ψαριά, ο Κώστας τηγανίζει με μαεστρία τα μικρά ψαράκια και ψήνει όπως πρέπει τα μεγαλύτερα. Είναι expert στα θαλασσινά και ειδικά στο καλαμάρι και στη γαρίδα, και σαν γνήσιος Κρητικός κάνει μαγικούς μπουμπουριστούς κοχλιούς, που πρέπει να δοκιμάσετε παρέα με ουζάκι. Ακτή Θεμιστοκλέους 288, Πειραιάς

Ακρί για Κασιώτικες λιχουδιές

Και από την Κρήτη ταξιδεύουμε γευστικά στην πανέμορφη Κάσο σε ένα ψαρομάγαζο που πραγματικά πνέει νησιώτικο αέρα. Λευκά τραπέζια και μπλε καρέκλες δίπλα στην ακτή Θεμιστοκλέους γίνονται το σκηνικό για να ξεδιπλωθούν τα κασιώτικα πιάτα με σήμα κατατεθέν τα λεπτεπίλεπτα και χειροποίητα ντολμαδάκια. Φυσικά, υπάρχουν και πολλές θαλασσινές επιλογές ψητές, τηγανητές και μαγειρευτές. Πρώτα από όλα ο μπακαλιάρος σκορδαλιά που είναι φοβερός και αποτελεί λόγο για επίσκεψη στο Ακρί και μετά οι τραγανές λιλιπούτειες γαριδούλες και η μελένια σουπιά. Ακτή Θεμιστοκλέους 298, Πειραιάς

Ο Διάσημος για άχαστη ψαρόσουπα

travelgo.gr

Συνεχίζουμε το σεργιάνι μας με φόντο τον Σαρωνικό και κατεβάζουμε άγκυρα στο οικογενειακό εστιατόριο, που σερβίρει πάνω από εξήντα χρόνια πειραιώτες και όχι μόνο νόστιμα πιάτα. Ο Διάσημος διανύει τη νέα εποχή του έχοντας ως καπετάνιο τον Φώτη Κουρουνιώτη, την επόμενη γενιά. Ο Φώτης είναι ένας ταλαντούχος σεφ με όρεξη, αγάπη και προίκα από τους γονείς του το καλόπιασμα των θησαυρών του υγρού στοιχείου. Η ψαρόσουπα του ευφραίνει τον ουρανίσκο και η καραβιδομακαρονάδα του είναι γευστική και τόσο πληθωρική που χορταίνει και το μάτι. Ακτή Θεμιστοκλέους 208, Πειραιάς

Βαγγ-Είρ

Ακριβώς πάνω από την θάλασσα στο Μικρολίμανο ο Βαγγέλης και η Ειρήνη δημιούργησαν πριν από εικοσιπέντε χρόνια την ψαροταβέρνα τους. Μέχρι σήμερα δεν έχουν αλλάξει καθόλου και πιστά συνεχίζουν να σερβίρουν τις καλύτερες πρώτες ύλες. Πολύ δυνατό τους στοιχείο είναι το τηγάνι. Τα καλαμαράκια και οι γαρίδες βγαίνουν ανάλαφρα, αεράτα, τραγανιστά και την ίδια στιγμή ζουμερά. Να τα προτιμήσετε μαζί με την δική τους καβουροσαλάτα και τον δροσερό ντάκο. Αν θέλετε να παραγγείλετε κάτι ακόμα δείτε ανάμεσα στο κριθαρότο και τον μπακαλιάρο. Το κριθαρότο είναι όπως πρέπει και ο μπακαλιάρος καλοψημένος. Ακτή Κουμουνδούρου 32, Μικρολίμανο

Ο Φάρος για όστρακα

travelgo.gr

Ένα μεζεδοπωλείο μας δείχνει από το 1995 τον δρόμο για την αγνή αψεγάδιαστη ψαροφαγία. Στον κατάλογο του κάνουν παρέλαση όλα τα μεζεδάκια της παρέας. Ο ντάκος, η ταραμοσαλάτα, η καβουροσαλάτα, ο γαύρος μαρινάτος και οι χταποδοκεφτέδες. Μετά πάμε στην ψαριά της ημέρας και εκεί μπορούμε να διαλέξουμε από αυτά που έφερε ο ψαράς. Φαγκρί, κουτσομούρες, μπαρμπουνάκια, συναγρίδες ανάλογα. Σας συμβουλεύουμε πάντως να μην παραλείψετε μια πρώτη βουτιά στις γυαλιστερές, τα κυδώνια και τα μύδια μοσχοβολάνε ιώδιο. Και μεταξύ μας μην φύγετε χωρίς μια γενναιόδωρη μπουκιά από την σουπιά κοκκινιστή κρασάτη. Η σουπιά είναι μελωμένη και η σάλτσα πυκνή, μυρωδάτη και τόσο νόστιμη που σε προκαλεί να βάλεις ψωμάκι. Ακτή Θεμιστοκλέους 234, Πειραιάς

Θέα Θάλασσα

Ντυμένη πολύ κομψά στα λευκά και στα μπλε αυτή η ταβέρνα επενδύει στην απαράμιλλη θέα και σε όλα τα καλούδια της θάλασσας. Σε όποιο τραπεζάκι και αν κάτσετε με το καρό τραπεζομάντηλο απολαμβάνετε το μαγικό κάδρο που χωράει τη Σαλαμίνα, τον Σαρωνικό και την Αίγινα. Το σαλπάρισμα ξεκινάει με πιάτα που φλερτάρουν αρμονικά με την παράδοση αλλά και τις μοντέρνες εκδοχές. Εμείς υποκύπτουμε και στις δυο περιπτώσεις. Από την μία στα καλοφτιαγμένα σεβίτσε και καρπάτσιο και από την άλλη στα στρείδια, στο ψητό λαβράκι και στα λιγκουίνι με τις γαρίδες. Για φρέσκο ψάρι δεν έχετε παρά να ρωτήσετε τι τους έχει έρθει από τα καΐκια. Συμβουλή: Διαλέξτε μαζί και κάποιο τσίπουρο ή ούζο από την ενημερωμένη συλλογή. Ακτή Θεμιστοκλέους 344, Πειραιάς

Ψαρόσκαλα

travelgo.gr

Στη Ψαρόσκαλα, ένα από τα πιο όμορφα ταβερνάκια της Πειραϊκής όλα είναι φροντισμένα από το χώρο μέχρι τις συνταγές που ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες παλιών ναυτικών. Μπαίνουμε μέσα και ανοίγει το μάτι μας, από πάνω μας κρέμμονται κίτρινα και μπλε καραβάκια. Στους τοίχους πρωταγωνιστούν τα ζωγραφισμένα μέρη μεγάλων ψαριών και στα τραπέζια ξεχωρίζει το πιο art deco τραπεζομάντηλο με είδη ψαριών και θαλασσινών. Καθόμαστε στις βαμμένες κίτρινες ή μπλε καρέκλες καφενείου και απολαμβάνουμε κάποιο καλοψημένο φρέσκο ψάρι. Στο βάθος του μαγαζιού άλλωστε υπάρχει ένα μεγάλο μπαρ με ψάρια για να γίνεται πιο εύκολα η επιλογή. Ακτή Θεμιστοκλέους 214, Πειραιάς

Τα βράχια της Πειραϊκής

Τελευταία στάση σε ένα από τα παλαιότερα ψαροταβερνάκια της περιοχής, αυτό που " φωνάζει" παντού Κάλυμνο. Θα το καταλάβετε αμέσως κοιτώντας τον τοίχο που δεσπόζει ο χάρτης της Καλύμνου. Στη διακόσμηση πρωτοστατούν τα σφουγγάρια και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Ο ιδιοκτήτης του, Μανώλης Μαγκλής, κατάγεται από εκεί και έχει μεταφέρει όλη την αγάπη για το νησί στο ουζερί του. Δε μένουμε λοιπόν μόνο στο περιτύλιγμα αλλά και στην ουσία. Πολλά από τα ψάρια και τα θαλασσινά του καταλόγου έρχονται φρέσκα από το ιχθυοπωλείο Ιθούλα από την Κάλυμνο και οι περισσότερες από τις συνταγές έχουν Καλυμνιώτικη ρίζα. Μην φύγετε, λοιπόν, αν δεν δοκιμάσετε το ντόπιο νησιώτικο σπινιάλο. Ακτή Θεμιστοκλέους 300, Πειραιάς

Πηγή: Reader.gr

Διαβάστε Επίσης

gazzetta
gazzetta insider reader insider