Travelgo
sun-solid Θεσσαλονίκη
Tue 15.2°C
Rain

6 μαγαζιά για νόστιμη μπουγάτσα στη Θεσσαλονίκη

ΓΕΥΣΗ
Κείμενο: Λουκία Σανιδά
6 μαγαζιά για νόστιμη μπουγάτσα στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη είναι περήφανη για τη νόστιμη μπουγάτσα της. Ντόπιοι και επισκέπτες έχουν αγαπήσει αυτά τα μαγαζιά που σερβίρουν εδώ και χρόνια παραδοσιακές γεύσεις.

Η γαστρονομία στη Θεσσαλονίκη είναι σοβαρή υπόθεση, καθώς η πόλη είναι γεμάτη από εστιατόρια και μαγαζιά για φαγητό στο χέρι, με νόστιμες συνταγές και παραδοσιακά πιάτα. Μια εκδρομή στη Θεσσαλονίκη δε μπορεί να μην περιλαμβάνει μια ή και περισσότερες στάσεις για μπουγάτσα. Το αγαπημένο έδεσμα του Βορρά με μεγάλη ιστορία και παράδοση, αποτελεί καθημερινή συνήθεια για τους ντόπιους.

Πού πάμε για μπουγάτσα στη Θεσσαλονίκη; Οι επιλογές είναι πολλές, αλλά εμείς παρουσιάζουμε 6 ιστορικά μαγαζιά που έχουν αγαπηθεί εδώ και δεκαετίες από τους ντόπιους.

Μπουγάτσα Γιάννης

travelgo.gr

Μια από τις πιο σταθερές αξίες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι η μπουγάτσα του Γιάννη. Στα 30 χρόνια λειτουργίας, το μαγαζί έχει καταφέρει να γίνει η απόλυτη στάση μετά τη νυχτερινή έξοδο. Βρίσκεται πλησίον του Λευκού Πύργου και με τα χρόνια μεγάλωσε και εξελίχθηκε, καταφέρνοντας να διατηρήσει την ποιότητά του. Παραμένει ανοιχτό 19 από τις 24 ώρες της ημέρας και δε γίνεται να μην το προσέξει κανείς αφού συγκεντρώνει ουρές. Οι παραδοσιακές συνταγές τους περιλαμβάνουν τις κλασικές επιλογές όπως η μπουγάτσα με τυρί, με σπανάκι και με κιμά. Μια ξεχωριστή πρόταση είναι η μπουγάτσα με κιμά special, με ολόκληρο στραγγιστό γιαούρτι. Η παραδοσιακή με κρέμα υπάρχει σε διάφορες παραλλαγές, αλλά αυτή που έχει επικάλυψη σοκολάτας κερδίζει τις ψήφους του κοινού. Μητροπόλεως 106, Θεσσαλονίκη

Μπουγάτσα Δούκας

travelgo.gr

Στη γωνία Εθνικής Αμύνης και Αλεξάνδρου Σβώλου ξεχωρίζει το μικρό οικογενειακό μαγαζί με τα τραπεζάκια έξω που λειτουργεί από το 1981. Ξεκίνησε από την αγάπη του Θανάση Πούλιου για τη χειροποίητη μπουγάτσα και εξελίχθηκε σε βιοτεχνία μπουγάτσας και σφολιατοειδών. Τα εγγόνια του έχουν αναλάβει το μαγαζί χωρίς να αλλάξουν τις συνταγές του παππού. Ωστόσο οι νέες προσθήκες δεν λείπουν από τον κατάλογο. Οι μπουγάτσες με πλούσια κρέμα, με τυρί, με τυρί και μέλι, με κιμά ή σπανάκι, συμπληρώνονται από τις παραδοσιακές πίτες που παρασκευάζονται στο εργαστήριο, με αλμυρή ή γλυκιά γέμιση, τα μπουρέκια και τη μπιφτεκόπιτα με ψωμί μπριός. Εθνικής Αμύνης 34 & Αλεξάνδρου Σβώλου, Θεσσαλονίκη

Μπουγατσατζίδικο το Ανώτερον

travelgo.gr

Με την παραδοσιακή συνταγή από τις Σέρρες, το Μπουγατσατζίδικο το Ανώτερον της οικογένειας Γκέκα λειτουργεί από το 1972. Το μαγαζί έχει περάσει από γενιά σε γενιά, αλλά το φύλλο της μπουγάτσας φτιάχνεται στο εργαστήριό τους με τον παραδοσιακό τρόπο από τότε που άνοιξε. Τα πρωινά πριν τη δουλειά θα δείτε τον κόσμο να κάνει μια μικρή στάση για πρωινό στον πάγκο και στα τραπεζάκια του. Στον κατάλογο θα βρείτε μπουγάτσα με κρέμα, ενώ οι αλμυρές επιλογές είναι πολλές, με τυρί, με σπανάκι, κιμά, αλλά και κοτόπουλο. Επιπλέον, υπάρχει η επιλογή να δοκιμάσετε και παραδοσιακές πίτες. Αγίου Δημητρίου 68, Θεσσαλονίκη / Γεωργίου Βιζυηνού 58, 40 Εκκλησιές

Μπουγάτσα Μπαντής

travelgo.gr

Το παραδοσιακό μπουγατσατζίδικο Μπαντής είναι ένα από τα πιο παλιά μαγαζιά της πόλης με ιστορία από το 1969. Η παράδοση ξεκίνησε από τον Φίλιππο Μπαντή που έφτασε στη Θεσσαλονίκη μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και μετέδωσε τις γνώσεις του για την τέχνη της μπουγάτσας στο γιο του Δημήτρη που άνοιξε το μαγαζί. Εκείνος με τη σειρά του έμαθε τα πάντα στον δικό του γιο Φίλιππο, ο οποίος έχει διατηρήσει την αυθεντικότητα των συνταγών με εξελιγμένες νέες προσθήκες. Η συνταγή του παραδοσιακού φύλλου που παρασκευάζεται στο εργαστήριό τους έχει ιστορία τουλάχιστον 300 ετών και οι πρώτες ύλες προέρχονται από επιλεγμένους παραγωγούς. Στη βιτρίνα του μαγαζιού θα διαλέξετε από μπουγάτσα με κρέμα, τυρί, κιμά και σπανάκι, ενώ τις Κυριακές οι επιλογές είναι ακόμα περισσότερες. Η πιο ξεχωριστή είναι αυτή με το σκέτο φύλλο με βούτυρο, αλλά και αυτή με το κατσικίσιο τυρί κλέβει την παράσταση. Παναγίας Φανερωμένης 33, Θεσσαλονίκη

Μπουγάτσα το Νέον

travelgo.gr

Τα δίδυμα αδέρφια Τάσος και Χρήστος Κουφουτάκης άνοιξαν το Νέον το 1970. Με μεράκι για την τέχνη της μπουγάτσας πέρασαν την επιχείρηση στα χέρια της δεύτερης γενιάς που συνεχίζει την παράδοση. Με αγνά τοπικά υλικά δημιουργούν τις αγαπημένες συνταγές των πελατών τους με γλυκιά και αλμυρή γέμιση. Το τραγανό φύλλο γεμίζει με πλούσια κρέμα, με τυρί, με σπανάκι και τυρί, ή με κιμά. Εκτός από τις μπουγάτσες στο μενού θα βρείτε και χωριάτικες πίτες και πιτάκια. Όλα τυλίγονται στο vintage χαρτί του μαγαζιού, μια νοσταλγική νότα που μας πηγαίνει πίσω σε παλιές εποχές. Φράγκων 20 & Λέοντος Σοφού 14

Μπουγάτσα Ουζούνης

travelgo.gr

Στα Ανατολικά της πόλης, η μπουγάτσα του Ουζούνη ξεχωρίζει στην Καλαμαριά. Από το 1992 η πελατεία είναι σταθερή για πρωινό και όχι μόνο, καθώς έχει γίνει στέκι για τη γειτονιά αλλά το αγαπούν και οι επισκέπτες της πόλης. Στο μενού οι επιλογές είναι πολλές, από τις περίφημες μπουγάτσες με γλυκιά και αλμυρή γέμιση. Δοκιμάστε αυτήν με την κρέμα, ή τις αλμυρές με κιμά, με τυρί ή σπανάκι. Το μενού συμπληρώνουν τα κρουασάν, τα κουλούρια, οι σφολιάτες και τα προϊόντα ζύμης. Αν θέλετε να πάρετε μαζί σας τις σπεσιαλιτέ τους, υπάρχει η δυνατότητα να πάρετε έτοιμες κατεψυγμένες μπουγάτσες και πίτες παραγωγής τους και να τις ψήσετε στο σπίτι. Πασσαλίδη 158 & Ανδριανουπόλεως, Καλαμαριά

Διαβάστε Επίσης

gazzetta
gazzetta insider reader insider